Siemens - Jaký je zaměstnavatel?

Re:Siemens - Jaký je zaměstnavatel?
« Odpověď #90 kdy: 27. 08. 2020, 07:02:44 »
Nemám rád kecy typu jedna paní povídala. Pokud se autor tohoto vlákna chce dozvědět něco relevantního o Siemens, tak doporučuji stavět na zkušenostech současných/minulých zaměstnanců...
V siemensu jsem strávil ve třech divizich část  života, pamatuji rozdeleni siemens-nixdorf a našel si tam manželku.
Taky nesouhlasím s vyhazováním po projektech. To není typické pro siemens ani pro management.
Hodně nepříjemné je politikaření a zákulisní boje. Oficiálně se rozhodne jinak než se ve skutečnosti udělá.
Vlaky jsou fajn, energo horší, digital factory může být perspektivní pro nováčka ale v PLM je strašný bordel - zlatá divize vlaku.
 Podstatně se  zhoršila kvalita středního managementu. Problem se zastupitelnosti, člověk chce něco dotáhnout a měsíc čeká na vydání povolení k certifikatu k jinému certifikátu a mezitím mu uteče schvalování rozpočtu takže na rok zase smolik a nenajdeš prachy ani na myš k počítači nebo kabliky k prototypum.
Šel bych zpátky? Šel. Ale museli by dát  aspoň ctvrt mega v prvnim jednani abych vůbec začal přemýšlet o tom si to vůbec přečíst.
Firma zas není hloupý cesky startup co šetří na každé propisce.

Německy/americky siemens a český je naprostý rozdíl. Doporučuji nedělat pod ryze ceskymi tymy.
Češi jsou v ceskem siemensu stále za neorganizovane idioty kteří si nedokazi vydupat svoje a dělají jak otrokari skoro zadarmo. Speciálně  mimo prahu.

Co mně  jeste štvalo? Němci jsou zvyklí dělat od rána a chodit v 17 z prace. 
A vodi si rozpustilé fakany do práce...

« Odpověď #91 kdy: 27. 08. 2020, 07:57:38 »
...
...

Hezky den, zajímají mě tři věci:

1) Jak si vede Siemens platove když to porovnáme s ostatními korporaty? Nevím jak je průměr v Brně ale senior Javista v Praze dosáhne hrubého tak 65 až 70. Super práce je jedna věc ale druhá je živit rodinu. A co valorizace mezd nebo člověk co nastoupí za 60 má 60 i za 10 let?

2) Co zaškolení novych lidi? Funguji týmy v tomto solidně? Mě se stalo ze senior neměl čas a tak mě odbyval a zaškolení trvalo neúměrně dlouho a bylo pro všechny dost bolestivé.

3) V inzerátech píší home office. Jak to v tomto vypadá?

Díky za odpovědi. Vážně uvažuji ze to tam aspoň zkusím.

1) Na tuhle otázku nedokážu odpovědět (a kdybych dokázal, tak bych pravděpodobně nesměl;-)). Nevím, že by v Siemens R&D existovaly nějaké tabulky na platy. Nevím kolik berou kolegové, takže můžu platové podmínky usuzovat jen z mé výplatní pásky a to rozhodně není objektivní. Osobně si myslím, že plat je u nás při započtení všech benefitů +- standardní. Rozhodně si nemyslím, že by Siemens své zaměstnance nějak výrazně přeplácel a naopak. Zvýšení platu u nás závisí na tom, zda se člověk za ten rok někam posune (např. nabuduje doménové know-how, přebere kompetence, atd.). Z mé zkušenosti se to ovšem co rok až dva hýbe. U nás zvyšování platu závisí hlavně na rozhodnutí nadřízeného.

2) To závisí tým od týmu. Být Tebou, tak bych se zeptal na pohovoru přímo na danou pozici. Když k nám člověk nastoupí na projekt, tak se mu snažíme pomoct, aby se co nejrychleji stál plnohodnotným členem týmu (seznámit ho s procesy, systémem, ukázat mu dokumentaci a lidi, kteří jsou mu k dispozici). To, že by si na nováčka nikdo nenašel čas se podle mě nestává. Kolega, který k nám do týmu nastoupil naposledy začal být "produktivní" asi po měsíci. Na druhou stranu doménové know-how se u nás buduje roky, takže je otázka, zda to člověk považuje za rychlé nebo ne? :-)

3) Podle "směrnice" můžeš mít 2 dny týdně po dohodě s nadřízeným a lidmi na projektu. Ve vyjímečných případech (po schválení nadřízeného) to jde i protáhnout.
Tomu ani sám nevěříš. Typicky nájezd produktivity v IT je od půl roku až po rok. Měsíc... to snad není ani u účetní ve velkem korporatu.
Tohle by sedělo max. Na QA typu mackani tlačítek a koukání na diody.

« Odpověď #92 kdy: 27. 08. 2020, 09:09:45 »
Zapracování záleží na tolika faktorech že to těžko můžeš takto zprůměrovat. Je reálné že do 3 měsíců přebereš všechny zodpovědnosti za člověka co byl před tebou, ale že k tomu hned přidáš i přidanou hodnotu, je něco jiného, záleží tedy i co je na mysli pod produktivní.

« Odpověď #93 kdy: 27. 08. 2020, 12:33:24 »
Já mam naprosto stejnou zkušenost a potvrzuji ti to. To co vidíš tady na růtu jsou totální nesmysly a lži. 50k v hrubým je v Brně nadpůměr a může si tady říkat kdo chce co chce, ja vím o čem mluvím chodím po desítkach pohovorů ročně a taky mám známe z oboru kteří to potvrzují, že třeba 60k to má jeden ze sta.

Bratislava HPP -z mojich kolegov nikto nema pod 4000E hrubeho. Windows/Linux admin. Poznam aj typkov co robia za 10 000+E mesacne  Python + Linux ale to nie su miesta kde sa clovek dostane bezne.  Ak si niekto mysli, ze kecam tak je mi luto, ale treba sa pozriet okolo seba, z coho si myslite ze ti ludia maju domy , chaty , nove auta a este aj zeny na materskej? Z 60k hrubeho? Asi nie.
« Poslední změna: 27. 08. 2020, 12:35:11 od snuff1987 »

« Odpověď #94 kdy: 27. 08. 2020, 17:12:49 »
Mám ing plus zmíněnou praxi, ale starý technologie, tak to někdo může považovat za praxi nula nula nic. Nicméně dostal jsem teď i nabídku v Brně, za 50, ale už zkušenej programátor co ví, co dělá. Ptal jsem se i dalších lidí, a 40 je ok, 50 už je dost. Co si pak má člověk myslet... :-)
Já mam naprosto stejnou zkušenost a potvrzuji ti to. To co vidíš tady na růtu jsou totální nesmysly a lži. 50k v hrubým je v Brně nadpůměr a může si tady říkat kdo chce co chce, ja vím o čem mluvím chodím po desítkach pohovorů ročně a taky mám známe z oboru kteří to potvrzují, že třeba 60k to má jeden ze sta. Ale jako jo, třeba tady na root.cz fórum chodí opravdu ten horní jeden percentil naprosté elity z elity a opravdu berou třeba 80k HPP, ale to 99% lidí nemá a mít nebude. Tečka, čárka, výkřičník.

Pred dvaceti lety jsem pracoval paralelne se studiem na FI Muni v Brne v LogicCMG a nastupni plat jsem mel 40k. A to jsem byl skoro bez zkusenosti! Uz jen inflace by ten plat musela za tu dobu zvednout nekam na 60k. Myslim, ze se trochu moc upinas na ten "prumer". Neznam zadneho uspesneho cloveka v IT, ktery by byl prumerny.

keks

« Odpověď #95 kdy: 27. 08. 2020, 17:39:02 »
Pred dvaceti lety jsem pracoval paralelne se studiem na FI Muni v Brne v LogicCMG a nastupni plat jsem mel 40k. A to jsem byl skoro bez zkusenosti! Uz jen inflace by ten plat musela za tu dobu zvednout nekam na 60k. Myslim, ze se trochu moc upinas na ten "prumer". Neznam zadneho uspesneho cloveka v IT, ktery by byl prumerny.

Test bude předopkládám leetcode? A mzdově? Taky si tam myslí, jako někteří lidi tady, že 50k v Praze je fakt slušný a na 80k se dostane jen horní percentil?

Vím, že tohle rýpnutí je reakce na mě, ale přesto si za tím stojím. Vždyť to sami potvrzujete. Firma co dělá náročné trojkolové pohovory nabízí třeba těch 80k HPP, ale jak jsem psal, to má naprostá elita z elity, lidi s x lety praxe a skvělým mozkem a matematicko-algoritmickým myšlením. Těch lidi v IT co tolik vydělávají jsou jednotky tisíců. A bavíme se o Praze. Proč by mi moji známi lhali a říkali, že 40-45 tisíc je dost dobrá mzda pro někoho, kdo není programátorská/adminská superhvězda? Proč by to dělali? Uvědomujete si, že naprosta většina lidí nejsou nějací SAP experti - konzultanti, lidi co z hlavy recitují API Java platformy a vědí první - poslední o úskalích mnohovláknových programů k tomu si dávají na snídaní SQL dotazy a na svačinu automatizační srandy jako Ansible, kde z hlavy recitují dokumentaci a po večerech si kódi s prstem v nosu drivery do kernelu v Cčku pro svojí rýchlovarní konvu. Né každý je dokonalý expert s perfekním matematickým myšlením a taky skvělou znalosti dané byznys domény.

Podívejte se co tady píšete, lidi co mají 20 let praxe, jsou ambiciózní a pod. Jenže nemůže (a nechce) být každý veleúspěšný, nemůže být každý nadprůměr, to nedáva smysl. Proto 40k v Brně a 50k v Praze je naprosto běžná a velice dobrá mzda pro někoho kdo umí programovat dle zadání plus umí věci jako nějaký unit test framework, GIT, něco o Linuxu, shellu, sítích, UML atd. Nemůžu přijít na pohovor se třema lety praxe, ukázat jednoduchý prográmek, pak mě ještě nachytají na nějaké záludností z Javy a vyvalit na ně, že chci 80k HPP. Vždyť bych se jenom ztrápnil a zavřel bych si dveře.
« Poslední změna: 27. 08. 2020, 17:42:40 od keks »

keks

« Odpověď #96 kdy: 27. 08. 2020, 17:46:31 »
Bratislava HPP -z mojich kolegov nikto nema pod 4000E hrubeho. Windows/Linux admin. Poznam aj typkov co robia za 10 000+E mesacne  Python + Linux ale to nie su miesta kde sa clovek dostane bezne.  Ak si niekto mysli, ze kecam tak je mi luto, ale treba sa pozriet okolo seba, z coho si myslite ze ti ludia maju domy , chaty , nove auta a este aj zeny na materskej? Z 60k hrubeho? Asi nie.
Jó, jasně, to ti tak věřím, že na Slovensku, kde lidi třou bídu tak v Bratislavě je 4000€ běžná mzda v IT. Jasně, to proto jsou tady tři pr de le slováků aby tady vydělávali míň peněz. Lidi proboha co z toho trollingu máte akorát motáte hlavy studentům kteří si tohle přečtou a pak ze sebe udělají blbce na prvním pohovoru kde je nechají vyvést ochrankou když si řeknou o 80k nástup. Ty naprosté pitchoviny o 10k€ ani nebudu komentovat, to je tak zjevný pokus o trolling, že by to bylo k ničemu.
« Poslední změna: 27. 08. 2020, 17:48:13 od keks »

« Odpověď #97 kdy: 27. 08. 2020, 18:06:01 »
Jó, jasně, to ti tak věřím, že na Slovensku, kde lidi třou bídu tak v Bratislavě je 4000€ běžná mzda v IT. Jasně, to proto jsou tady tři pr de le slováků aby tady vydělávali míň peněz. Lidi proboha co z toho trollingu máte akorát motáte hlavy studentům kteří si tohle přečtou a pak ze sebe udělají blbce na prvním pohovoru kde je nechají vyvést ochrankou když si řeknou o 80k nástup. Ty naprosté pitchoviny o 10k€ ani nebudu komentovat, to je tak zjevný pokus o trolling, že by to bylo k ničemu.
Nechci, abysme si tady navzájem notovali a lezli si do zadku, ale opět souhlasím s tímhle názorem. Vím od člověka, co býval na pohovorech, že si řekli absolventi (i jen po střední) třeba o 50, i 60k. No, samozřejmě to nedostanou ani náhodou... Na druhou stranu rozumím, že když člověk "zahodí" 5 let na VŠ, tak by pak chtěl větší mzdu. Jinak mají na výběr Lidl za 34k, kratší pracovní doba, čistá hlava a zbytek dne volno versus programátor, což je více stresu, věnování se oboru ve volném času, přesčasy, atd za 40k. Ale to je trochu nadsázka, je jasný, že za x let můžou programátoři brát 2x tolik :-)

« Odpověď #98 kdy: 27. 08. 2020, 19:08:54 »

Proč by mi moji známi lhali a říkali, že 40-45 tisíc je dost dobrá mzda pro někoho, kdo není programátorská/adminská superhvězda? Proč by to dělali? Uvědomujete si, že naprosta většina lidí nejsou nějací SAP experti - konzultanti, lidi co z hlavy recitu.....na svačinu automatizační srandy jako Ansible
Prepac ale naozaj nie som troll a ani si nemam dovod vymyslat, vsetko co pisem je realita. V tomto co si napisal je zrejme dovod tvojho pohladu na svet, pretoze zo svojej pozicie admina ti mozem povedat, ze Ansible je dnes povazovany za standardnu vybavu admina a je to ZAKLADNY skill ktory sa uz berie ako automaticky a ked ho vies stale nie si ziadna admin superhviezda.Potom chapem preco sa na adminov pozeraju ako na lopaty ked tam pride clovek ako ty ktory si mysli ze ansible je nieco extra a preco ti plat 100k na HPP pride ako velky. Ono ak ta praca nebavi tak tazko budes v niecom napredovat, ja som travil za linuxom prve 3-4 roky svojej kariery viac nez 12 hodin denne a skusal som vsetko od bezpecnosti, cez sietarinu, troubleshooting, skriptovanie atd.
« Poslední změna: 27. 08. 2020, 19:14:06 od snuff1987 »

« Odpověď #99 kdy: 27. 08. 2020, 19:44:15 »
Keks: já si teda prošel nabídky na prahu pro c# ve kterým říkáš, že pracuješ: https://www.jobs.cz/prace/praha/?q%5B%5D=c%23
Většina z těch, co mají vyplněnou mzdu začíná na 60k. Do toho rozmezí těch 40k je pro absolutní juniory (tzn. prošel týdenním rychlokurzem)
Každopádně z toho co píšeš mám pocit, že tvým cílem je odbouchat si těch 8 hodin a nějak to přežít, bez motivace, a nějakých ambicí s velkým pocitem méněcennosti. Pak se nemůže člověk divit, že tě vedení tvojí firmy přesvědčilo, že se třemi lety máš pracovat za 40k.

A není to o tom, že se tomu věnovat i během volna. Pracuju 8 hodin v práci, opravdu nemam nejmenší chuť přijít domů a ještě bušit kód.
Pokud i po třech letech praxe máš dojem, že víc než 40k si nezasloužíš, protože to sotva zvládáš, možná sis nevybral nejlepší obor.. než se trápit v práci, co ti nejde, to už je asi lepší jít do toho Lidlu s čistou hlavou, jak tu někdo psal. Ale spíš bych řekl, že HR tvojí firmy provedlo fakt skvělou práci:)

Tohle opravdu není o tom, že si tu někdo honí triko (i když 4k E na bratislavu mi taky přijde jako masakr:)) ), ale když na tom netu hledáš, tak má člověk vůbec problém najít tak špatnou nabídku jakou popisuješ.

« Odpověď #100 kdy: 27. 08. 2020, 20:53:03 »
Jasně, to proto jsou tady tři pr de le slováků aby tady vydělávali míň peněz.

V cesku nie su slovaci pre peniaze ale preto lebo cesky omnoho radeji prcaj.  :D

« Odpověď #101 kdy: 28. 08. 2020, 06:30:49 »
Jasně, to proto jsou tady tři pr de le slováků aby tady vydělávali míň peněz.

V cesku nie su slovaci pre peniaze ale preto lebo cesky omnoho radeji prcaj.  :D

Hej brachu, ja taky chodivam na Slovensko prcat Slovenky, jsou to fakt kocky 8)

xyz

• 236
    • Zobrazit profil
« Odpověď #102 kdy: 28. 08. 2020, 09:50:01 »
Trochu jsem googlil a median je v IT (vsechny IT profese) v CR neco kolem 50 tisic a aritmeticky prumer 63 tisic. Takze bych si troufnul tvrdit, ze v Praze je mzda 50 tisic dost malo.

« Odpověď #103 kdy: 28. 08. 2020, 10:53:38 »
Ja jsem trochu googlil, ale na spravnem miste (cesky statisticky urad), a 2018 maji reportovany ze SW vyvojar median je 58000,-. Nacez zapocete tam i vsechnu t verbez co se dneska taha do IT, a vyjde vam, ze pro normalniho standardniho sw inzenyra (sw inzenyra, ne naplavu co si na ne hraje) to bude jeste tak o 15% vic. Vyjde median 66k (pro nas normalni vyvojare). Pro prahu by tedy byl median tak pocitam 70-85k.

Z cehoz vyplyva ze sem chudej jak kostelni mys a je treba se zacit otacet.
« Poslední změna: 28. 08. 2020, 10:55:21 od registrovany123 »

« Odpověď #104 kdy: 28. 08. 2020, 11:38:49 »
Vyjde median 66k (pro nas normalni vyvojare). Pro prahu by tedy byl median tak pocitam 70-85k.

To je spatna uvaha.
Ten median uz pro prahu JE. 80% IT prace je totiz v praze, v regionu ji je minimum.