Nositelé titulů bývají chytřejší, lépe placení, mají otevřené dveře na mnoho pracovních pozic, umí věci, o kterých středoškolácí často ani n
etuší, bývají sebevědomější, cílevědomější... naučila je to vysoká škola? Nebo šli na vysokou právě jen díky těmto vlastnostem?
Dnešní doba se mi velice líbí - někde jsem četl, že nikdy v historii nebylo na světě tolik úspěšných lidí jako dnes, a nikdy jindy to nebylo tak snadné jako dnes.
Já mám jen střední školu a dlouho mi to stačilo a nikdo se mě na titul neptal. Ale nakonec jsem se dostal do situace, kdy mi vědomosti z vysoké školy scházejí - a rozhodně kvůli tomu nepůjdu studovat. Je spousta jiných, kteří tu vysokou školu a vědomosti mají a jsou ochotní pro mě pracovat. Práci už dlouho nesháním a doufám, že už nikdy shánět nebudu - za současných podmínek mi přijde schůdnější nechodit na přijímací pohovory, ale na obchodní schůzky. Když mám za sebou celou firmu, jedná se mi mnohem snáz a nedělá mi problémy se natlačit k zákazníkovi třeba podle informací, které zveřejní v inzerátech na volné pracovní pozice. Jednám s inženýry a oni se mě neptají na moje vzdělání, protože je umím přesvědčit, že potřebují něco z toho, co umím já nebo některý z mých lidí.
Byl jsem zaměstnancem a prošel jsem různými přijímacími pohovory, byl jsem zaměstnancem a přijímal jsem různé lidi, nyní jsem zaměstnavatelem a prodávám práci vlastní, tak práci jiných.
Nechci jakkoliv shazovat kteroukoliv skupinu - vysokoškoláky, středoškoláky, učně, zaměstnance nebo zaměstanavatele. Každá oblast má svá specifika a své obzory. Jsou věci, které bez vysoké školy dělat nemůžu. Ale je mnohem více věcí, kde na mém vlastním titulu opravdu nezáleží.
Ať až budete dělat cokoli, vždy bude někdo svými schopnostmi pod vámi a někdo nad vámi. Uživí se nakonec všichni. Vysoká škola není zárukou toho, že budete dělat věci, které vás baví, naplňují a přinášejí peníze.