Americka QWERTY klavesnice, asi sesti prsty, s pridanou hromadou multimedialnich klaves z druhe klavesnice pouzivanou na vselijaka makra (podivejte se na fluxbox, ~/.fluxbox/keys, xdotool).
Kdybych byl schopen psat s diakritikou a zaroven bych to potreboval, tak bych asi zdvojil horni radu (~12...90-= backspace), na jednu z nich namapoval pismena s diakritikou (tak, aby se shiftem byla velka, jako u normalnich pismen) a druhou nechal tak, jak ma na americke klavesnici byt. Tezko rict na kterou z nich dat cisla a na kterou pismena.
Nicmene psat s diakritikou neumim, takze to neresim. Kdyz se o to pokusim (at uz na UCW klavesnici, nebo na na ceske, ktera ma normalne y a z), tak je moje nejpouzivanejsi klavesa backspace. Nejdriv automaticky napisu pismeno bez diakritiky a pripadne i nekolik dalsich. Pak si toho vsimnu, smazu to a napisu pismeno s diakritikou. Vysledkem je text, ktery ma diakritiku asi na 50% mist, kde by mela byt. Pak je nutne si to nekolikrat velmi soustredene precist a doplnovat dalsi diakritiku. Rychlost psani klesa na petinu az desetinu oproti normanimu psani bez diakritiky. Takze to delam pouze v pripade, kdy to je nezbytne nutne.
Postupne jsem behem tech vyjimecnych pripadu, kdy byla diakritika potreba, pouzival tato reseni:
- Filtr v shellu, ktery konvertoval pismeno+apostrof na pismeno s diakritikou, takze pro doplneni diakritiky stacilo doplnit apostrofy a prohnat to filtrem.
- Skript ve VIMu, ktery pridaval a ubiral diakritiku po zmacknuti nejake F-klavesy (u pismen u a e rotoval pres tri moznosti, u ostatnich pres dve, nebo nedelal nic).
- A nakonec ohackovavac:
https://nlp.fi.muni.cz/cz_accent/ - nekdy pred rokem, nebo dvema se vyrazne zlepsil a hlavne zacal v nerozhodnych pripadech diakritiku spise davat, nez nedavat. Smazat pismeno a nahradit ho pismenem bez diakritiky je jednodussi, nez opacne.
Na jine rozlozeni, nez QWERTY si zvykat nebudu, rychlost psani mi staci a kdyz neco pisu moc casto, tak si na to udelam makro, nebo pouziju Ctrl-R (v shell), pripadne Ctrl-P (ve VIMu).
Vsemi deseti jsem se asi dvakrat pokousel naucit, ale znovu se snazit nebudu. Jednak proto, ze mi rychlost staci (typicky me omezuje neco jineho, nez rychlost psani). Ale hlavne kvuli karpalnim tunelum. V nejake diskusi jsem narazil na mnoho komentaru, kde lide, kteri psali vsemi deseti zminovali, ze maji s karpaly problemy. Zatimco lide, kteri to masti, jak jim to prijde pod ruku, problemy typicky nemeli. Myslim, ze to bylo nekde tady:
http://xahlee.info/kbd/keyboarding.htmlNavic jsem se od kamarada doslechl dalsi informaci - totiz, ze na RSI (repetitive strain injury) jsou problem kratke pohyby a dlouhe jsou pry v pohode. To by pak vysvetlovalo proc je lepsi nepsat vsemi deseti - clovek temi prsty vice hybe a namaha je trosku vsestraneji (upozornuji, ze to je moje domnenka a ne lekarsky potcrzeny fakt!).
Navic pri psani vsemi deseti vznikaji dalsi problemy - hodne dulezitych klaves ma mackat malicek - ctrl, tab, esc, enter, backspace ... coz ho pretezuje. Pristup ke vzdalenym klavesam pak vyzaduje extremni polohy zapeti a o klavesovych zkratkach je lepsi se ani nezminovat.
Muj pristup je pridat par modifikatoru - Shift, Alt a Ctrl si berou aplikace, takze vyuzit Super a RAlt (ISO_Level3_Switch) a co nejvic multimedialnich klaves, ktere vraci korektni keycody. Ty muzou byt na druhe klavesnici, protoze kvalitni klavesnice je typicky nemaji - Linux nema problem s vice klavesnicemi. A vytvorit si na casto pouzivane veci makra. Ty castejsi obsadi pridane multimedialni klavesy a numericky blok, zbytek dostane klavesu + jeden modifikator. Klavesa + dva modifikatory je podle me vhodna na funkce, ktere clovek pouzije 1-3x za mesic, nechce si je pamatovat, nebo je nechce psat, protoze jsou dlouhe a urcite je nechce zmacknout omylem.