Průzkume, nevím, jestli jsem z tvých příspěvků úplně pochopil, o co ti přesně jde, ale snad jo
Chtěl bys nějaké opravdu spolehlivé sensory a aktuátory (až skoro na "průmyslové" úrovni), hw nechceš vůbec bastlit, chceš ho jenom zapojit, ale zároveň mít možnost si ho sám nastavit a zintegrovat. A to nastavení očekáváš dostatečně flexibilní, žádné hardwired defaults, které by tě omezovaly. Je to tak?
Když se ptáš "proč to neexistuje za nějakou normální cenu", tak já bych tipoval, že je to prostě proto, že 1. přesně tohle je dost úzkej segment (v rámci už tak relativně úzkýho segmentu) 2. škála možností, jak něco takovýho realizovat, je fakt široká (čili opět x ještě užších segmentů) 3. celej ten trh se momentálně mění a usazuje, takže některá řešení prostě ještě nikdo nezačal dělat
K tomu úzkýmu segment: tradičně byla automatizace záležitost pro lidi, kterým se ve třicetimilionovým rozpočtu na barák jeden milion ztratil. A poršáky už mají v garáži dva, další by jenom překážel, tak proč to nevrazit do automatizace?! No a během posledních cca deseti let se začaly objevovat zařízení na přesně opačným pólu spektra: levný hračky pro trochu odrostlejší kluky, s diskutabilní využitelností, spolehlivostí a tím i "dependability" (včetně třeba garance dostupnosti náhradních dílů nebo nutných služeb v budoucnosti). Střed mezi těmahle dvěma světy je podle mě víceméně pořád ještě prakticky neobsazený. Takže každopádně pokud přesně tam míříš, tak 1. budeš si to muset poskládat dost sám 2. budeš se muset rozhodnout, jestli budeš komponenty brát z toho "vyššího" nebo "nižšího" světa.
Pokud z toho vyššího, tak to asi bude něco kolem toho KNX, jak radili kolegové (osobně zkušenost nemám, tak se nebudu vyjadřovat).
Pokud z toho nižšího, budeš to mít složitější, protože musíš velice pečlivě vybírat, abys v té záplavě (z velké části) sraček vybral něco, co pragmaticky dává smysl, má to dobrej poměr cena/výkon a zapadá ti to do tvé představy.
Já třeba mám se zigbee jinou zkušenost než ty. Kvality a interoperability jsem se předem obávál, takže jsem nakonec nakoupil jenom věci z IKEA (v současnosti imho nejlepší poměr cena/výkon) a zintegroval pomocí zigbee2mqtt a NodeRED. Vypínače jsou sice bateriový, ale i na nejfrekventovanějších místech mi začínají docházet baterky po roce a půl. Což je pro mě osobně úplně OK vzhledem k ceně a kvalitě. Mesh funguje bezproblémově. Po výpadku proudu sice mívám občas měnší problémy, ale příčina může být kdekoli a nestojí mi za to ji identifikovat, protože prostě stačí restartovat virtuál, vypnout a zapnout jistič nebo tak něco... Pro mě je to akceptovatelný, pro tebe nemusí být.
Takže já jsem s tím "nižším světem" dost spokojený a nemám důvod nadávat jako ty. Ale na druhou stranu, mě to bastlení kolem toho baví, takže mám pravděpodobně laťku tolerance k problémům dost jinde než ty