b) este aj ohovarany produkt MS za ktorym sedim ponuka bod c.2., ocividne sa snazia s tym nieco spravit.
Ovšem to jistě dělají nějakou heuristikou, která s teorií nemá nic moc společného.
"nejaka heuristika" je presne to, co bez znalosti teorie je zvycajne vo vysledku vyrazne horsie ako ked teoriu viete.
Zakladny rychlokurz povie: "nejde to".
Jednoduchy priklad zo zivota: na ZS som pocitil potrebu zoradit pole. Naprogramoval som maxsort, pretoze som nemal ani tuch o nejakej teorii. Presne takto si predstavujem, ze by postupoval programator bez teoretickeho vzdelania, ktory by bol postaveny pred ulohu "sprav nejaky memory management"/"nejaku heuristiku na zacyklenie".
Omyl. Ideálně to (aspoň teoreticky) udělat jde. Akorát je oproti idealizovanému TS potřeba pár podmínek navíc (které běžný výpočet na běžném PC splňuje). Např. si za model PC můžeme místo TS zvolit linear bounded automaton.
Z praktickeho hladiska bude podla mna zastavenie na LBA s dostatocne dlhou paskou ekvivalentne TS - kvoli zlozitosti.
Odpoved "ide riesit problem zastavenia na realnom PC" by bola v rychlokurze asi este horsia, pretoze by to mohol realne niekto skusit
. Takto pevne verim, ze absolvent kazdej dedinskej IT univerzity si zapamata aspon tolko, ze to nema skusat.
- sprava pamati nie je dostatocny priklad?
Za dostatečný příklad budu považovat, když mi někdo ukáže konkrétní aplikaci konkrétní netriviální teorie, bez jejíž znalosti tu správu paměti nikdo nebude schopen napsat. Nebo ji aspoň napíše řádově hůř.
Videl som par clankov na temu sprava pamati a celkom sa to tam hemzilo nie uplne trivialnymi algoritmami.
Ale uznavam, ze mozno je to len odborna latina.
Napriklad by som cakal, ze tam treba vediet rozumne implementovat toto:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Probl%C3%A9m_batohuCo nepovazujem, za "vseobecne vzdelanie ako povedzme sortenie".