Ale to je fuk. Pointa je v tom, že vy si myslíte, že zdejší zaměstnavatelé dělají něco špatně, když nelákají zaměstnance na německé platy a já argumentoval, proč to nejde. Proti tomu jste nenapsal žádný argument (a řešíte jenom životní náklady v Německu, viz níže), takže to chápu tak, že žádný nemáte.
Třeba spíše argumentova nechci, ale drobně Vám naznačím. Třeba významný průmyslový partner školy, kterou jsem vystudoval, se dotazoval, proč nemůže získat talentované studenty. Položil jsem jim otázku. Talentovaný student má na stole po škole vaší nabídku cca 25 kKč a nabídku ze západu někde mezi 2 až 3 kEur. Co si vybere?
Je to celkem směšné. Prezentuješ tu názor, že je špatně, že se v Česku nedávají německé platy, ale argumentovat nechceš. Místo toho pořád meleš to, že německý plat je víc - a že lidi budou odcházet. To je smutné, že nám odchází a dál budou odcházet lidi, ale to se fakt vyřešit tím, že jim ty německé peníze prostě dáš. Pražská firma dá svému zaměstnanci německý plat, aby si ho udržela. Vesnická firma nabídne zaměstnanci pražský plat, aby si ho udržela, ale ten už je teď vlastně německý. A ukrajinská firma dá doma Ukrajincům taky německé platy, aby jí neodcházeli do Česka. Proč to teda všichni neudělají, co? A vůbec - proč se Němci nechávají dřít za německé platy, když ve Švajcu se platí více? Proč jim firmy nedají švýcarské platy?
Proč? Protože můžeš platit jenom tolik, kolik vyděláš - tzn. jak dobré zakázky máš, jak draho dokážeš svůj produkt prodat. Prvně se musí zvyšovat cena toho, co vyrábíme, pak nám mohou šéfové přidat. Naopak to fakt nefunguje.
Mohu vás ujistit, že já se v Německu pár týdnů až měsíců v roce pohybuji. Že jsou v Německu podobné životní náklady může znamenat pouze to, že pod tím slovem chápete něco úplně jiného, než zbytek populace. Případně, že jste v Německu byl jenom jako turista.
Podívejte, pracuji na mezinárodních projektech ve výzkumu, v zásadě na západ (převázně Německo) běžně jezdím. Kromě mé vlastní zkušenosti jsme náklady počítali i se spolužáky, kteří v Německu jsou.
Tak to jste asi počítali hodně opilí, protože to fakt nedává smysl. Případně prostě jenom troluješ.
To s tou kvalitou služeb nechápu. Fakt myslíte, že německý vyměňovač dílů ve značkovém servise VW je kvalitativně jiný, než český vyměňovač dílů ve značkovém servise VW tady v Česku? Rozdíly v kvalitě existují, ale nejsou zásadní.
Opět krátce a jeden příklad. V ČR za dané mzdy pracují většinou naprostí tragédi, po kterých musíte práci několikrát předělávat. V Německu za jejich mzdu to dělá člověk s odpovídající kvalitou vzdělání. Pod toto bych se podepsal - http://dfens-cz.com/auto-ser-vice-de-e/
Argumentovat defensem, to tvůj příspěvek celkem logicky dokresluje.
Cena jídla nebo piva v restauraci - ale proč to píši, to přece musíte vědět i jako pouhý turista.
Znovu jeden příklad. Udělal jsem takový reverzní test. Zakoupil jsem v restauraci jídlo stejné kvality a porce jako v Německu a stáli velmi podobně.
Jaké jídlo v jakém městě? Musel bys srovnávat slušnou restauraci v Praze, aby ti to cenově vyšlo jako jako průměrná restaurace někde v německém maloměstě. Opět píšeš hovadiny.
Tak já napsal tři možnosti. Nicméně to chápu tak, že se chystáte do Německa. No tak hodně štěstí, zdá se, že máte o tamní situace velmi zkreslené představy.
Nezlobte se, ale pokud nechápete rozdíl mezi kvalitou služeb poskytovaných ČR a Německu, tak byste si měl spíše uklidit před vlastním prahem.
Tak šup, uveď nějaké konkrétní příklady. Ukaž slepému, který to nevidí.
V Německu jsou určitě lepší veřejné služby. Lepší silnice, lepší úklid veřejných prostranství., lepší dopravní značení. Vše, co souvisí s infrastrukturou. Ale to si v Česku koupit nemůžeš, to těžko srovnávat.
Co se týká komerčních služeb, tak ty jsou lepší, jak v čem. Německé firmy mají rozhodně lepší zákaznický servis. Vlastní provedení té služby už většinou není o mnoho lepší, pokud vůbec. Nicméně ten rozdíl v zákaznickém servisu se někdy stírá (ba propadá do mínusu) tím, jak jsou Němci přísní ohledně volných dní, svátků, přesčasů a dovolených. Ale to je jedno, piš ty kde je ten zásadní rozdíl v kvalitě.
Výrazně kvalitnější služba, kterou jsem v Německu proti Česku zažil, byl vlak. V Německu jezdí nové vlaky po opravovaných kolejích. Jo, ale z ceny za lístek omdlíš...