Jimmm: Souhlasím, že v programování není důležité psaní všemi 10ti kvůli rychlosti, ale to je asi tak všechno. Pro mě je to důležité hlavně pro soustředění, nemusím pořád koukat nahoru na monitor a dolu na klávesnici. Vidím před sebou kód, jsem na něj soustředěný, a vůbec nemusím myslet na psaní, když mi hlavou prolétne nějaká myšlenka, jen můžu pozorovat, jak přibývá kód na pozici kurzoru. Když vidím jiné programátory, jak (nevědomky) chvíli dumají, a pak se mikrorozpýlí pohledem na klávesnici, kde hledají písmenka, přijde mi to škoda.
Možná, že máš lepší motoriku a přes svůj ledabylismus se na klávesnici dívat nemusíš. Já jsem musel, a nelituju toho, že jsem se 10ti naučil. Můžeš si na sebe někdy při programování namířit kameru, uvidíš sám.
Tonda: Mě na češtině v kódu nevadí znaky s diakritikou, ale čeština. Zdrojáky co jdou do světa musí být komplet anglicky, o opaku mě nikdo nepřesvědčí. Nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat třeba jen kousek zdrojáku, o kterém sis myslel, že je jen do šuplíku, venku - a pak je spousta práce s přejmenováním. Kolize s klíčovými slovy je tak vzácná, že to pro mě téměř nikdy nebyl problém. A opět, naučí tě to lépe psát anglicky.
Proti unicode znakům ve zdrojáku naopak nic nemám, programuji ve scale, a tam běžně používám ⇒, ← (v podstatě součást syntaxe, mě se to líbí víc než alternativní =>, <-), do matematiky ρ, φ (polární souřadnice), atp. Uznávám, že je to diskutabilní, ale zatím jsem nenarazil. Líbí se mi, když zdroják vypadá na monitoru pěkně, dokonce používám i na programování proporcionální písmo.