Realistický pohled na IoT pro dům

Re:realisticky pohled na IoT pro dum
« Odpověď #60 kdy: 09. 07. 2021, 08:23:51 »
Podle mě ekonomické hledisko je to nejdůležitější. Minimálně úspora času by měl být hlavní faktor, proč daná zařížení by zbytek populace měl používat. Já se domnívám, že to je ten jeden z hlavním faktorů, které brání rozšíření těchto řešení.
- Žádná úspora času
- Vysoká pořizovací cena
- Je nutno se tomu věnovat, nebo si platit někoho kdo se tomu věnuje
- Problém s poruchovostí
- Vysoká pravděpodobnost nekompatibility při výměně v dlouhodobém časovém horizontu ( desetiletí)
- provozní náklady ( elektřina)
- samozřejmě i nevhodné umístění v nevhodných nemovitostech,( jak už zde kdosi zmiňoval, že je nutno na to myslet už při návrhu stavebního řešení )
- apod..

Závěr podle mě : podle mě vize smart,IoT domů v dnešní domě je pořád spíš sci-fi. Nebo přesněji, chceme od domu aby byl sci-fi (bylo to levné, neporouchávalo se to, nemuseli jsme se tomu věnovat, šetřilo by nám to čas, ...)ale technologie stále není na dostatečné úrovni. Takže nejvhodnější je najít něco "mezi pozitivy a negativy", které je pro každého velmi subjektivní.

« Odpověď #61 kdy: 09. 07. 2021, 08:48:16 »
ano, tie apky, to je katastrofa. a vsetko sa to tlaci len cez cloud. Vrchol bol, ked som videl baby monitor kameru, ktora isla len cez cloud a apku v mobile. Cize niekde v prirode, alebo na chate nepouzitelne.
ono s IoT je to ako so vsetkym, dobry sluha, zly pan. Casto je problem najst nejaky rozumny kompromis. Preto ja mam napr. svetla navrhnute tak, ze ich viem ovladat aj s tym uni mini Dialkovym, ktore ma 6 tlacitok. Lebo fakt je casto pohodlnejsie vziat dialkove zo stola a stlacit tlacidlo, ako vyberat mobil a spustat apku a klikat.

Jose D

• 886
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 09. 07. 2021, 10:24:55 »
Podle mě ekonomické hledisko je to nejdůležitější. Minimálně úspora času by měl být hlavní faktor.
to by neexistovaly bazény, luxusní auta, nakrátko střižené trávníky.. ..ano, jestli chceš říci, že smart home není nezbytnost, pak souhlas.

vziat dialkove zo stola a stlacit tlacidlo, ako vyberat mobil a spustat apku a klikat.

Ovládání světel z telefonu je dálkové ovládání světel z telefonu, což je kravina a ne chytrá domácnost. Viz czAtlantis výše.

FKoudelka

« Odpověď #63 kdy: 09. 07. 2021, 14:56:27 »
Velmi zajímavé vlákno, ale nezaznamenal jsem příspěvky IOT v bezpečnosti, čidla, alarmy apod. Zajímaly by mne názory a zkušenosti.

« Odpověď #64 kdy: 09. 07. 2021, 15:12:46 »
je tam prispevek , kde rikam, za to pismeno "S" ve zkratce "IOT" je od slova bezpecnost.

« Odpověď #65 kdy: 09. 07. 2021, 15:42:11 »
Moderní IoT home security řešení typu SimpliSafe (dveřní, otřesová, pohybová čidla, vše na baterii a bez drátů), která jdou šmahem vypnout pomocí komerčně dostupných 433MHz vysílačů... nic pro mě.

Ale když už máte prošpikovaný dům senzory (třeba kvůli osvětlení), udělat z toho alarm je hračka. Např. Telegram bot je otázka tuctu řádků v Pythonu. Při odchodu tlačítkem (je jedno jestli fyzickým nebo v Home Assistant dashboardu) systém zapnu a když detekuje pohyb nebo nárust CO2, tak mě zburcuje.

« Odpověď #66 kdy: 09. 07. 2021, 16:32:09 »
ok, ale jak uz jsem tu poptaval, jak detekujes CO2? je to cool a uzitecny, ale rozumny cidla zrovna nejsou (pokud to nejsou ty TVOC)

P.S. Jak jsem pochopil, TVOC nejlip detekuji pritomnost opilce.
(jakakoli stopa alkoholu ve vzduchu a startuji)

« Odpověď #67 kdy: 09. 07. 2021, 16:46:06 »
VOC čidlo jsem měl a nějak nevím k čemu je to dobré - reaguje to prakticky úplně na všechno (i třeba smrad z posekaného trávníku) a vůbec netuším co si z naměřené hodnoty mám odnést...

« Odpověď #68 kdy: 09. 07. 2021, 16:54:33 »
Bohuzel opravdu kazdej startup a kickstarter "multisenzor smart cube obdelnik. a kontroluje kvalitu vaseho vzduchu." jsou vzdy jen TVOC cidla.

pro mne je to dalsi typicky trend v IOT.

Abychom to shrnuli:
-zero security a vsechno do cloudu
-kazdej cloud a app jinek, i od toho samyho vyrobce
- ty nejlevnejsi a totalne bezceny senzory
- bezdraty funguji jen v jedne mistnosti a to jen kazdou sudou hodinu
- kdyz uz to funguje, tak se to stejne ozve az za hodinu

« Odpověď #69 kdy: 09. 07. 2021, 17:50:20 »
Na CO2 používám skutečný NDIR snímač (CM1106 dnes za asi $18), onehdá jsem si jich nabral několik hrstí od zákazníka, který to vyřadil z BOMu svých výrobků ve prospěch nějakého lepšího dual-beam NDIR čidla.

TVOC signál není triviální zpracovat. Většina čidel má integrovanou autokalibraci (např. SGP30 od Sensirionu), takže absolutní hodnota o ničem nevypovídá. Můžete jen sledovat derivaci (rychlost změny) a na tu reagovat. Právě na trh uváděný nástupce SGP40 to dokonce dává přímo do API: výstupním signálem je už fakt jen číslo "zlepšuje se/zhoršuje se".

Navíc je problém s rozsahem snímacího prvku: prototypovali jsme takovou automatickou digestoř/rekuperaci pro místní stavební trh, ale během testování od toho upustili, protože typická dnešní "dřevo"stavba má v interiéru koncentraci VOC řádově přesahující rozsah levných čidel (koukněte, při jakých výměnách vzduchu jsou materiály typu OSB certifikovány na emise formaldehydu a benzoapyrenu a pak porovnejte s běžným režimem větrání). Prototyp s SGP30 jsem bez problému testoval doma ve 150leté kamenné stavbě, u prvních zákazníků v satelitech kolem Prahy nám hlásil permanentně saturaci...

« Odpověď #70 kdy: 09. 07. 2021, 21:08:02 »
a jak je to s tou "auto calibraci"? co jsem slysel tady na foru, tak to mi prislo vazne na hlavu.

« Odpověď #71 kdy: 09. 07. 2021, 21:30:58 »
U spousty čidel je stabilita je přímo úměrná ceně. Levné čidlo bude driftovat jak blázen a je potřeba ho často nulovat proti externí (nebo fiktivní) referenci:

- MEMS gyro v autopilotu nulujeme pomocí absolutní orientace získané z magnetometru a akcelerometru (sever + tíhový vektor)
- CO2 NDIR čidlo se nuluje na minimum změřené za určitou dobu (např. ten CM1106 prohlásí nejmenší hodnotu za posledních 15 dní za 400 ppm)
- VOC čidlo nemá naději na stabilitu (z principu: měří to koncentraci agresivních látek a ty nevratně pozměňují jeho chemickou strukturu), tak si dělá plovoucí průměr a ten považuje za nulu, stovku nebo podobnou hladinu; aplikaci vrací rozdíl měření proti průměru

I laboratorní plynová čidla s cenovkami v celočíselných Fábiích mají předepsanou kalibraci jednou za rok.

FKoudelka

« Odpověď #72 kdy: 09. 07. 2021, 21:59:26 »
No já nemám až tak na mysli levná čidla a bastlení, jako spíš integraci a kooperaci mezi komponentami. Čidla CO , kouř, plyn, voda , střešní okna -> jednotná správa a alarmy. Mluvím víceméně o již zažitých průserech, které nechci zažít znovu.

FKoudelka

« Odpověď #74 kdy: 10. 07. 2021, 10:45:53 »