Vidím, že se tu na některých mých tématech se mnou lidi shodnou, i když chápu náš asi dojem, že doma je nejlíp, i kdyby to byla ukrajina
Jinak k těm nástřelům, chtěl jsem si koupit mobilní dům jako chatu. V zahraničí běžné, u nás prostě problém, protože nesmyslné normy, nařízení atd. Pak mi řekli jak to v ČR funguje. Prostě na stavební úřad dáš plánek mobilního domku, který normy splňuje, a postavíš domek, který je nesplňuje, ale úředník je happy a nikdy to nebude kontrolovat.
Stejně tak se u nás staví, průměr stavebního povolení je 7 let, ale cca. 30% staveb je načerno, a úřady je pak zlegalizují. Třeba Minář postavil na černo rybník a dostal pokutu tuším 20.000 Kč a stavba byla zlegalizována. Mě to sorry, přijde jako výsměch slušným a poctivým lidem, lépe řečeno zákony tu jsou nastavené tak, že když něco porušíš, tak skoro dostaneš bonbón a bábovku, a když zákon dodržíš, tak ti daj vařečkou přes prsty.
V tomhle obecném nastavení společnosti a de fakto právní nejistotě vidím problém. Stejně jako ČNB nastaví, že se musí dát 20% splátka hypotéky, pak 3% daň, a za několik let přijdou na to, že mladé rodiny vlastně nemaj kde bydlet a nenarodili se s milionem na účtu. Tohle v zahraničí běžné úplně není.
Další věc je, ano peníze jako takové tu jsou dobré, ale přístup k úvěrům díky nesmyslné ČNB, která ani neví co je to kreditní skóre, mají nesmyslná pravidla.
Atd. atd... Jako chápu, dost to tu posrali komouši, to nad čím uvažuji, jako furt, ono na tom západě je ten systém prostě vyladěnější, to je jako fakt.
Sám jsem čech, nemyslím si, že jako lidi jsme od zápaďáků nějak zásadně odlišní, zcela upřímně je mi jasné, že na černo by si ten barák postavil i amík, při našem nastavení. Nebo jinak, ten amík by to udělal ještě spíše než čech. Spíše prostě ten systém je nevyladěný, zazáplatuje se na jednom místě, a začne protékat na jiném.
Do toho ten systém, když lidi porušují zákon, tak ho zpřísníme. Máme skoro nejvíc policajtů na obyvatele (před náma je možná tak severní korea), ale policie a vůbec vymáhání práva moc nefunguje, hodně věcí tu funguje spíše na dobré slovo, spíše ještě takovej ten historickej strach čechů z komunismu něco provést, než že by reálně justice fakt fachala.
Na druhou stranu média u nás nám západ vykreslují jak Sodomu Gomoru. Německo samej migrant (což prostě není pravda), a tak. V tom Německu maj tuším milion migrantů či co, je vesměs jasné, že z milionu lidí bude někdo páchat trestnou činnost, kort když jsou to chlapi bez rodin. Obecně jsem se o tom bavil s Němcema, a nezdáli se mi tím nějak znepokojení, a když jsem byl v německu, tak co se týká migrantů, tak mi to přišlo o dost lepší než v UK, ale o UK se nemluví paradoxně, v českých novinách se moc nepíše o tom, že v UK jsou 3 miliony poláků atd.
Samozřejmě, jak to tu padlo, domov je domov. Člověk zná systém, má tu zázemí, přátele a tak. Ale nevidím důvod nebýt také kritický k ČR.