Největší přidaná hodnota práce v zahraničí jsou zkušenosti.
Najednou se z toho nestane jenom teorie, ale sám uvidíš, o čem to je.
Já jsem byla v Německu. V Čechách jsem měla zajímavou práci co do náplně i peněz, ale prostě mě štvalo, že nemůžu používat jazyk, který jsem se tolik let učila, kterým jsem tolik let mluvila s kamarádem, ale i když ho po mně všude chtěli, nakonec jsem ho nepotřebovala.
Nešla jsem daleko, jen za hranice, podařilo se mi najít místo v kanceláři. Jako finančně nemám pocit, že bych na tom byla nějak hůř, některý ty plusy nejsou vidět nebo nejsou vidět hned - nemocenská, důchody, ale i blbosti, jako státní příspěvek na důchodové připojištění. Takže ono to nakonec úplně prodělečný nebylo. Ale taky dost dělalo to, že mám dvě děti a ten německej Kindergeld prostě JE znát.
Na druhou stranu jsem měla občas pocit, že jsem jen imigrantka, vykořisťoval, saská mentalita v tomhle není příliš odlišná od české. Někteří Češi mě zase považovali za vlastizrádce
Tohle mě štvalo nejvíc, ale štve mě to obecně pořád. Jinak teda myslím, že Německo se víc vyplatí ženám nebo otcům, tam pak jsou jiné možnosti, když je rodina (nižší daně třeba:
https://prace.starke-jobs.com/dane-v-nemecku-jsou-ferove-vyplati-se-ale-pocitat/). A taky se teda v ČR musím říct kvalita života zvedá, ty platy fakt jsou srovnatelný. Ale zase Němci platí třeba příspěvky na cestu, v daních si odepíšeš kde co... Je to taková miska vah, nicméně za největší benefit pořád vidím to zlepšení jazyka.