Nicméně nastoupit na nařízenou dovolenou právě ve chvíli, když je potřeba dotáhnout věci do konce - to prostě není správné, ať daná firma spoléhá na nevolnictví a nahrazuje nedostatek lidí masovými přesčasy, nebo ne.
To je přece totální nesmysl. Pokud má firma dostatek personálu a ctí work-life balance, pak se prostě nemůže stát, že projekt kolabuje kvůli nařízeným dovoleným. V takové firmě se už měsíce ne-li roky ojebávají zaměstnanci a narazí e na imity maximálního počtu přesčasů a povinného čepání dovolené. Kdyby to fungovalo řádně, tak má zaměstnanec prakticky 0 přesčasů a část vyčerpané dovolené a není tak problém nějaký přesčas nařídit, nebo nějakou dovolenou zrušit/přesunout. Jenže to by nesměl být stav "projekt v ohrožení" 2 roky v kuse. Takže je to vina HR, projekťáka nebo zaměstnavatele. Vždy.
Totální nesmysl je takhle generalizovat, jak to děláš ty.
Pokud je týden před konečným termínem projektu, tak je prakticky každý, kdo na tom dělá nenahraditelný. A pokud je odeslán na nucenou dovolenou někdo, kdo o tom ví nejvíc, tak můžeš mít personálu kolik chceš a ctít work-life balance jak chceš, ale termín je v ohrožení, protože nemáš nikoho, kdo má ten projekt v hlavě a je schopen na něm z voleje pracovat, nebo ho začít z voleje řídit (ten člověk, co nastoupil na nucenou dovolenou byl projektmanažer).
Nikdy jsem nezažil firmu, která by natolik dublovala lidi na projektu, aby mohla týden před deadlinem s klidem říct - když kohokoliv z vás zítra přejede tramvaj, tak to doděláme včas i bez vás.
Že je to vina zaměsntavatele? Jistě, to je. Je to vina HR, že na to neupozornilo dříve, je to vina toho PM, který neměl rodinu a žil prací a na dovolenou nechtěl. Já neříkám, že to není vina někoho uvnitř. Já jsem jenom překvapen, že považuješ za správné, že se raději ohrozí projekt, než by někdo poslal do zadku HR a nechal toho člověka jít na dovolenou o týden později.
Američani, co dělali v 60. letech na projektech kosmických letů občas spali na sklopených rýsovacích prknech a nebyli třeba měsíc doma, když bylo potřeba něco dodělat včas.
Němečtí vojáci v roce 2016 ukončili vojenské cvičení v Norsku 12. den z plánovaných 14, protože při pobytu mimo kasárna překročili maximální povolené hodiny přesčasů.
Neříkám, že ten první příklad je ukázka toho, jak by to mělo být a co bych chtěl zažívat. Ale pokud chci něco dosáhnout, tak tomu musím někdy něco obětovat. Ten druhý příklad je ale přesně příklad toho, co je jednoznačně špatně.