Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice

ava

Re:Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice
« Odpověď #75 kdy: 09. 09. 2018, 19:50:43 »
Microsoft Natural Ergonomic 4000 je asi jediná levná půlená klávesnice, máte jí někdo vyzkoušenou?

Používám Microsoft Sculpt a jsem s ní dost spokojenej. Oproti Ergonomicu se mi líbí, že je doprava kratší (numerický blok je odnímatelný, šipky atp. jsou napláclý k písmenům), takže pravačka to nemá daleko k myši (v mém případě k trackballu). Netahat se s rukou moc do strany je poměrně důležitý pro prevenci RSI.

mmm

« Odpověď #76 kdy: 09. 09. 2018, 20:52:49 »
Že na rychlosti nezáleží tady tvrdí akorát lidi, co v zápětí dodají, že deseti neumí :-)

Ty stejné potkáte v diskuzích o javascriptu, 9/11, Vysokých školách a podobně. Někteří mají potřebu se chlubit svou ignorancí a neznalostí.

Krysa11

« Odpověď #77 kdy: 10. 09. 2018, 00:20:51 »
Svůj styl bych neoznačil za psaní deseti, protože tam je spcifický prstoklad, ale jako psaní dostatečně rychle za použití všech prstů. Psát včemi deseti jsem se jeden čas učil, ale bolela mě z toho zápěstí,  tak jsem toho nechal. Už o mě několikrát pár lidí řeklo, že umím psát včemi deseti, takže pro laika je to asi těžko rozeznatelné. Levou ruku mám ukazováček na "V" místo na "F" a L_ALT mačkám palcem. Pravou ruku mám v neurčité poloze, mj. protože myš a šipky - což u psacího stroje moc nebylo. Celkem to funguje.

pepik

« Odpověď #78 kdy: 10. 09. 2018, 08:47:00 »
Je tu nějaký programátor co píše všemi deseti a má české rozložení klávesnice?

Učím se teď datlovat celým arzenálem, ale programovat zatím ne, protože jsem zvyklej na českou klávesnici a v ní datlovat znaky s altem nebo shiftem je docela náročný, takže si hraju s myšlenkou, že do toho kopnu a přejdu na anglickou.

Dilema přichází s nabodeníčkama. Už se nemůžem vymlouvat na špatný charset, takže fulltime EN nebo přepínat na CS při psaní našincum?

Hm, při psaní si to trochu člověk ujasní, takže s..t na to. Stejně jsou všechny ty unixácký/IT věci dělaný pro EN a aspoň si člověk procvičí tu věc co neustále baží po lenosti. :) Každopádně přidejte svou trošku.

Hoj, všema desetí píšu od roku 1993. Pro programování a psaní anglických textů přepínám na americkou klávesnici, české texty píšu na české. Klávesnice přepínám, na české klávesnici mám Z nalevo od U, na anglické nalevo od X.

Zvyknout se na to dá. Zkoušel jsem používát českou pro programování, ale regulární výrazy mě odnaučily. :-)

zdenek henek nereg

« Odpověď #79 kdy: 10. 09. 2018, 09:18:31 »

Maltron https://en.wikipedia.org/wiki/Maltron
Drahy, ale dobry, nejlepsi kus hw, ktery mam. Driv jsem mel problemy se zapestim, uz par let nemam.

Jo, tak je krásná! Jenom není do pár tisíc :) Možná časem. Zajímalo by mě, jak se ti pracuje po té co jsis zvyknul na tuhle na jiných klávesnicích.

Kdyz budes mit problem se zapestim, tak to neni lecba na tyden. Pokud citis, ze to po 8 hodinach u klavesnice se zapestim uz neni uplne ono, tak je ta klavesnice skoro zadarmo. Pokud par mesicu resim zapesti a nepracuju, tak me to stoji vyrazne vic, nez Maltron.

Puvodne jsem chtel prejit i na Maltron rozlozeni. Vyhoda Maltron rozlozeni pro anglickou klavesnici je, ze v zakladnim radku napisu cca 3000 anglickych slov, kdezto s QWERTY napisu v zakladnim radku cca 200 anglickych slov. Nakonec jsem zustal u QWERTY, protoze zapesti jsou uz par let ok a psat pak na jine klavesnici by bylo peklo. Problem mam jen s nekteryma klavesovyma zkratkama a klavesama, ktere jsou vyrazne jinde. Napr ty co na Maltronu ovladam palcama, jinak to je v pohode. Ale je to asi stejny, jako kdyz kolegove maji anglickou Irskou-UK a ja mam anglickou US, zadny drama, kdyz pisu vsema deseti, tak se na to da zvyknout. Manzelka vsema deseti nepise a tu klavesnici nedokaze pouzivat.

Pokud se ti zda draha, tak Microsoft Natural Ergonomic Keyboard taky neni spatna, ale tam jsem mel problemy se zapestim taky, takze mozna zbytecna investice,spsi bych sel do toho Maltronu. Muze byt zajimava, pokud nemas problemy se zapestim. Obecne se mi zda, ze MS umi hardware mnomem lepe, nez software,aspon co se tyce OS.

Do cestiny prepinam a mam to namapovany na CapsLock v numericke casti. Česky moc často nepíšu, vetsinou cesky.

KB

« Odpověď #80 kdy: 10. 09. 2018, 09:20:22 »
Ja pisu 7mi prsty. Malicky vubec nevyuzivam a palec mam jen pro space. Pouzivam pouze americke klavesnice (rovny enter a nad nim "\|"). Diakritiku pouzivam zridka, pouze psani nejakych manualu a prepinam na ceskou QWERTY. Na notebooku nepisu temer vubec, vzdy pripajim velkou externi klavesnici. Koukani na prsty pri psani sem tam vyuzivam a nepovazuji to za hrich. Cisla pisu temer vzdy na numblocku a take sem si zvykl na numblocku pouzivat "=/*-+" (neni treba shiftovat). Co se tyce rychlosti tak za ta leta drzim krok v pohode i s 10prstaky s dvorakem  8)

TVL

« Odpověď #81 kdy: 10. 09. 2018, 09:29:31 »
Otazkou je zda-li je to psani vsemi deseti u progrosu treba...

Z které jsi planety?
Já programuji. To znamená, že:
- píši kód,
- v tom kódu píši komentáře,
- k tomu kódu píši různé druhy dokumentací a komentářů do systému správy verzí,
- k tomu kódu píši uživatelské manuály (dobře, tady píši jenom malou část celku, ale i tak tady musím hodně písmen vyprodukovat).
- Před tím, než se začne psát ten kód, tak musím napsat analytický dokument a dokument popisující architekturu aplikace.
- Před, během a po psaní kódu musím intenzivně komunikovat se zákazníkem, projektmanagerem, teamleaderem, podřízenými v týmu, podpůrnými adminy, testery. Většinou mailem, nebo přes IM.

Redukovat práci programátora jenom na to jediné - psaní výkonného kódu, když to tvoří bezkonkurenčně nejmenší objem napsaných znaků... fakt nechápu.

bezdotykáč

« Odpověď #82 kdy: 10. 09. 2018, 10:38:55 »
Jsem nad věcí, používám psaní elektronickým perem , nemusím řešit layout navíc, na tohle je člověk zvyklý tak 10 století.

b0b

« Odpověď #83 kdy: 13. 10. 2018, 18:41:28 »
Našel jsem několik půlených klávesnic za docela málo peněz.
Kinesis Freestyle2 Ergonomic Keyboard for PC (9" Standard Separation)
Tahle vypadá, že by ten kloub šel úplně oddělit
https://www.amazon.com/Freestyle2-Ergonomic-Keyboard-Standard-Separation/dp/B00CMALD3E/ref=sr_1_5_acs_osp_osp20-0822d46c-43_3?s=electronics&ie=UTF8&qid=1539403874&sr=1-5-acs&keywords=split+keyboard&tag=bestcont06-20&ascsubtag=0822d46c-4356-4764-8e59-1245f69ad798&linkCode=oas&cv_ct_id=amzn1.osp.0822d46c-4356-4764-8e59-1245f69ad798&cv_ct_pg=search&cv_ct_wn=osp-search&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=HN8HQ77XY28FWFVTARCE&pf_rd_s=desktop-sx-inline&pd_rd_wg=W1BdR&pd_rd_r=39b13086-53c0-49df-915c-7f98693d4665&pf_rd_t=301&pf_rd_p=53b688eb-671a-4acd-886f-dc89fa36d3d2&pf_rd_i=split+keyboard&pd_rd_w=JPS9p&creativeASIN=B00CMALD3E&pf_rd_s=desktop-sx-inline&pd_rd_i=B00CMALD3E&pf_rd_t=301&pf_rd_i=split+keyboard&pd_rd_r=39b13086-53c0-49df-915c-7f98693d4665&pf_rd_p=53b688eb-671a-4acd-886f-dc89fa36d3d2&pd_rd_w=JPS9p&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=HN8HQ77XY28FWFVTARCE&pd_rd_wg=W1BdR

Mnohem více se mi však líbí půlené klávesnice, vybavené trackballem, umístěným pod mezerníkem. Používám teď klávesnici s trackpointem, a je to silně návykové, líbí se mi, že nemusím zvedat ruce z klávesnice a někam je přesouvat. Půlené klávesnice s trackpointem jsem však nenašel žádné, a tohle by mohla být alternativa.
Našel jsem je však jen v USA, kde jsou asi populárnější.

Máte někdo zkušenosti?

U těch které odkazuji mě jenom odrazují některé recenze mluvící o mizerném dílenském zpracování...

Adesso WKB-3150UB
https://www.amazon.com/Adesso-WKB-3150UB-Ergonomic-Built-Compatible/dp/B075ZBGX6F/ref=pd_sim_147_1?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B075ZBGX6F&pd_rd_r=dab6f294-c5c2-11e8-8154-3d5cf8ed35a4&pd_rd_w=4eqKf&pd_rd_wg=tigvE&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_p=18bb0b78-4200-49b9-ac91-f141d61a1780&pf_rd_r=6S0E1GZMTJQ822BJAF65&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&psc=1&refRID=6S0E1GZMTJQ822BJAF65#customerReviews

Perixx PERIBOARD-506II
https://www.amazon.com/Perixx-PERIBOARD-506II-US-Ergonomic-Trackball/dp/B078SNVK2N#customerReviews

jetset

« Odpověď #85 kdy: 14. 10. 2018, 12:41:20 »
...
Tim je mysleny ze jsem se nikdy nesnazil "naucit psat", ale prislo to samo - oboji - rychlost i nedivani se na klavesnici. K tomu co ty delas jsem se nevyjadroval. Ale kdyz uz jsme u toho tak to povazuju za predcasnou optimalizaci (ktera jak vime je korenem veskereho zla :) ). Myslim ze kdyby ses na to vykaslal tak by to taky prislo samo, i kdyz trochu pozdeji...

Taky nekdy pisu se zavrenyma ocima. Jednak se muzu lip soustredit na to, co pisu, a druhak se oci tak rychle neunavi. Jenom obcas je otevru, kdyz treba citim, ze jsem se preklepl nebo kdyz musim upravit to, co jsem uz napsal. Je to pohodlne.

Ovsem s diakritikou nepisu skoro nikdy. V cestine toho pisu malo a vetsinou bez diakritiky, nechce se mi prepinat klavesnici. Ale dokážu to i s diakritikou. Ale to už nejde se zavřenýma očima :-). Ovsem s ceskou klavesnici se neda programovat a neumim na ni delat smiles :-).

V italstine, kde se pouziva pomerne malo diakritiky si pomaham apostrofem. Dela se to tak celkem bezne.
Aha, promiň, nevšiml jsem si, že píšeš že píšeš bez dívání. U mě to fakt nešlo, a předčasná optimalizace to nebyla, začal jsem psát 10ti po 10ti letech programování :) Taky jsem psal docela rychle, to je jasný, ale prostě když jsem zavřel oči, tak jsem nedokázal psát souvislej text. Jestli ty to umíš, asi není důvod, aby ses všemi deseti učil.

Vinicius

« Odpověď #86 kdy: 15. 10. 2018, 13:28:27 »
Moje troška je celkem jednoduchá.

Programuji výhradně s anglickou klávesnicí a komentáře píši anglicky. České texty mimo samotné programování píši na klávesnici české. Klávesová zkratka na přepínání klávesnice je tedy u mne hojně využívaná a zvykl jsem si na to.

Na druhou stranu nepracuji tak, že bych musel mít vedle IDE otevřený instant messenger a něco řešil s kolegy česky. Ale mnohé shelly lze nastavit tak, aby si pamatovaly rozložené klávesnice pro každou aplikaci zvlášť. KDE a Průzkumník mezi ně naštěstí patří.

Kit

« Odpověď #87 kdy: 15. 10. 2018, 14:22:40 »
Používám pouze českou klávesnici QWERTZ, i na programování. Nepřepínám.

Kit

« Odpověď #88 kdy: 15. 10. 2018, 15:45:46 »
Zvyknout se na to dá. Zkoušel jsem používát českou pro programování, ale regulární výrazy mě odnaučily. :-)

V čem je problém při psaní regulárů na české klávesnici?

Yokotashi

« Odpověď #89 kdy: 16. 10. 2018, 04:27:04 »
Americka QWERTY klavesnice, asi sesti prsty, s pridanou hromadou multimedialnich klaves z druhe klavesnice pouzivanou na vselijaka makra (podivejte se na fluxbox, ~/.fluxbox/keys, xdotool).

Kdybych byl schopen psat s diakritikou a zaroven bych to potreboval, tak bych asi zdvojil horni radu (~12...90-= backspace), na jednu z nich namapoval pismena s diakritikou (tak, aby se shiftem byla velka, jako u normalnich pismen) a druhou nechal tak, jak ma na americke klavesnici byt. Tezko rict na kterou z nich dat cisla a na kterou pismena.

Nicmene psat s diakritikou neumim, takze to neresim. Kdyz se o to pokusim (at uz na UCW klavesnici, nebo na na ceske, ktera ma normalne y a z), tak je moje nejpouzivanejsi klavesa backspace. Nejdriv automaticky napisu pismeno bez diakritiky a pripadne i nekolik dalsich. Pak si toho vsimnu, smazu to a napisu pismeno s diakritikou. Vysledkem je text, ktery ma diakritiku asi na 50% mist, kde by mela byt. Pak je nutne si to nekolikrat velmi soustredene precist a doplnovat dalsi diakritiku. Rychlost psani klesa na petinu az desetinu oproti normanimu psani bez diakritiky. Takze to delam pouze v pripade, kdy to je nezbytne nutne.

Postupne jsem behem tech vyjimecnych pripadu, kdy byla diakritika potreba, pouzival tato reseni:
- Filtr v shellu, ktery konvertoval pismeno+apostrof na pismeno s diakritikou, takze pro doplneni diakritiky stacilo doplnit apostrofy a prohnat to filtrem.
- Skript ve VIMu, ktery pridaval a ubiral diakritiku po zmacknuti nejake F-klavesy (u pismen u a e rotoval pres tri moznosti, u ostatnich pres dve, nebo nedelal nic).
- A nakonec ohackovavac: https://nlp.fi.muni.cz/cz_accent/ - nekdy pred rokem, nebo dvema se vyrazne zlepsil a hlavne zacal v nerozhodnych pripadech diakritiku spise davat, nez nedavat. Smazat pismeno a nahradit ho pismenem bez diakritiky je jednodussi, nez opacne.

Na jine rozlozeni, nez QWERTY si zvykat nebudu, rychlost psani mi staci a kdyz neco pisu moc casto, tak si na to udelam makro, nebo pouziju Ctrl-R (v shell), pripadne Ctrl-P (ve VIMu).

Vsemi deseti jsem se asi dvakrat pokousel naucit, ale znovu se snazit nebudu. Jednak proto, ze mi rychlost staci (typicky me omezuje neco jineho, nez rychlost psani). Ale hlavne kvuli karpalnim tunelum. V nejake diskusi jsem narazil na mnoho komentaru, kde lide, kteri psali vsemi deseti zminovali, ze maji s karpaly problemy. Zatimco lide, kteri to masti, jak jim to prijde pod ruku, problemy typicky nemeli. Myslim, ze to bylo nekde tady: http://xahlee.info/kbd/keyboarding.html

Navic jsem se od kamarada doslechl dalsi informaci - totiz, ze na RSI (repetitive strain injury) jsou problem kratke pohyby a dlouhe jsou pry v pohode. To by pak vysvetlovalo proc je lepsi nepsat vsemi deseti - clovek temi prsty vice hybe a namaha je trosku vsestraneji (upozornuji, ze to je moje domnenka a ne lekarsky potcrzeny fakt!).

Navic pri psani vsemi deseti vznikaji dalsi problemy - hodne dulezitych klaves ma mackat malicek - ctrl, tab, esc, enter, backspace ... coz ho pretezuje. Pristup ke vzdalenym klavesam pak vyzaduje extremni polohy zapeti a o klavesovych zkratkach je lepsi se ani nezminovat.

Muj pristup je pridat par modifikatoru - Shift, Alt a Ctrl si berou aplikace, takze vyuzit Super a RAlt (ISO_Level3_Switch) a co nejvic multimedialnich klaves, ktere vraci korektni keycody. Ty muzou byt na druhe klavesnici, protoze kvalitni klavesnice je typicky nemaji - Linux nema problem s vice klavesnicemi. A vytvorit si na casto pouzivane veci makra. Ty castejsi obsadi pridane multimedialni klavesy a numericky blok, zbytek dostane klavesu + jeden modifikator. Klavesa + dva modifikatory je podle me vhodna na funkce, ktere clovek pouzije 1-3x za mesic, nechce si je pamatovat, nebo je nechce psat, protoze jsou dlouhe a urcite je nechce zmacknout omylem.