A čo napríklad nemá šancu zvládnuť 14 ročný len z dôvodu veku?
Průměrný 14ti letý nezvládne správně pochopit ani kompletní problematiku OOP a SQL, jistě se shodneme na tom že by to v IT měl umět každý, natož něco pokročilejšího třeba vlákna.
K slovu "průměrný": na škole zameranej na IT by som určite nechcel len priemerných ľudí - asi by som chcel aj aspoň nejaké predpoklady alebo aspoň záujem, čím by som vylúčil automechanikov, pekárov, právnikov, ľudí čo nezvládli 9. ročník ZŠ a podobne.
Nepoznám 14 ročného, čo by sa učil OOP a ani neviem, čo sa myslí kompletnou problematikou, ale ak sa myslia aj najnovšie papery o niečom súvisiacom s OOP, potom to nezvláda asi žiaden firemný programátor. Ak sa myslí nejaké rozumné rozdelenie problému medzi objekty, tak to je podľa mňa oveľa viac závislé od počtu naprogramovaných a odladených riadkov ako od veku. S nejakým počtom riadkov to "príde samo" a myslím si, že toto by ťažko učil ľubovolný učiteľ.
Naproti tomu u SQL to podľa mňa nie je problém, lebo ešte v o niečo menšom veku som sa stretol s Visual FoxPro, kde som robil malé databázy na evidenciu všetkého možného od magnetofónových kaziet a kníh až po evidenciu nákupných bločkov a súčty, ako sa darí domácnosti. Tam boli reporty a výbery z tabuliek plné SQL a JOINov, takže nejaké základy som mal a na VŠ som sa naučil naviac len niečo o concurrency. Netušil som síce, čo sú to normálne formy, ale aj tak som ich spĺňal "rozumným návrhom" tak, aby sa mi s tým dobre pracovalo.
A vlákna, tam asi má ísť asi hlavne o synchronizáciu. Tam je podľa mňa rozdiel medzi "naučiť sa fungovanie" a "používať to bez chýb pri reálnom programovaní". Prvé by asi zvládol aj 14 ročný; u druhého by to bol veľký problém. Na druhú stranu sa v tom v praxi môže pomýliť asi každý*, takže tam by nebola nejaká strata proti VŠ.
S ostatným napísaným súhlasím.
==
*) to bolo pravdepodobne aj niekde v Linuxe alebo v Ubuntu dodatkoch, lebo ešte pred pár rokmi mi tak pri štarte skoro vždy zmrzol počítač, ale dalo sa tomu predchádzať náhodným búšením do klávesnice alebo hýbanám myšou.