Pomohl vám titul k lepší práci?

Re:Pomohl vám titul k lepší práci?
« Odpověď #420 kdy: 06. 01. 2014, 15:03:14 »
Tohle me, musim se priznat, na panu Prymkovi take fascinuje..
Když ono to je s váma těžký - když někdo VŠ nemá, tak se mu dostane nadávek, že je zahořklej, protože VŠ nedal. A když má dvě, tak si zas fascinujícím způsobem protiřečí. A přitom to vysvětlení je přece jednoduchý:

Ale ty uz VS mas a teraz to tu z nejakeho dovodu bagatelizujes.
Z velice jednoduchého důvodu: drtivá většina věcí, které jsem se učil, je mi naprosto k ničemu. Jelikož jsem IT VŠ studoval až jako druhou, zbytečně jsem si posunul start kariéry věcma, který by se z poloviny daly vypustit a ta druhá polovina vysvětlit asi tak pětkrát rychleji... Ono když bydlíš u rodičů nebo na kolejích, tak si studentskej čas užíváš a je ti to celkem jedno, ale když od té školy očekáváš čistě službu - zvýšení kvalifikace, tak tě to prostě sere...

Musím být extra silná nátura, abych sám pochopil, co je to linked list, ring buffer nebo hashtabulka? Nebo co konkrétně máš namysli?
Ano napriklad take veci... [...] Prespokladam, ze keby ta na VS nedonutili sa tieto veci ucit, tak teraz ani nevies ze nieco take exitstuje :-)
No počkej, to myslíš opravdu vážně?! Že jako středoškolák se nedonutí naučit, co je to hashtabulka? Tomu přece nemůžeš věřit.
A pokud si myslíš, že středoškolsky vzdělaný programátor neví, co je to hashtabulka, zatímco my - ubermenschové z VŠ to víme, tak to asi jednou hořce zaplačeš...

« Odpověď #421 kdy: 06. 01. 2014, 15:05:17 »
Z moji zkusenosti mohu rict [...] Zrovna nedavno jsem narazil na cloveka
Hm. Já zas neustále narážím na lidi, kteří zdůrazňují důležitost vzdělání, ale nechápou, co je to neplatná generalizace...

ded kenedy

« Odpověď #422 kdy: 06. 01. 2014, 15:17:53 »
Citace
No počkej, to myslíš opravdu vážně?! Že jako středoškolák se nedonutí naučit, co je to hashtabulka? Tomu přece nemůžeš věřit.

Prymku, zase prekrucujes a manipulejes. Tvrdil jsem, ze drtiva vetsina netusi. Ne, ze středoškolák se nedonutí naučit. Coz jsou dve naprosto odlisne veci!

« Odpověď #423 kdy: 06. 01. 2014, 15:25:08 »
Prymku, zase prekrucujes a manipulejes. Tvrdil jsem, ze drtiva vetsina netusi. Ne, ze středoškolák se nedonutí naučit. Coz jsou dve naprosto odlisne veci!
Tak než použiješ silná slova o manipulaci, přečti si pečlivěji, na koho jsem tímhle reagoval.

smoofy

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #424 kdy: 06. 01. 2014, 15:57:41 »
ad. Mira Prymek:
Citace
U různych firem to může být různý, já jenom prodávám jak jsem koupil.
To nebyl protiargument, jen dalsi priklad toho, jak to co se zda bile je ve skutecnosti cerne a obracene a to zejmena na trhu prace.

Citace
Hm. Já zas neustále narážím na lidi, kteří zdůrazňují důležitost vzdělání, ale nechápou, co je to neplatná generalizace...
Citace
Ja si treba myslim ze vzdelani je dulezite, nicmene jsem toho nazoru, ze VS v zadnem pripade neimplikuje vzdelani. Pomuze vam titul? No rozhodne neuskodi. Vypovida o necem? Vubec ne.
Lide s titulem muzou byt jak vzdelani odbornici tak neschopni nicemove a dnesni doba je takova, ze vetsina produktu VS je spise to druhe. Nevidim duvod, proc by clovek s VS titulem mel byt v necem vice, nez clovek bez titulu, co se samovzdelava.
Ono to cele totiz vychazi z mylneho predpokladu, ze jenom clovek schopny muze dokoncit vysokou skolu, ale to nikdy tak docela pravda nebyla a v soucasne dobe jeste daleko mene nez kdy drive.

Prijde mi hrozne vtipne ta nenavist soustredena na MP ze strany zhrzenych vysokoskolaku, kteri nejsou schopni rozumne reagovat na argumentaci zradce z vlastnich rad :D

to ded kenedy:
Citace
Z moji zkusenosti mohu rict, ze drtiva vetsina stredoskolaku netusi, co je to hash tabulka
Z moji zkusenosti mohu rici, ze nikdo z vysokoskolaku v mem okoli to take nevi.

mikrom

« Odpověď #425 kdy: 06. 01. 2014, 16:13:33 »
drtivá většina věcí, které jsem se učil, je mi naprosto k ničemu. Jelikož jsem IT VŠ studoval až jako druhou, zbytečně jsem si posunul start kariéry věcma, který by se z poloviny daly vypustit a ta druhá polovina vysvětlit asi tak pětkrát rychleji...

... když od té školy očekáváš čistě službu - zvýšení kvalifikace, tak tě to prostě sere...
Chapem tvoju frustraciu. Podla mna to ale neni globalna chyba IT VS, ale chyba sposobu ako uvazujes. Kazdy tam nejde s takymi ocakavaniami ako ty. Ked si zistil, ze to nesplna tvoje iluzie, mohol si sa na to vykaslat a cas vyuzit na karieru. Predpokladam, ze asi ta to aspon trochu bavilo ked si tam zotrval  ;) Nieco ti to urcite dalo, pretoze teraz mas dobry prehlad z IT a dokazes tu argumentovat - keby si to nepresiel, tak teraz nevies o com to je.

A pokud si myslíš, že středoškolsky vzdělaný programátor neví, co je to hashtabulka, zatímco my - ubermenschové z VŠ to víme, tak to asi jednou hořce zaplačeš...
Plakat nebudem  8). Suhlasim ze jednotlive veci sa moze naucit aj clovek bez VS sam, ale nie v takom rozsahu ako na VS. Tam je na to vyhradeny cas, ktory clovek chodiaci denne do prace spravidla nema. Okrem toho su tam aj mechanizmy kontroly kvality: zapocty a skusky, ktore overia ci o tom clovek iba cital, alebo to aj vie.

Ale suhlasim s tebou v tom, ze nase VS su priliz teoreticke. Dovod bude asi ten, ze tomu tak bolo aj v minulosti a moc sa toho nezmenilo. Hlavne predmety sa urcuju podla toho, kto je prave na katedre pri moci. Moderne trendy neprenikaju na VS tak rychlo, pretoze jednak sa tam drzia stari profesori a na druhej strane mladi ludia s praxou tam za tie peniaze robit nepojdu. Odbornikov z praxe nezaplatia. Takze uci sa to, naco maju ludi a najviac ludi maju na teoriu, preto sa uci hlavne teoria.
Na privatnych VS kde sa za to plati (tak ako v tom Irsku), si mozu kupit odbornikov z praxe. Nikdy som tam nebol, ale myslim si, ze studium by tam mohlo vyzerat ako seria kurzov v GOPASe. Naucia ta sice v kratkom case praktickym dovednodtiam, ale teoreticky backgroud zostane pre teba zahaleny tajomstvom.
Dnes si kazdy moze vybrat, co je pre neho prinosnejsie.

« Odpověď #426 kdy: 06. 01. 2014, 16:27:21 »
Chapem tvoju frustraciu. Podla mna to ale neni globalna chyba IT VS, ale chyba sposobu ako uvazujes. Kazdy tam nejde s takymi ocakavaniami ako ty.
Ty já ať nad tím přemýšlím jak chci, neumím si představit jiný požadavek než "chci, abyste mě naučili co nejlíp to, čím se chci živit, a udělali jste to efektivně - z hlediska času i peněz". Taková ta argumentace "něco tě tam naučí, změní tě to" to prostě neberu. Podle mě má VŠ (a ostatně jakákoli jiná státní instituce) být instituce s jasně daným cílem a ten se má snažit plnit co nejlíp. Už samotný fakt, že pořádně neví, co vlastně chce plnit (pokud by tomu tak bylo) by ukazoval na závažný problém.

Pokud vím, co chci, tak to můžu udělat blbě nebo dobře a můžu úspěšnost občas i nějak měřit. Pokud to nevím, dělám to blbě každopádně.

Ked si zistil, ze to nesplna tvoje iluzie, mohol si sa na to vykaslat a cas vyuzit na karieru. Predpokladam, ze asi ta to aspon trochu bavilo ked si tam zotrval  ;)
Spíš bych řekl, že jsem dlouho doufal, že byla pravda, co škola ústy svých představitelů tvrdila - a když jsem zjistil, že to spíš pravda není, tak už bylo pozdě toho nechat. Bylo racionálnější to dodělat. Ale to následný zklamání a nasrání je tomu úměrný...

ale nie v takom rozsahu ako na VS.
No proto jsem se právě ptal, co přesně máš namysli. Já osobně jsem např. ty hashtabulky pochopil spíš reálným programováním mimo školu. Na škole jsme to nijak moc neřešili.

Okrem toho su tam aj mechanizmy kontroly kvality: zapocty a skusky, ktore overia ci o tom clovek iba cital, alebo to aj vie.
Ovšem pozor, to nejsou mechanismy naplňování cíle vzdělávání tak, jak jsem o něm mluvil dřív. Pamatuješ si, jak v Básnících měli ten předmět o organizaci pracovního stolu? Určitě z toho taky dělali zkoušku - a jaká "kvalita" se tou zkouškou testovala?!

Ale suhlasim s tebou v tom, ze nase VS su priliz teoreticke.
Já mám spíš problém s tím, že nejsou ani teoretické ani praktické. Když to řeknu hodně expresivně, přijde mi to jako nakumulovaná kupa nesourodého bordelu, který jako celek pořádně nikam nevede.

JPu

« Odpověď #427 kdy: 06. 01. 2014, 16:44:36 »
Okrem toho su tam aj mechanizmy kontroly kvality: zapocty a skusky, ktore overia ci o tom clovek iba cital, alebo to aj vie.

No neviem ci to povazovat za nejaku kontrolu kvality. Napr. na takom FIT VUT sa robia same projekty (na jednu stranu super, na druhu nahovno), ale tie projekty ti vyhodnocuje skript napisany ucitelom. Styl programovania sa az tak neriesi, mozno tak v 1. rocniku v 1. semestri. Stalo sa mi, ze projekt som mal dobry az na jednu natvrdo nakodovanu vec. Ten skript to nezobral a za projekt som mal 0b. Nepomohlo ani to, ked som mu na email napisal v com je chyba a ze ako to musi spustit.  Musel som tam ist osobne za ucitelom a povedat mu, kde je problem a az potom mi dal body. Takze pochybujem, ze sa aj nato nejak dokladne pozeral.
Na taku kvalitu mozem z vysoka v**rat, ked to vyhodnocuje nejaky poondeny skript. A takto to chodi vo vacsine projektov, ktore sa programuju na FITe.

JPu

« Odpověď #428 kdy: 06. 01. 2014, 16:51:23 »
A ani s tymi skuskami to nie je bohvieco. Ak tam ucitel nahadze same stupidne veci, lebo chce vyhodit vela ludi a skusat nepodstatne veci, nevypoveda o kvalite.
Na skusku z fyziky (fyzika a IT  :o ) som sa naucil asi tak, ze som si zobral stare zadanie a naucil sa to. Akoze sorry, ale travit zbytocne cas nad vzorcami ohladom sirenia svetla, magnetizmus, elektrika, nato som ozaj nemal naladu. Snad ked by som sa chcel tomu venovat, tak pojdem na Matfyz a nie na IT skolu.

zzxzxzx

« Odpověď #429 kdy: 06. 01. 2014, 17:00:49 »
Citace
Spíš bych řekl, že jsem dlouho doufal, že byla pravda, co škola ústy svých představitelů tvrdila - a když jsem zjistil, že to spíš pravda není, tak už bylo pozdě toho nechat. Bylo racionálnější to dodělat. Ale to následný zklamání a nasrání je tomu úměrný...

Pretoze to trva neskutocnych 5 rokov, kedy v tom piatom zabudnes co bolo v prvych dvoch. Tri roky bohato staci. Lenze magistra si treba asi ist proste odsediet ... (grcajuci smajlik). Posledny rok ci dva su dobre asi len pre statistiky aby sme mali mensiu nezamestnanost.

edu

« Odpověď #430 kdy: 06. 01. 2014, 17:05:17 »
Zdravim.

Strhla sa tu celkom zaujimava diskusia (aj ked som to uplne cele necital). Chcem sa vas spytat, aky je Vas nazor na takyto system vzdelavania:

http://www.t-systems.sk/kariera/du-lne-odborn-vzdel-vanie-/1060570

http://www.spseke.sk/web/skola/docs/studijny_odbor_pocitacove_systemy/popis_predmetov_2695q.pdf

JPu

« Odpověď #431 kdy: 06. 01. 2014, 17:10:08 »
to edu:
robis prieskum?  ;D

edu

« Odpověď #432 kdy: 06. 01. 2014, 17:15:57 »
Nie, len ma zaujima pohlad ludi, ktori uz pracuju v IT.  :)

« Odpověď #433 kdy: 06. 01. 2014, 17:59:59 »
Chcem sa vas spytat, aky je Vas nazor na takyto system vzdelavania:
Podle toho, co myslíš "systémem vzdělávání".

Jestli myslíš jednodušší, rychlé, poměrně úzce zaměřené vzdělání s orientací na konkrétní uplatnitelnost, tak podle mě je to v principu správně minimálně pro určitou skupinu lidí - IT se v posledních letech silně komoditizovalo a ve spoustě oblastí je potřeba víceméně "dělník u pásu", akorát ten pás vypadá v IT trochu jinak :) Doteď se spousta práce v IT řeší stylem "Franta vod Vency těm komplům rozumí, on ti to udělá", což je principielně špatně a tenhle typ školství by to mohl zlepšit.

Pokud myslíš  "systém vzdělávání" jako "vysoké školy nám nejsou schopné dodat lidi se znalostmi a zkušenostmi, které potřebujeme, tak si je vychováme sami" (viz naše Unicorn College), tak to je podle mě jasný indikátor selhání vysokých škol, ať se pan profesor Zlatuška klidně na lambdu postaví.

A pokud myslíš, co říkáme na tuhle konkrétní školu, tak to se takhle z papíru nedá říct, protože papír snese všechno a vzdělávací instituce jsou schopný ti do propagačních materiálů klidně napsat, že za dva roky můžeš aspirovat na pozici ředitele zeměkoule. No, aspirovat můžeš ;) Nicméně i po letmým pohledu se obávám, že tam kvalita nebude závratná - ani ten papír totiž nezpracovali pečlivě: "webserveromApache", "porúch a chbýb", "programovacích jazykov HTML, CSS", "JavaEnterpriseedition". Mno...

A pokud myslíš, jestli tenhle typ školy může přinést nějakou velkou spásu, tak imho spíš ne. Já osobně bych si představoval volně organizované, hodně těžké a náročné ale prakticky orientované školy s dobrou navázaností na praxi, možností vyzkoušet si při škole nějakou formou podnikání pod dohledem, s fůrou laboratoří a perfektním systémem celoživotního vzdělávání absolventů za finančně únosných podmínek. To všechno proto, aby tam mohlo jít 90% studentů a uvolnil se prostor pro to, aby těch zbývajících 10%, co na to má, mohlo dělat opravdu špičkovou teorii a vědu na světové úrovni.   tl;dr: absolutní utopie

mikrom

« Odpověď #434 kdy: 06. 01. 2014, 19:18:57 »
Napr. na takom FIT VUT sa robia same projekty (na jednu stranu super, na druhu nahovno), ale tie projekty ti vyhodnocuje skript napisany ucitelom....
Tak to som este nepocul - tiez si myslim, ze to je zvrhlost. Za mojich cias (este v minulom storoci) sme museli projekty osobne obhajovat. Zrejme rozdiel je ze na tej skole je vela studentov a ucitelom sa s tym nechce otravovat. Na MFF nebyvali tak velke rocniky.