Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice

ava

Re:Psaní všemi deseti - rozložení klávesnice
« Odpověď #30 kdy: 05. 02. 2015, 18:44:49 »
Možná, že máš lepší motoriku a přes svůj ledabylismus se na klávesnici dívat nemusíš. Já jsem musel, a nelituju toho, že jsem se 10ti naučil. Můžeš si na sebe někdy při programování namířit kameru, uvidíš sám.

Ja treba nemam zadny prstoklad, pisu v podstate jak me to prijde pod ruku. Pritom mam nejakych 80 words-per-minute, a na klavesnici se nedivam...

Rychlost psani jsem nikdy moc neresil. Myslim ze po par letech programovani to tak nejak prijde samo...

Přečti si ještě jednou co jsem psal. Já rychlost taky neřeším, řeším soustředění se na kód a ne na klávesnici. Rychlost je jen příjemný side-effect.

atarist

« Odpověď #31 kdy: 05. 02. 2015, 18:46:03 »
Proč? Třeba Java umí pracovat komplet v Unicode, národní znaky mohou být i v identifikátorech. Použití českých identifikátorů krásně předchází kolizím s rezervovanými slovy. Taky preferuju nemít ve zdrojáku znaky s kódem nad 127, ale spíš proto aby se nemuselo řešit, jestli je použito ISI-8859-2, windows-1250 nebo UTF-8.

To jako pouzivate pri prekladu porad prepinac -encoding? Tyjo, dost prasarnicka...

mr. frown

« Odpověď #32 kdy: 05. 02. 2015, 19:06:57 »
Možná, že máš lepší motoriku a přes svůj ledabylismus se na klávesnici dívat nemusíš. Já jsem musel, a nelituju toho, že jsem se 10ti naučil. Můžeš si na sebe někdy při programování namířit kameru, uvidíš sám.

Ja treba nemam zadny prstoklad, pisu v podstate jak me to prijde pod ruku. Pritom mam nejakych 80 words-per-minute, a na klavesnici se nedivam...

Rychlost psani jsem nikdy moc neresil. Myslim ze po par letech programovani to tak nejak prijde samo...

Přečti si ještě jednou co jsem psal. Já rychlost taky neřeším, řeším soustředění se na kód a ne na klávesnici. Rychlost je jen příjemný side-effect.

Tim je mysleny ze jsem se nikdy nesnazil "naucit psat", ale prislo to samo - oboji - rychlost i nedivani se na klavesnici. K tomu co ty delas jsem se nevyjadroval. Ale kdyz uz jsme u toho tak to povazuju za predcasnou optimalizaci (ktera jak vime je korenem veskereho zla :) ). Myslim ze kdyby ses na to vykaslal tak by to taky prislo samo, i kdyz trochu pozdeji...

Princ Bitcoinyr

« Odpověď #33 kdy: 05. 02. 2015, 19:10:46 »
naucte se to pri programovani v Cobolu

Kolemjdoucí

« Odpověď #34 kdy: 05. 02. 2015, 19:16:15 »
těžko může někdo napsat "vyjímka", když takové slovo neexistuje

Odlož jointa a přečti si to po sobě ještě jednou ... třeba tě něco napadne.

Jimm

« Odpověď #35 kdy: 05. 02. 2015, 20:08:16 »
Může se někdo jiný zapojit a vysvětlit mi, zda-li je 'těžko může někdo napsat "vyjímka", když takové slovo neexistuje' true či false, a jestli jsem debil já nebo Kolemjdoucí? Třeba něco přehlížím, ale ať na to čučím jak chci, "vyjímka" imho nemůže nikdy nikdo napsat, protože by to bylo to samé jako by napsal "fddddssffggrs".

ava

« Odpověď #36 kdy: 05. 02. 2015, 20:13:17 »
...
Tim je mysleny ze jsem se nikdy nesnazil "naucit psat", ale prislo to samo - oboji - rychlost i nedivani se na klavesnici. K tomu co ty delas jsem se nevyjadroval. Ale kdyz uz jsme u toho tak to povazuju za predcasnou optimalizaci (ktera jak vime je korenem veskereho zla :) ). Myslim ze kdyby ses na to vykaslal tak by to taky prislo samo, i kdyz trochu pozdeji...

Aha, promiň, nevšiml jsem si, že píšeš že píšeš bez dívání. U mě to fakt nešlo, a předčasná optimalizace to nebyla, začal jsem psát 10ti po 10ti letech programování :) Taky jsem psal docela rychle, to je jasný, ale prostě když jsem zavřel oči, tak jsem nedokázal psát souvislej text. Jestli ty to umíš, asi není důvod, aby ses všemi deseti učil.

Kolemjdoucí

« Odpověď #37 kdy: 05. 02. 2015, 20:19:51 »
jestli jsem debil já

Už je to tady napsáno 4x. Na to že to neexistuje, je poměrně slušný výsledek ;)

Jimm

« Odpověď #38 kdy: 05. 02. 2015, 20:54:09 »
Nechápu, co se snažíš říci... Přeš se tedy o tom, že takové slovo existuje? Připadá mi to, že jsi ze sebe udělal šaška a teď se z toho snažíš nenápadně vyklouznout?

Kolemjdoucí

« Odpověď #39 kdy: 05. 02. 2015, 21:01:33 »
Tvrzení těžko může někdo napsat "vyjímka" sis vyvrátil vlastníma rukama a to 3x :)
Fakt už to nehul, nemá to na tebe dobrý vliv.

JardaA

Re:psaní všemi deseti - rozložení klávesnice
« Odpověď #40 kdy: 05. 02. 2015, 21:08:51 »
Píšu všema deseti, na programování používám klasickou americkou klávesnici, na psaní českých textů (maily, ...) českou QWERTY. Hlava/prsty nemají problém mezi nimi přepínat. Používat českou klávesnici na programování je IMO blbost, když člověk píše všema

To Vám tedy závidím :-(. Já se před mnoha a mnoha lety naučil psát všemi deseti na vojně, ovšem na dálnopisu Dalibor D302-2a také východoněmeckém RFT. Klávesnici měly standardní dálnopisnou :-), tj. pouze velká písmena, pochopitelně bez diakritiky, zato QWERTZ atd. Přeškolit se později na český psací stroj všemi deseti bylo nad moje síly.

http://www.vhu.cz/exhibit/dalnopisny-stroj-d-302-dalibor/
http://www.gfai.de/~heinz/techdocs/telexcode_5bit.htm

Jimm

« Odpověď #41 kdy: 05. 02. 2015, 23:52:38 »
Ty jsi vážně šašek. Pochopitelně se to zde objevuje dokola, když je o tom řeč, ale pokud zde do fóra někdo napíše do pěti vláken "fggggrk", pořád tim nevytvoříme nové české slovo.. Podezírám tě, že se snažíš odvádět pozornost od toho, že jsi vůl a hádal ses v době, kdy jsi ještě nevygooglil že je to správně "výjimka", že?

Tvrzení těžko může někdo napsat "vyjímka" sis vyvrátil vlastníma rukama a to 3x :)

Kit

« Odpověď #42 kdy: 06. 02. 2015, 04:26:23 »
Proč? Třeba Java umí pracovat komplet v Unicode, národní znaky mohou být i v identifikátorech. Použití českých identifikátorů krásně předchází kolizím s rezervovanými slovy. Taky preferuju nemít ve zdrojáku znaky s kódem nad 127, ale spíš proto aby se nemuselo řešit, jestli je použito ISI-8859-2, windows-1250 nebo UTF-8.

To jako pouzivate pri prekladu porad prepinac -encoding? Tyjo, dost prasarnicka...

Myslel jsem si, že je to nutné i když jsou česky pouze stringy, které nejsou v systémovém kódování.

ava

« Odpověď #43 kdy: 06. 02. 2015, 08:38:58 »
Ty jsi vážně šašek. Pochopitelně se to zde objevuje dokola, když je o tom řeč, ale pokud zde do fóra někdo napíše do pěti vláken "fggggrk", pořád tim nevytvoříme nové české slovo.. Podezírám tě, že se snažíš odvádět pozornost od toho, že jsi vůl a hádal ses v době, kdy jsi ještě nevygooglil že je to správně "výjimka", že?

Myslím, že tipuješ blbě, kdyby si myslel, že se to píše vyjímka, asi by nenabízel alternativy. Prostě je to častá chyba, tak na to upozornil. Alespoň je vtipnej, ty mi připadáš jen jak agresivní vůl, co se pokouší si dokázat, že vůl není. Trochu nadhledu, chlape..

Pavel Tisnovsky

« Odpověď #44 kdy: 06. 02. 2015, 09:41:57 »

Myslel jsem si, že je to nutné i když jsou česky pouze stringy, které nejsou v systémovém kódování.

Presne tak, i z tohoto duvodu se do zdrojaku non-ASCII stringy nedoporucuje psat, ostatne napriklad FindBugs na to upozornuje (v nejhorsim pripade zakaznici, az uvidi rozsypany caj :)

A to jeste je problem s BOMem, kdyz si ho tam nektery editor priadava...