Jen pro zajímavost, vzpomněl jsem si, že mne kdysi zaujal tento industriální switch, u kterého tvrdí, že jsou schopni uchladit / provozovat až 440W PoE pasivně.
Díky za tip :-) zajímavý kousek. Všimněte si důležitého detailu: tenhle switch nemá napájení 230V AC, ale 48V DC (resp. rozsah až do 56). To znamená, že on si "48V" pro PoE nevyrábí interním měničem, ale bere ho nastojato zvenčí. Proto těch 440W směrem do PoE jenom proteče skrz, uvnitř switche z nich nevzniká žádná ztráta, kterou by bylo třeba chladit - snad s výjimkou nějakých FETů, které spínají napájení per port (jako součást SW managementu PoE a patrně elektronické pojistky proti nadproudu) - tyhle stejnosměrné spínače můžou mít odpor v sepnutém stavu ve dvouciferných miliOhmech = zanedbatelná ztráta a teplo. Tzn. ten switch se z hlediska tepla prakticky chová, jako kdyby PoE vůbec neobsahoval. I tak tam vidím několik SFP slotů - pokud to hnízdo při plném obsazení za provozu topí nějakých 10-15W, tak potěš koště s pasivním chlazením bez pořádné tepelné vazby na povrch šasi. Konkrétně optické transceivery jsou nejporuchovější součástkou na pasivních rackmount switchích "v průmyslu", a největší otrava je to u modelů, kde je transceiver postaru naletovaný do plošáku uvnitř (tzn. nejedná se o SFP).
Uvedený styl napájení PoE (= "přiveď si svých 48V") mi speciálně kvůli tepelné zátěži switche dává velmi dobrý smysl. Taky to umožňuje, nadimenzovat si měnič s výstupem 48V podle svých reálných potřeb, nebo to připojit na baterku apod. Mimochodem udávané špičkové přenesené výkony napájení 802.3af/at platí pro napětí asi 56 Voltů na výstupu switche = na horní mezi dovoleného rozsahu. Při nižších napětích roste vliv přechodových odporů v konektorech a úbytků na vedení = rostou ztráty, klesá dosažitelný maximální přenesený výkon. 48V je vlastně taková krotká jmenovitá střední hodnota, která se např. na baterkách v nabitém stavu běžně nevyskytuje. Tenhle styl napájení je charakteristický konkrétně pro DIN-lištové průmyslové PoE switche taiwanské značky ATOP. Jiní výrobci to mají různě, i v rámci jednoho výrobce lze potkat modely se zvyšujícím měničem uvnitř nebo naopak s externím vstupem 48V, a bohužel u některých takyvýrobců je třeba tuto informaci zjišťovat pečlivou badatelskou činností, zřejmě protože ji marketing nepovažuje za podstatnou :-(
Co se týče popisovaného opření čipů přes termožvejku o stěnu kejsu - toto dělá např. Mikrotik u některých svých modelů. Zejména u modelů s alu kejsy to může celkem fungovat.
Přesně tak, chce to hliníkové pouzdro. Viděl jsem i polovičaté pokusy některých výrobců, kteří opřou topící čip špalkem hliníku a žvejkami o kapotu z ocelového plechu tl. do 1 mm, ale prakticky to jako heat spreader moc nefunguje, protože železo vede teplo oproti hliníku výrazně hůř.