No zrovna u pračky bych to teda užil - ta pračka je schopná si napustit na začátku 20-25 litrů vody, když je plná nasákavýho prádla (ručníky) tak i víc. Bohužel u pračky nemám vývod na teplou, jinak bych si to zapojil s nějakým externím hardware do jakékoliv pračky - už jsem nad tím přemýšlel - Stačilo by měřit spotřebu pračky pro vyhodnocení zapnutí a pak tam mít 2 ventily. Teplá, studená. Když by se zdetekovalo zapnutí pračky, tak na 30 minut otevřít jen teplou (30minut je dostatečný čas od zapnutí, naskládání, napuštění vody...), pak otevřít jen studenou (pro máchání).
Ta teplá voda by rovnou mohla jít i přes změkčovač (když už si člověk takhle oddělí praní a máchání) - díky tomu se dá ušetřit tak 20-30% prášku. Máme hodně tvrdou vodu
Problém by mohl nastat v případě, že by se chtělo prát jen na 30°C, ale v létě by byla teplá voda ze soláru třeba 60°C. Tak v tom případě bych ještě asi dal k pračce přepínač, kde by si člověk cvaknul jestli pere na míň než 60°C. V tom případě by se otevřely oba ventily a tekl by do pračky mix teplé a studené. Pokud by ty ventily nebyly jen ON/OFF, ale šlo by nastavovat i procento otevření, tak by se dala udělat nějaká jednoduchá funkce co by dle teploty TUV nastavila ventily tak, aby výsledná teplota voda byla co nejblíž těm 30°C. A ještě si předtím zapla cirkulační čerpadlo TUV aby přitekla opravdu teplá. Všechno je v rámci smarthome už dávno měřeno (třeba teď mám v TUV vodu o teplotě 32°C, dneska moc nesvítí slunce a el. dohřev se zapne až k večeru) , takže teď by se i v případě praní na 30°C nechala otevřená jen teplá)
Pokud by člověk měl nějakou tu "smart" pračku, tak by se z ní dalo i dostat co za teplotu je zvoleno a dle toho výše zmíněné ventily ovládat 100% automaticky. Za použití "vyšší dívčí" by to šlo třeba číst i z obyčejné pračky - ta moje má 7segment displej kde se zobrazuje teplota. Tak kdyby se četlo napětí z několika pinů toho displeje a vyhodnocovalo se to...NA to by stačil 1x ESP32 zabudovaný do pračky. 3.3V na jeho napájení by se dalo určitě "půjčit" přímo z pračky.
(Jo je mi jasný že tohle se nikdy nezaplatí, ale byl by to zajímavý projekt)
Dřív se to dělalo, jelikož v bytovkách byla teplá voda "zadarmo". Dneska se ta móda vrací (moc modelů není, ale něco jsem jsem viděl), jelikož právě lidi mívají teplou vodu právě třeba z těch solárních systémů nebo ohřátou tepelným čerpadlem.
U těch myček je to jednoduchý - tam je to jen softwarová záležitost, kdy se na konci nenapustí ten zásobník na vodu pro další mytí - v případě teplé vody to fakt nemá smysl.