Že na rychlosti nezáleží tady tvrdí akorát lidi, co v zápětí dodají, že deseti neumí :-) To já zase můžu třeba tvrdit, že na vosku u lyží vlastně vůbec nezáleží - na lyžích jsem sice stál loni poprvé, ale tak nějak to vím... Nejde jenom o běžné znaky - pokud ovládáte kompletně celou klávesnici včetně editačních kláves, numpadu, funkčních kláves, prostě všechno poslepu, tak na tom záleží dost. Když někoho vidím, jak půl minuty datluje jeden řádek kódu, tak bych zaplakal. Z krátkodobého hlediska se to může jevit jako nepodstatné, ale ty sekundy se pořád sčítají a sčítají a zatímco vy si spokojeně vyťukáváte, váš kolega, co klávesnici skutečně ovládá, už píše další aplikaci. Opravdu se to vyplatí naučit, dneska je přehršel výukových programů, nemusíte ani zvednout zadek od počítače.
Otazkou je zda-li je to psani vsemi deseti u progrosu treba. Chapu u pisarky nebo u sysadmina. Oba dva musi pres klavesnici reagovat velmi rychle.
Ale programator tvori. A pokud progros udela 20 radek ktere jsou znovupouzitelne jinde misto 150ti specifickych ktere se musi stejne predelat tak je mi uplne jestli datluje. Pokud ho navic udela prehledny,komentovany,funkcni a i recyklovatelny kod tak je mi jedno jestli ma jen jednu ruku a datluje jednim prstem.
Mame treba jeden pomerne kratky avsak kriticky kod. Realna efektivita na nem byla tak 1/2radky na developera. Za tim spousta mereni,debugu a pokus/omylu. Kazdy kdo se na nej podiva pochopi.Cte se jako pohadka a ma dobre komentare. Je jasny a prehledny.
Zalezi ale na vasem vyvojovem procesu. Pokud delate nejake blbe interpretovane webove aplikace pro par firem, vas kod neprochazi code review,neprochazi certifikaci, nemusi mu rozumet aspon trochu zbyvajicich 100 lidi na komponente tak prosim.
Ale i pokud pouzivate takove zbytecne ukecane jazyky jako Zav'a, tak idecko vam doplnuje preci samo ne? Staci napsat zacatek nebo se vyskytovat v kontextu. Hromadu veci si muzete mezigenerovat/vygenerovat. I takovy blby Vim umi tahle kouzla. Takze datlovani zas tak moc nevadi ne?
BTW:Davam 120 (cesky text - obcas mrknu na klavesnici) a 230zn/s(anglicky text, bez divani i se zavrenyma ocima). Plati pro standartni IBM type keyboard. Presto si nemyslim ze u prgace je to nejak treba. Programuji i tezce postizeni lide na hornich koncetinach.