Ahoj,
tohle tema uz skoro hranici s debatou o nekonecnosti brouka a mam dojem, ze se z toho casem stane flame a debata utece uplne jinam. Nicmene zkusim Ti popsat situaci a zkusenosti, ktere mam.
VS nemam, mam jen stredni odbornou skolu se zamereni na IT ukoncenou maturitou. Do kontaktu se svetem PC jsem prisel ve svych 10letech, moc se mi to libilo takze uz na ZS jsem vedel, ze se chci jednou zivit jako ITak. Kdyz jsem dokoncil maturitu tak jsem byl hodne znechuceny z uceni a biflovani takze jsem dal nesel, proste jsem to odlozil na neurcito :-)
Oficialne pracuji od svych 20 let, neoficialne od 16. Momentalne je mi 28... Na zacatku jsem se snazil cuchnout ke vsemu k cemu jsem se jen mohl dostat, protoze me to zajimalo a chtel jsem si rozsirit obzory. Stejne tak jsem mel nadseni a mladsi mozek. Shrnuto a podtrzeno jsem umel vsechno ale nic poradne, takze celkove nepouzitelny (nemastny/neslany) :-)
Abych to nudne cteni zkratil tak ted delam 6let SAP konzultanta a jsem spokojeny. Vsechny ty veci ke kterym jsem predtim pricichl se mi ted naramne hodi. Napriklad, kdyz se obcas hadam se sitarama, ze problem je na jejich strane... ;-)
Konkretni vysi platu nechci rici ale je v hrubem > 60 000 Kc/ mesic
VS po me zatim nikdo nechtel. Vsechno co po me firmy, ktere jsem kdy navstivil chtely, byl test praktickych dovednosti k dane pozici a kratky pohovor s manazerem daneho oddeleni. Pripadne jeste reference na projekty a lidi, kteri by me mohli doporucit. Osobne si myslim, ze VS uz asi nikdy nedodelam, spise se soustreduji na certifikace a dalsi vzdelavani pro svou specializaci. Kdyz se podivam zpetne tak jsem rad, ze jsem na VS nesel. Nevim co prinese budoucnost a zda toho jednou nebudu litovat, nicmene to asi nevi nikdo.
Ber to tak, ze lidi, kteri maji mozek na to delat v IT na nejake urovni je v populaci malo a zadnym papirem to nezmenis. Casem zjistis, ze se vicemene potkavas porad s temi stejnymi lidmi akorat, ze mezitim zmenili pozici a firmu. Buduj si kontakty a dobre reference, vzdycky se hodi. Specializuj se na svuj obor a priuc se i neco od ostatnich at mas alespon nejakou ucelenejsi predstavu o problemu/projektu, ktery musis resit.
Na zaver bych chtel rici, ze to jsou me poznatky, ktere jsem ziskal za svou kratkou karieru v IT. Pokud Te prace bavi a jsi spokojeny tak se ji venuj, zlepsuj se a na papir se vykasli.