Před zhruba rokem a půl jsem vedl (z mého pohledu) otevřenou válku se serverem žive.cz. Válka je silné slovo - jen jsem psal příspěvky do fora na téma reklam - ale já to tak viděl. Taní reklamy dosahovaly neúnosné úrovně. Ve foru na to kdekdo poukazoval, jednoho tématu jsem se pak zúčastnil i já a stal jsem se (pravděpodobně) největším prudičem. Abyste pochopili, tak nějaký příklad:
- fullscreen reklama s videem uprostřed, která nejde zavřít než se dokouká a přes ní není vidět žádný původní obsah webu
- téměř fullscreen reklama, kdy ale je na bocích vidět pozadí webu (plné dalších reklam)
- klasické bannery: vlevo, vpravo, nahoře
- pohyblivá reklama v článcích
- reklama "sami na sebe", kdy během čtení článku vyjel vpravo dole obdélník ve stylu "přečtěte si také" a i když šel zavřít, vylejzal na další načtený stránce zase
- na rozlišení 1024*768 (které považuji stále za "mělo by být podporováno) se ten web četl kvůli reklamě dost nahovno
K věci: Ve foru vystupoval jako zástupce webu Marek Lutonský, který by zaměstnavatele hájil do posledního dechu (na tom koneckonců není nic špatného). Diskuze byla všelijaká, nás nasraných tam bylo dost. Vyvrcholilo to tak, že arogance Marka Lutonského (resp. provozovatele) pro mě přerostla všechny meze. Na foru jsem otevřeně psal, že já jsem čtenář, kterého každý server chce - žádnou, absolutně žádnou, reklamu neblokuji, web (pro mě zajímavý) navštěvuji několikrát denně, občas mě někde reklama i zaujme a kliknu. Psal jsem, že reklamu blokovat nebudu, prostě z principu. Chápu, že jsou z ní lidé kolem serveru živí, proto to nedělám a dělat nebudu. Nicméně, zjevně jim to bylo zcela u zadeke a nic si z toho nikdo nedělal... Budiž, když ne oni, ujal jsem se akce sám. Na živě.cz jsem v posledním roce a půl byl asi 3x a to jen zjistit stav a mrknout se do fora (a přispět do tématu o reklamách), které jsem velmi hojně navštěvoval. Živě už nikdy více. Nechtějí mě ta, nepolezu tam.
Tak, teď jsem si tu pěkně odlehčil a budu psát konečně konkrétně k věci a vezmu to stručně: poučte se z cizích chyb.
Lištu jsem neviděl, reklamy neblokuju, tady na root.cz mi připadají úplně všechny reklamy ok. Pokud by se zagresivnily, nepřinese to kýžený efekt - tedy vyšší příjmy. Ono totiž v číslech ty příjmy vyšší určitě budou a markeťáci se budou plácat po zádech a spokojeně si chrochtat, ale čtenáři po nějaké době budou buď víc blokovat nebo se na tenhle server vykašlou a tím pádem to půjde stejným směrem. Neexistuje (marketingově) ideální situace "více reklam = více čtenářů". Myslím, že to tu všichni víme. Problém je tuhle informaci předat lidem, kteří s tím něco dokáží udělat.
Na živě.cz byl snad problém v tom, že se jim střídali markeťáci jak na běžícím pásu a každej chtěl (logicky) přispět do kasičky co nejvíc - tím pádem nabral co nejlíp placenou reklamu. Co na tom, že jí lidi zablokujou, nebo server kvůli ní opustí? On svojí odměnu dostal...
Jeden příklad šppatný reklamy, kterej známe asi všichni - ten zelenej kokot jednoho eshopu, kterej vydělal tak moc peněz, že si může tu imbecilní reklamu zaplatit kdykoliv, kdekoliv, za kolik peněz chce. Omezil jsem u nich objednávky - co mají jinde, kupuju jinde (koneckonců - nejlevnější nejsou...)
Petře, držím nám všem palce!
PS: Vydáte pokračování příběhu hackerů také jako eknihu? Koupím.