Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice

Jimm

Re:Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice
« Odpověď #45 kdy: 06. 02. 2015, 13:30:36 »
Argumentačně je od začátku v prohrané bitvě, copak jste se zbláznili? Můžeš mi prosím ukázat jeho povedený vtip? Myslíš tím tu narážku na to že hulím? Tak to se zde nezdržuj argumentací a masti si zapnout Fantocciho. Nic, já to vzdávám, je tady moc hloupých chytráků.
Ty jsi vážně šašek. Pochopitelně se to zde objevuje dokola, když je o tom řeč, ale pokud zde do fóra někdo napíše do pěti vláken "fggggrk", pořád tim nevytvoříme nové české slovo.. Podezírám tě, že se snažíš odvádět pozornost od toho, že jsi vůl a hádal ses v době, kdy jsi ještě nevygooglil že je to správně "výjimka", že?

Tvrzení těžko může někdo napsat "vyjímka" sis vyvrátil vlastníma rukama a to 3x :)
Fakt už to nehul, nemá to na tebe dobrý vliv.

Myslím, že tipuješ blbě, kdyby si myslel, že se to píše vyjímka, asi by nenabízel alternativy. Prostě je to častá chyba, tak na to upozornil. Alespoň je vtipnej, ty mi připadáš jen jak agresivní vůl, co se pokouší si dokázat, že vůl není. Trochu nadhledu, chlape..

jméno

« Odpověď #46 kdy: 06. 02. 2015, 14:45:30 »

Tonda

• 635
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 06. 02. 2015, 15:19:49 »
Proč? Třeba Java umí pracovat komplet v Unicode, národní znaky mohou být i v identifikátorech. Použití českých identifikátorů krásně předchází kolizím s rezervovanými slovy. Taky preferuju nemít ve zdrojáku znaky s kódem nad 127, ale spíš proto aby se nemuselo řešit, jestli je použito ISI-8859-2, windows-1250 nebo UTF-8.

To jako pouzivate pri prekladu porad prepinac -encoding? Tyjo, dost prasarnicka...
Právě že nepoužíváme, takže na stanici mi maven řve něco jako [WARNING] File encoding has not been set, using platform encoding Cp1250, i.e. build is platform dependent!, na build serveru podobně, jen místo Cp1250 je tam UTF-8, takže safe jsou znaky <=127. u JSPček to problém není, tam se vždy bere UTF-8, není problém psát česky s diakritikou přímo do JSP, v Java třídách je potřeba češtinu převádět na \u

Tonda

• 635
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 06. 02. 2015, 15:21:26 »
A jako prasárna mi tedy spíš přijde kódování nastavené, protože pak se vezme platformní, které je na různých platformách různé.

Tonda

• 635
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 06. 02. 2015, 15:26:24 »
A jako prasárna mi tedy spíš přijde kódování nastavené, protože pak se vezme platformní, které je na různých platformách různé.
má být jako prasárna mi tedy spíš přijde nemít kódování nastavené. To je SMF takový šmejd, že v něm ani nejde editovat příspěvky?

n0

Re:psaní všemi deseti - rozložení klávesnice
« Odpověď #50 kdy: 06. 02. 2015, 16:10:24 »
Ještě je dobré dodat, že hodně záleží na klávesnici. Já mám teď s odděleným NumPadem, takže i psát čísla deseti je přirozenější.

Mam tuto klavesnici http://www.maltron.com/keyboard-info/dual-hand-fully-ergonomic-3d-keyboards
http://jopenspace.cz/data/2013/presentations/zbynek-henek-maltron3D.pdf

Nakonec jsem zustal u QWERTY US, abych byl schopen neco napsat na jinych klavesnicich....
Je to opravdu tak težké občas použít qwerty u jiného počítače?

Umím všemi deseti a po zjištění že je to prakticky jen pro lidi kteří bezhlavě přepisují texty, jsem to prakticky přestal užívat. Pokud tvrdíš že jsi takový borec že programuješ takovým tempem aby se vyplatilo všech 10, kecáš a každý kdo programuje to ví. Problém je v hlavě, ne v prstech.
hodně zaleží na editoru/IDE jak umí doplňovat, ale dneska je spousta nových frameworků/jazyků/formátů, že prostě intellisense nebude všechno vědět.

Namátkou tohle 10ti napíšu rychleji. V podstatě i tento text se mi píše líp deseti (dívám se na obrazovku pro kontrolu a mám prostě lepší pocit flow:)

Kód: [Vybrat]
Accounts.ui.config({
  passwordSignupFields: 'USERNAME_ONLY'
});

Samozřejmě, že nesypu kód z rukávu, takže v podstatě souhlasím. Ale hodně kódu taky nepotřebuje přemýšlení nebo když zrovna něco potřebuje přepsat/optimalizovat..

By me zajimalo, jestli vsichni ti, co pouzivaji ALT+neco pro specialni znaky, pisou deseti prsty. Pri standartnim 10ti prstem rozlozeni je ALT, nebo CTRL strasne neprijemna, tezko dosazitelna klavesa.
dle klávesnice, na pravém altu mám pravý palec (mezerník ovládám levým palcem).

Rychlost psani jsem nikdy moc neresil. Myslim ze po par letech programovani to tak nejak prijde samo...
Není to jen o rychlosti - snažím se brát v potaz pohodlnost vs soustředění vs efektivita. Myslím že když se to dotáhne do dokonalosti (vim ovládání browseru;)) tak je to víc než jen cool. A taky pak nemusím tahat myš do postele :)

Když nad tím přemýšlím tak pro mě to není o honěním se za rychlým psaním písmenek, ale o používání (ne jen psaní) OS klávesnicí (aspoň pro práci). Aneb nemusíme ovládat PC myšlenkama když máme prsty.

http://log.or.cz/?tag=ucw
Dobrej nápad. Pokud chce člověk jen jednu klávesnici (rozložení) a neřešit přepínání. +1

Kit

« Odpověď #51 kdy: 06. 02. 2015, 17:00:04 »
Když píši český text, potřebuji českou klávesnici. Všemi deseti sice nepíši, ale uvědomuji si, že bych psal podstatně rychleji.

Při programování však na rychlosti psaní nezáleží, je to jen příjemný bonus. Raději zůstávám u českého rozložení a speciální znaky píši přes AltGr. Často to ani není třeba, neboť mi editor mnoho takových symbolů píše automaticky přes korekci pravopisu.

Bohouš

« Odpověď #52 kdy: 06. 02. 2015, 17:57:54 »
Že na rychlosti nezáleží tady tvrdí akorát lidi, co v zápětí dodají, že deseti neumí :-) To já zase můžu třeba tvrdit, že na vosku u lyží vlastně vůbec nezáleží - na lyžích jsem sice stál loni poprvé, ale tak nějak to vím... Nejde jenom o běžné znaky - pokud ovládáte kompletně celou klávesnici včetně editačních kláves, numpadu, funkčních kláves, prostě všechno poslepu, tak na tom záleží dost. Když někoho vidím, jak půl minuty datluje jeden řádek kódu, tak bych zaplakal. Z krátkodobého hlediska se to může jevit jako nepodstatné, ale ty sekundy se pořád sčítají a sčítají a zatímco vy si spokojeně vyťukáváte, váš kolega, co klávesnici skutečně ovládá, už píše další aplikaci. Opravdu se to vyplatí naučit, dneska je přehršel výukových programů, nemusíte ani zvednout zadek od počítače.

mr. frown

« Odpověď #53 kdy: 06. 02. 2015, 18:01:32 »
Když píši český text, potřebuji českou klávesnici. Všemi deseti sice nepíši, ale uvědomuji si, že bych psal podstatně rychleji.

Při programování však na rychlosti psaní nezáleží, je to jen příjemný bonus. Raději zůstávám u českého rozložení a speciální znaky píši přes AltGr. Často to ani není třeba, neboť mi editor mnoho takových symbolů píše automaticky přes korekci pravopisu.

Nechat editor nenapadne zanaset chyby do programu, to teda musi vypadat...

Jimm

« Odpověď #54 kdy: 06. 02. 2015, 18:18:51 »
Nepravda hned v první větě. Psal jsem že umím všemi deseti, jen že to prakticky moc nevyužiji. A hned o příspěvek dál se mnou někdo souhlasil.
Že na rychlosti nezáleží tady tvrdí akorát lidi, co v zápětí dodají, že deseti neumí :-)

Bohouš

« Odpověď #55 kdy: 06. 02. 2015, 18:25:44 »
Tak on je rozdíl umět a "umět", že... Ale jinak dobrá, uznávám chybu, diskuzi jsem prohlížel včera - měl jsem se radši podívat ještě jednou.

Jimm

« Odpověď #56 kdy: 06. 02. 2015, 21:16:38 »
Já zase souhlasím že je rozdíl mezi umět a "umět", ale myslím si že celkem "umím". Neměřil jsem si počet úhozů nebo podobně, ale nějakými standardními testy bych se svým počtem úhozů i chybovostí určitě prošel. Ale prostě to u programování až tak nepoužívám, už jen protože předpisové držení rukou nad klávesnicí je pro mě po nějaké době samo o sobě vysilující. Tím tedy nepopírám že je ta znalost užitečná, i když jsem si vytvořil nějaký vlastnostyl psaní, v podstatě z toho standardu dost vychází. Zcela určitě bych se vrátil k psaní všemi deseti, kdybych začal dělat sekretářku, ale u psaní programů nebo scriptů mi to přijde na obtíž.

Kit

« Odpověď #57 kdy: 06. 02. 2015, 21:34:19 »
... Často to ani není třeba, neboť mi editor mnoho takových symbolů píše automaticky přes korekci pravopisu.

Nechat editor nenapadne zanaset chyby do programu, to teda musi vypadat...

Nerozumím. Proč by mi editor měl "nenapadne zanaset chyby do programu"? Naopak, opravuje mi překlepy a usnadňuje psaní. V podstatě mi napíše nejméně polovinu programu sám a bez chyb.

atarist

« Odpověď #58 kdy: 07. 02. 2015, 10:43:31 »
má být jako prasárna mi tedy spíš přijde nemít kódování nastavené. To je SMF takový šmejd, že v něm ani nejde editovat příspěvky?

A nebo mit zdrojaky nezavisle na kodovani :)

Kit

« Odpověď #59 kdy: 07. 02. 2015, 11:12:55 »
A nebo mit zdrojaky nezavisle na kodovani :)

Ve chvíli, kdy potřebuji napsat 20řádkovou utilitu, u které potřebuji český výstup, budu mít zdroják raději závislý na kódování, než abych se patlal s l18n.