Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice

Adusko

Re:Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice
« Odpověď #60 kdy: 07. 02. 2015, 11:58:56 »
protože předpisové držení rukou nad klávesnicí je pro mě po nějaké době samo o sobě vysilující.
To by mohlo byť aj typom klávesnice. Keď mám písať na NB tak cítim že to nie je celkom ono oproti klasickej klávesnici. Klávesnica je samozrejme v tej správnej výške tak aby to bolo pohodlné.

Zo sekretárkou sa nemôžem porovnávať, ale subjektívne mi príde že som aj pri programovaní rýchlejší keď som to začal mrskať všetkými desiatimi. Nedávno som prišiel na to ako označovať text, tak som celkom rád že som sa to naučil.  8)

Teraz som občas nervózny keď musím často chytať myš kvôli veciam ktoré sa mi s klávesnicou nedajú robiť.

Tiež mi príde že  ak spravím preklep, tak ho rýchlejšie opravím.

Trident

« Odpověď #61 kdy: 07. 02. 2015, 12:00:19 »
Že na rychlosti nezáleží tady tvrdí akorát lidi, co v zápětí dodají, že deseti neumí :-) To já zase můžu třeba tvrdit, že na vosku u lyží vlastně vůbec nezáleží - na lyžích jsem sice stál loni poprvé, ale tak nějak to vím... Nejde jenom o běžné znaky - pokud ovládáte kompletně celou klávesnici včetně editačních kláves, numpadu, funkčních kláves, prostě všechno poslepu, tak na tom záleží dost. Když někoho vidím, jak půl minuty datluje jeden řádek kódu, tak bych zaplakal. Z krátkodobého hlediska se to může jevit jako nepodstatné, ale ty sekundy se pořád sčítají a sčítají a zatímco vy si spokojeně vyťukáváte, váš kolega, co klávesnici skutečně ovládá, už píše další aplikaci. Opravdu se to vyplatí naučit, dneska je přehršel výukových programů, nemusíte ani zvednout zadek od počítače.
Otazkou je zda-li je to psani vsemi deseti u progrosu treba. Chapu u pisarky nebo u sysadmina. Oba dva musi pres klavesnici reagovat velmi rychle.

Ale programator tvori. A pokud progros udela 20 radek ktere jsou znovupouzitelne jinde misto 150ti specifickych ktere se musi stejne predelat tak je mi uplne jestli datluje. Pokud ho navic udela prehledny,komentovany,funkcni a i recyklovatelny kod tak je mi jedno jestli ma jen jednu ruku a datluje jednim prstem.

Mame treba jeden pomerne kratky avsak kriticky kod.  Realna efektivita na nem byla tak 1/2radky na developera. Za tim spousta mereni,debugu a pokus/omylu. Kazdy kdo se na nej podiva pochopi.Cte se jako pohadka a ma dobre komentare. Je jasny a prehledny.

Zalezi ale na vasem vyvojovem procesu. Pokud delate nejake blbe interpretovane webove aplikace pro par firem, vas kod neprochazi code review,neprochazi certifikaci, nemusi mu rozumet aspon trochu zbyvajicich 100 lidi na komponente tak prosim.

Ale i pokud pouzivate takove zbytecne ukecane jazyky jako Zav'a, tak idecko vam doplnuje preci samo ne? Staci napsat zacatek nebo se vyskytovat v kontextu. Hromadu veci si muzete mezigenerovat/vygenerovat. I takovy blby Vim umi tahle kouzla. Takze datlovani zas tak moc nevadi ne?

BTW:Davam 120 (cesky text - obcas mrknu na klavesnici) a 230zn/s(anglicky text, bez divani i se zavrenyma ocima).  Plati pro standartni IBM type keyboard.  Presto si nemyslim ze u prgace je to nejak treba. Programuji i tezce postizeni lide na hornich koncetinach.

dl

« Odpověď #62 kdy: 07. 02. 2015, 15:59:05 »
Že na rychlosti nezáleží tady tvrdí akorát lidi, co v zápětí dodají, že deseti neumí :-) To já zase můžu třeba tvrdit, že na vosku u lyží vlastně vůbec nezáleží - na lyžích jsem sice stál loni poprvé, ale tak nějak to vím... Nejde jenom o běžné znaky - pokud ovládáte kompletně celou klávesnici včetně editačních kláves, numpadu, funkčních kláves, prostě všechno poslepu, tak na tom záleží dost. Když někoho vidím, jak půl minuty datluje jeden řádek kódu, tak bych zaplakal. Z krátkodobého hlediska se to může jevit jako nepodstatné, ale ty sekundy se pořád sčítají a sčítají a zatímco vy si spokojeně vyťukáváte, váš kolega, co klávesnici skutečně ovládá, už píše další aplikaci. Opravdu se to vyplatí naučit, dneska je přehršel výukových programů, nemusíte ani zvednout zadek od počítače.

Jenže tady mícháš rychlost s jistotou psaní a spojueš to s psaním všemi deseti! Já nepíšu všemi deseti, z různých ergonomických důvodů --- klávesnice totiž nejsou na psaní všemi deseti uzpůsobené! To že si po letech psaní a soustředění některé prsty nenajdou učebnicové rozložení je chyba designu, ne tvojí hlavy. Takže nepíšu deseti, nepíšu 200 znaků za minutu, ale píšu jistě a s rozvahou bez chyb. Někdo může psát deseti 200 znaků s překlepy a pak to opravovat dalších 10 minut.

davkol

« Odpověď #63 kdy: 07. 02. 2015, 18:56:57 »
Není řešením pořídit si adekvátní hardware?

dl

« Odpověď #64 kdy: 07. 02. 2015, 19:53:57 »
Ne! Já to myslím obecně, klávesnice vždy bude neergonomická -- stejně jako hudební nástroje. I hudebnící mají více méně problémy -- s každým nástrojem jiné. Klávesnice může být jen lepší nebo horší. Já jen tvrdím, že psaní všemi deseti nutně nevede  k mistrovství v psaní ... stejně jako kytaristi nebrnkaji malíčkem (s výjimkou Štěpána Raka) a hrají dobře -- imho Django Reinhardt hrál jen dvěma .)

davkol

« Odpověď #65 kdy: 08. 02. 2015, 12:43:51 »
Drtivá většina hudebních nástrojů by se taky dala navrhnout od píky tak, aby si uživatelé v krajním případě tolik nehuntovali zdraví. Akorát je tu jeden podstatný rozdíl: u klávesnice je výstup vždy stejný, bez ohledu na techniku, takže není důvod neoptimalizovat vstup.

Dobře nastavená půlená klávesnice eliminuje minimálně deviaci zápěstí.

Kit

« Odpověď #66 kdy: 08. 02. 2015, 12:58:23 »
Dobře nastavená půlená klávesnice eliminuje minimálně deviaci zápěstí.

Zápěstí si chráním tak, že klávesnici mám cca 30 cm od hrany stolu. Předloktí mám tedy na stole.

davkol

« Odpověď #67 kdy: 08. 02. 2015, 13:48:03 »
A to je dobré k čemu?

b0b

« Odpověď #68 kdy: 07. 09. 2018, 02:44:37 »
Kouzlo není v rychlosti, ale v tom, že se nemusíte soustředit na zadávání znaků, přemýšlíte nad tím co chcete napsat, ne kde to najít na klávesnici.
Hned po té jsem pochopil kouzlo trackpointu  :).

Vyzkoušel jsem si půlenou klávesnici, a bylo to pro mě dost zajímavé. Máte tipy na nějaké půlené které nestojí víc než pár tisíc? Trackpoint nebo něco podobného v uprostřed bude obrovské plus...
Nechce se mi věřit, že bych byl v takové menšině...

zdenek henek nereg.

« Odpověď #69 kdy: 07. 09. 2018, 10:46:56 »
Kouzlo není v rychlosti, ale v tom, že se nemusíte soustředit na zadávání znaků, přemýšlíte nad tím co chcete napsat, ne kde to najít na klávesnici.
Hned po té jsem pochopil kouzlo trackpointu  :).

Vyzkoušel jsem si půlenou klávesnici, a bylo to pro mě dost zajímavé. Máte tipy na nějaké půlené které nestojí víc než pár tisíc? Trackpoint nebo něco podobného v uprostřed bude obrovské plus...
Nechce se mi věřit, že bych byl v takové menšině...

Maltron https://en.wikipedia.org/wiki/Maltron
Drahy, ale dobry, nejlepsi kus hw, ktery mam. Driv jsem mel problemy se zapestim, uz par let nemam.

b0b

« Odpověď #70 kdy: 09. 09. 2018, 13:10:16 »

Maltron https://en.wikipedia.org/wiki/Maltron
Drahy, ale dobry, nejlepsi kus hw, ktery mam. Driv jsem mel problemy se zapestim, uz par let nemam.

Jo, tak je krásná! Jenom není do pár tisíc :) Možná časem. Zajímalo by mě, jak se ti pracuje po té co jsis zvyknul na tuhle na jiných klávesnicích.

KB

« Odpověď #71 kdy: 09. 09. 2018, 13:45:05 »
Dobry web na recenze mechanickych klavesnic https://mechanicalkeyboardinfo.com .

gofi

« Odpověď #72 kdy: 09. 09. 2018, 18:34:08 »
IMHO je podstatne dolezitejsie poznat shortcuty v IDE (visual studio, Resharper) a to ti usetri hromadu pisania (teda ked vies co robis a nerobis sposobom: pokus, skompiluj, oprav chyby,skus skompilovat znova)

b0b

« Odpověď #73 kdy: 09. 09. 2018, 19:06:00 »
IMHO je podstatne dolezitejsie poznat shortcuty v IDE (visual studio, Resharper) a to ti usetri hromadu pisania (teda ked vies co robis a nerobis sposobom: pokus, skompiluj, oprav chyby,skus skompilovat znova)

Shortcuty jsou velmi užitečné, programuji však jen minimálně. Klávesnici potřebuji především na psaní různých textů, případně úpravy v zdrojácích.

Dobry web na recenze mechanickych klavesnic https://mechanicalkeyboardinfo.com .
Díky, mám si co číst po večerech.

Microsoft Natural Ergonomic 4000 je asi jediná levná půlená klávesnice, máte jí někdo vyzkoušenou?

Líbilo by se mi i cenou https://www.aliexpress.com/store/product/SP50-split-Custom-Mechanical-Keyboard-50-PCB-programmed-50-preonic-layouts-bface-firmware-with-rgb-bottom/3034003_32908755235.html?spm=2114.search0104.3.9.43a55ac8wGbZqO&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10065_10068_10546_10059_10548_5015515_10696_100031_5016215_10084_10083_10103_451_10618_5016315_452_10304_10307_10820_5015615,searchweb201603_45,ppcSwitch_3&algo_expid=08dcdab8-df57-497f-8e1e-73567141d539-1&algo_pvid=08dcdab8-df57-497f-8e1e-73567141d539&priceBeautifyAB=0 Ale chybí tam pár tlačítek :)

Ergodone by se mi líbil ještě víc, ale i když bych si ho sám spájel a sestavil, vyšel by na několik tisíc.

DragonMaster

« Odpověď #74 kdy: 09. 09. 2018, 19:20:39 »
Všemi 10 nepíšu a nemám problém předehnat ve psaní kdekoho, kdo píše 10. Na klávesnici též nekoukám, protože po několika letech, co jsem u počítače, už vím, kde přibližně je jaké písmenko. Čtete tento text? Napsal jsem to 4 prsty a ani jednou jsem se nepodíval na klávesnici. :D