Lišta o blokování reklamy

Robs

Re:Lišta o blokování reklamy
« Odpověď #210 kdy: 06. 06. 2014, 11:03:09 »

noname

« Odpověď #211 kdy: 06. 06. 2014, 11:05:41 »
Tiež som trocha skeptický k tomu, ako ľudia sľubujú v diskusii, že by prispeli finančne.

Vím o serveru, jehož vznik byl takto financovaný a fungovalo to. Je sice pravda, že na Rootu je jiná cílová skupina ale věřím, že někteří by určitě zaplatili a nebylo by jich málo.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #212 kdy: 06. 06. 2014, 11:07:19 »
Aha, tak to bude už poměrně dávno. I tak se ale taková reklama ukáže vždycky jen jednou, stačí ji zavřít a do cookie se uloží, že už ji čtenář viděl a už ho to neotravuje.

To už se to také probíralo, já osobně mám nastaven prohlížeč tak, že po zavření všechno vysype a zapomene. Takže ona reklama by semi ukazovala několikrát za den. Díky, nechci.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #213 kdy: 06. 06. 2014, 11:15:38 »
Tiež som trocha skeptický k tomu, ako ľudia sľubujú v diskusii, že by prispeli finančne.

Vím o serveru, jehož vznik byl takto financovaný a fungovalo to. Je sice pravda, že na Rootu je jiná cílová skupina ale věřím, že někteří by určitě zaplatili a nebylo by jich málo.

Ono s tím označení platiče to není špatný nápad. Pak na diskuzi se do neplatičů můžeme pustit, jak měli hubu plnou keců a skutek utek ...

noname

« Odpověď #214 kdy: 06. 06. 2014, 11:21:46 »

Ono s tím označení platiče to není špatný nápad. Pak na diskuzi se do neplatičů můžeme pustit, jak měli hubu plnou keců a skutek utek ...

Hlavně, když se "přihlásí" anonymně jako "noname"...

Jmeno

« Odpověď #215 kdy: 06. 06. 2014, 11:26:32 »
Je zajimave, jak plno ctenaru/diskuteru se zde dusuje, ze jsou ochotni posilat stovky korun misto zobrazovani reklam, ale kdyz na rootu zkouseli platbu za clanky, tak evidentne ty stovky korun neposilali (pritom uz jiste meli blokovani reklamy zaple, neni to tak dlouho co to na rootu zkouseli). Prilezitost platit jste jasne promrhali, tak proc si ted myslite, ze vam bude nekdo verit ochotu platit?? Ja osobne jsem za clanky neplatil a mel jsem zaplou i blokaci reklamy, protoze jsem kdysi zacal blokovat opravdu vlezle reklamy na uplne jinym webu a neuvedomil jsem si, ze jsem odstrihl od prijmu i weby, ktere mam rad. Na rootu jsem reklamy prestal blokovat, kdyz tohle vlakno zacalo (a lista byla teprve ve vyvoji), uvedomil jsem si, ze lide za timto webem musi take z neceho zit (stejne jako ja nebo vy). Preji i vam prozreni. ;)

JarinBarin

« Odpověď #216 kdy: 06. 06. 2014, 11:29:48 »
A co takhle to vzit z druhe strany? Zkusit snizit naklady na provoz... napr. 5 lidi v obchodnim oddeleni, wtf?

V pravěku váš čtenář

« Odpověď #217 kdy: 06. 06. 2014, 11:33:41 »
Taky jsem psal, že je velmi těžké ta čísla určit...

Tomu sám nemůžete věřit. Určit kolik máte ročně příjmů a kolik výdajů. Kolik těch příjmů plyne z reklamy a kolik máte unikátních návštěvníků nemůže být problém. Větší problém by mělo být určit kolik z vašich návštěvníků blokuje jakou reklamu, a toho jste se kupodivu již dopátrali.

Já vám prostě nevěřím (Jsem ale zaujatý, protože u mne jde o dlouhodobý proces. Root také navštěvuji stále méně a méně, a pokud sem vůbec páchnu není to kvůli článkům). Být vaším čtenářem ochotným platit, trval bych i na přesném vyčíslení těch nákladů.

noname

« Odpověď #218 kdy: 06. 06. 2014, 11:35:01 »
Je zajimave, jak plno ctenaru/diskuteru se zde dusuje, ze jsou ochotni posilat stovky korun misto zobrazovani reklam, ale kdyz na rootu zkouseli platbu za clanky, tak evidentne ty stovky korun neposilali (pritom uz jiste meli blokovani reklamy zaple, neni to tak dlouho co to na rootu zkouseli). Prilezitost platit jste jasne promrhali, tak proc si ted myslite, ze vam bude nekdo verit ochotu platit?? Ja osobne jsem za clanky neplatil a mel jsem zaplou i blokaci reklamy, protoze jsem kdysi zacal blokovat opravdu vlezle reklamy na uplne jinym webu a neuvedomil jsem si, ze jsem odstrihl od prijmu i weby, ktere mam rad. Na rootu jsem reklamy prestal blokovat, kdyz tohle vlakno zacalo (a lista byla teprve ve vyvoji), uvedomil jsem si, ze lide za timto webem musi take z neceho zit (stejne jako ja nebo vy). Preji i vam prozreni. ;)
Nevšiml jsem si, že by se tady někdy platilo za články. Ale je pravda, že tady nechodím dlouho a ani ne pravidelně.

Jmeno

« Odpověď #219 kdy: 06. 06. 2014, 11:43:29 »
Nevšiml jsem si, že by se tady někdy platilo za články. Ale je pravda, že tady nechodím dlouho a ani ne pravidelně.

Clanek na rootu kde shrnuji vysledky pokusu, placeni bylo mozne po dobu 9 mesicu minuly rok
http://www.root.cz/clanky/devet-mesicu-dobrovolnych-plateb-se-sluzbou-flattr/

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #220 kdy: 06. 06. 2014, 11:56:53 »
Před zhruba rokem a půl jsem vedl (z mého pohledu) otevřenou válku se serverem žive.cz. Válka je silné slovo - jen jsem psal příspěvky do fora na téma reklam - ale já to tak viděl. Taní reklamy dosahovaly neúnosné úrovně. Ve foru na to kdekdo poukazoval, jednoho tématu jsem se pak zúčastnil i já a stal jsem se (pravděpodobně) největším prudičem. Abyste pochopili, tak nějaký příklad:

- fullscreen reklama s videem uprostřed, která nejde zavřít než se dokouká a přes ní není vidět žádný původní obsah webu
- téměř fullscreen reklama, kdy ale je na bocích vidět pozadí webu (plné dalších reklam)
- klasické bannery: vlevo, vpravo, nahoře
- pohyblivá reklama v článcích
- reklama "sami na sebe", kdy během čtení článku vyjel vpravo dole obdélník ve stylu "přečtěte si také" a i když šel zavřít, vylejzal na další načtený stránce zase
- na rozlišení 1024*768 (které považuji stále za "mělo by být podporováno) se ten web četl kvůli reklamě dost nahovno

K věci: Ve foru vystupoval jako zástupce webu Marek Lutonský, který by zaměstnavatele hájil do posledního dechu (na tom koneckonců není nic špatného). Diskuze byla všelijaká, nás nasraných tam bylo dost. Vyvrcholilo to tak, že arogance Marka Lutonského (resp. provozovatele) pro mě přerostla všechny meze. Na foru jsem otevřeně psal, že já jsem čtenář, kterého každý server chce - žádnou, absolutně žádnou, reklamu neblokuji, web (pro mě zajímavý) navštěvuji několikrát denně, občas mě někde reklama i zaujme a kliknu. Psal jsem, že reklamu blokovat nebudu, prostě z principu. Chápu, že jsou z ní lidé kolem serveru živí, proto to nedělám a dělat nebudu. Nicméně, zjevně jim to bylo zcela u zadeke a nic si z toho nikdo nedělal... Budiž, když ne oni, ujal jsem se akce sám. Na živě.cz jsem v posledním roce a půl byl asi 3x a to jen zjistit stav a mrknout se do fora (a přispět do tématu o reklamách), které jsem velmi hojně navštěvoval. Živě už nikdy více. Nechtějí mě ta, nepolezu tam.

Tak, teď jsem si tu pěkně odlehčil a budu psát konečně konkrétně k věci a vezmu to stručně: poučte se z cizích chyb.

Lištu jsem neviděl, reklamy neblokuju, tady na root.cz mi připadají úplně všechny reklamy ok. Pokud by se zagresivnily, nepřinese to kýžený efekt - tedy vyšší příjmy. Ono totiž v číslech ty příjmy vyšší určitě budou a markeťáci se budou plácat po zádech a spokojeně si chrochtat, ale čtenáři po nějaké době budou buď víc blokovat nebo se na tenhle server vykašlou a tím pádem to půjde stejným směrem. Neexistuje (marketingově) ideální situace "více reklam = více čtenářů". Myslím, že to tu všichni víme. Problém je tuhle informaci předat lidem, kteří s tím něco dokáží udělat.

Na živě.cz byl snad problém v tom, že se jim střídali markeťáci jak na běžícím pásu a každej chtěl (logicky) přispět do kasičky co nejvíc - tím pádem nabral co nejlíp placenou reklamu. Co na tom, že jí lidi zablokujou, nebo server kvůli ní opustí? On svojí odměnu dostal...

Jeden příklad šppatný reklamy, kterej známe asi všichni - ten zelenej kokot jednoho eshopu, kterej vydělal tak moc peněz, že si může tu imbecilní reklamu zaplatit kdykoliv, kdekoliv, za kolik peněz chce. Omezil jsem u nich objednávky - co mají jinde, kupuju jinde (koneckonců - nejlevnější nejsou...)

Petře, držím nám všem palce!

PS: Vydáte pokračování příběhu hackerů také jako eknihu? Koupím.

« Odpověď #221 kdy: 06. 06. 2014, 11:57:22 »
Ja to s tými reklamami tiež beriem tak trocha ako boj: ak bude reklama úspešná, tak síce to bude prospešné pre servery ako root.cz, ale zároveň to bude prospešné aj pre reklamné systémy, pre ktoré bude o to vyššia motivácia tlačiť čoraz viac reklamy...

Chyba v úvaze. Reklamu nevytváří reklamní systémy, ale zadavatelé = firmy, které ji vyrobí a objednají. Reklamní systémy jsou jen zprostředkovatelé. Neovlivňují množství reklamy.

V praxi je to obráceně: reklama funguje hůř, zadavatelé začnou tlačit na lepší umístění, větší otravování a více zvukových a blikajících reklam. My tomu silnému tlaku odoláváme, také s pomocí SPIR, ale jednoznačně se tlak na tohle zvyšuje. Právě proto, že reklama funguje méně.

Hmmm

« Odpověď #222 kdy: 06. 06. 2014, 11:59:39 »
Zaujimave by bolo ak by si mal pravdu. Ale nemas. O tom, ze sa za clanky da platit vedela len hrstka, pretoze to redakcia odflakla malou ikonkou pod clankom a o moznosti platit ziadnym inym sposobom neinformovala.

« Odpověď #223 kdy: 06. 06. 2014, 12:01:10 »
Tomu sám nemůžete věřit. Určit kolik máte ročně příjmů a kolik výdajů. Kolik těch příjmů plyne z reklamy a kolik máte unikátních návštěvníků nemůže být problém.

To samozřejmě není problém vyčíslit, ale to není číslo, které vás a nás zajímá. Příklad: máme 150K čtenářů měsíčně, z reklamy nám vypadne (třeba, cucám z prstu) 500KKč. Průměrně tedy takový čtenář přinese tři koruny. Co z toho plyne? Vůbec nic. Nedá se argumentovat: „Tak já vám ty své tři koruny pošlu.“, protože to nefunguje. Funguje to jen v těch velkých objemech.

I kdyby reálně zaplatilo jedno procento čtenářů (čemuž nevěřím) a každý by poslal 50 Kč, jsme na desetině. Tohle nefunguje.

Stefan

« Odpověď #224 kdy: 06. 06. 2014, 12:04:36 »
Vypnul jsem Ghostery a Adnlock pro root.cz, přenačetl stránku. Kouknul jsem do Ghostery a vidím šest sledovačů, většina musí být zapnuta abych viděl dva bannery na stránce. Omlouvám se ale já tu lištu jednou za den vydržím. Nevadí mi reklama vadí mi že se někdo kdo o mě nic neví snaží o mě sbírat informace aby mi reklamu která mě nezajímá "customizoval".