Zdravim,
nejsem v tomhle uplne zbehly, takze se radeji zeptam(poradim) s dalsimi - rekonstruuji rodinny domek a kdyz uz myslim na budoucnost, tak tam rozvedu sit. Samotny rozvod az takovy problem neni(kabely nepovedou ve stejne drazce, jako elektrika, popr jen par cm kolem zasuvky), ale chtel bych poradit/usmernit s "centralou". Premyslel jsem, ze bych si koupil 6U Rack a do nej narval switch a v budoucnu snad i NAS popr cokoli dalsiho, co bude potreba. Kabelu by celkem melo byt 16-20(videl jsem switche pto 16, takze by se to kdyztak dalo zredukovat na 1 kabel do zasuvky misto 2 v nekterych pokojich), puvodne jsem myslel, ze je vyvedu normalne do RJ45 konektoru a hodim do switche, ale jak jsem tak brouzdal, tak jsem videl, ze se spise pouziva ukonceni s vystupem na RJ45 konektory(ma to i nazev, ale na ten si ted nevzpomenu) a ty se pak jen propoji se switchem. Prijde mi to trochu jako prvek navic a nejak me nenapadaji vyhody.
Trochu me zarazily ceny NASu do 19". Chapu, ze se tady pocita spise s firemni sferou, ale musi byt nekde i NAS za lidovou cenu, co umi zaklady jako DLNA a gigabitova sit s "plug&play" rozsirenim disku(4 by mely stacit) v raid 5. Videl jsem synology, kde si mi libila moznost poridit si ciste diskove pole navic k nasu do 19", ale ta cena ...
Navic mi ted strasne vrta hlavou umisteni Racku - mam v podstate 2* pozice:
1) v mistnosti s "naradim", kde ale hrozi velka vlhkost a delsi kabely(je na konci baraku)
2) na pude, kde hrozi nizke teploty - to uz jsem premyslel, ze by se udelala ze sadrokartonu a izolace mala komurka, ktera by nemela trpet mrazy, ale zase mi dela starosti vetrani, aby se to pripadne neprehralo, nebo nedej boze nezaclo horet(puda vesmes drevena).
*3) Mit to v pracovne, ale tam zase nechci hluk z vetrani
Byl bych rad, kdybyste mi pomohli s vyberem prvku (switch, NAS, skrin, "umisteni") a nejakymi radami popr mi ukazali jinou cestu, jak tohle vyresit. Cenovou hranici nemam, ale napr do switche za 5 000+ se mi moc nechce.