:-[Můj pohled na IoT pro dům je skeptičtější. IoT považuji spíše za díru, kudy se dá vlézt do našeho soukromí. Pro výrobce takových "T", připojených k "I" je zajímavé vědět, jak, kdy a kde je zákazníci používají. Dále je to "něco navíc", co zaujme zákazníka při koupi výrobku, třeba když může z telefonu v obchodě zkontrolovat, co má v ledničce. Pro vyděrače to bude potenciální příležitost přivýdělku. Může to posloužit i jako vzdálené kazítko, když je čas prodat zákazníkovi nový model.
Pokud jde o domácí automatizaci nebo systémovou instalaci nebo obchodně "chytrou domácnost", rozdělil bych to na věci užitečné pro běžný život (třeba automatické rozsvěcení a zhasínání na chodbách), věcí dobré pro ohromování návštěv (týjo, oni mají barevné osvětlení ve vaně) a věci na hraní (napíšu si skript, který když 5krát projdu dveřmi rozsvítí každý schod jinou barvou). Podle mě je důležité, aby se každý uživatel takové instalace na začátku rozhodl, co z toho chce mít a podle toho k tomu přistupoval.
Ke zjištění, co skutečně potřebuji je lepší zaměřit se na věci, které mi vadí/chybí než vymýšlet, co by to ještě mohlo umět. Například když jdu večer na WC, nechci všude mačkat na vypínače a nechci být oslněn jasným bílým světlem. Nebo zatáhnout žaluzie aby mi sluníčko nepražilo do pokoje a zatáhnout je i v zimní jasné noci aby mi neunikalo teplo zářením z místností... Výhoda dobrých realizačních firem je, že různé obvyklé požadavky znají z předchozích instalací a nemusí je vymýšlet od začátku.