Rack a domácí rozvod sítě

insider

Rack a domácí rozvod sítě
« kdy: 14. 07. 2013, 21:27:49 »
Zdravim,
nejsem v tomhle uplne zbehly, takze se radeji zeptam(poradim) s dalsimi - rekonstruuji rodinny domek a kdyz uz myslim na budoucnost, tak tam rozvedu sit. Samotny rozvod az takovy problem neni(kabely nepovedou ve stejne drazce, jako elektrika, popr jen par cm kolem zasuvky), ale chtel bych poradit/usmernit s "centralou". Premyslel jsem, ze bych si koupil 6U Rack a do nej narval switch a v budoucnu snad i NAS popr cokoli dalsiho, co bude potreba. Kabelu by celkem melo byt 16-20(videl jsem switche pto 16, takze by se to kdyztak dalo zredukovat na 1 kabel do zasuvky misto 2 v nekterych pokojich), puvodne jsem myslel, ze je vyvedu normalne do RJ45 konektoru a hodim do switche, ale jak jsem tak brouzdal, tak jsem videl, ze se spise pouziva ukonceni s vystupem na RJ45 konektory(ma to i nazev, ale na ten si ted nevzpomenu) a ty se pak jen propoji se switchem. Prijde mi to trochu jako prvek navic a nejak me nenapadaji vyhody.

Trochu me zarazily ceny NASu do 19". Chapu, ze se tady pocita spise s firemni sferou, ale musi byt nekde i NAS za lidovou cenu, co umi zaklady jako DLNA a gigabitova sit s "plug&play" rozsirenim disku(4 by mely stacit) v raid 5. Videl jsem synology, kde si mi libila moznost poridit si ciste diskove pole navic k nasu do 19", ale ta cena ...

Navic mi ted strasne vrta hlavou umisteni Racku - mam v podstate 2* pozice:

1) v mistnosti s "naradim", kde ale hrozi velka vlhkost a delsi kabely(je na konci baraku)
2) na pude, kde hrozi nizke teploty - to uz jsem premyslel, ze by se udelala ze sadrokartonu a izolace mala komurka, ktera by nemela trpet mrazy, ale zase mi dela starosti vetrani, aby se to pripadne neprehralo, nebo nedej boze nezaclo horet(puda vesmes drevena).
*3) Mit to v pracovne, ale tam zase nechci hluk z vetrani

Byl bych rad, kdybyste mi pomohli s vyberem prvku (switch, NAS, skrin, "umisteni") a nejakymi radami popr mi ukazali jinou cestu, jak tohle vyresit. Cenovou hranici nemam, ale napr do switche za 5 000+ se mi moc nechce.
« Poslední změna: 14. 07. 2013, 22:13:10 od Petr Krčmář »

Re:Rack a domaci rozvod site
« Odpověď #1 kdy: 14. 07. 2013, 22:04:14 »
Moc neporadim co se tyce vyberu konkretnich zarizeni(nato tu jsou lepsi kamacity nez jsem ja :) ) ale mohu prihodit zkusenost pro umisteni. Kdysi jsem delal pro znameho neco pdodobneho, mel na pude udelanou malou komurku a vni mel server kretej mel jako proxy/NAS. Tedy do nej privedeny internet z WiFi Anteny a znej kabel do routeru a dal rozvedeno do pokoju.
Ale k veci na pude mel udelanou komurku metr na metr ze sadrokartonu+izolace a pak z venku oblozeno drevem, uprostred umisteny Server a zkrz strechu udelane dva odfuky s ventilatory ktere se spinali pokud teplota stoupla nad 40stupnu takze tam byla celkem dobra cirkulace vzduchu. Ovsem nevim jak mate dobre izolovane podkrovi. Co jsem to zapojoval ja byla solidni izolace takze v lete tam bylo prijatelne. Pokud mate v lete na pude klasickych 50 stupnu asi by to chtelo jine reseni :)
Nobody is perfect, but i'll try my best!

Re:Rack a domácí rozvod sítě
« Odpověď #2 kdy: 14. 07. 2013, 22:16:33 »
Ta věc s ukončením RJ45 se jmenuje patch panel. V serverovnách je to běžná věc, je to tam proto, aby ti kabely nevedly přímo ze zdi do zařízení. Proto je kabel ukončený zásuvkou v racku a odtud si pak připojuješ jednotlivá zařízení krátkými propojkami. Je to tam hlavně kvůli přehlednosti, jednotlivé zásuvky máš očíslované a popsané a vidíš, co si kam zapojuješ.

Doma to skutečně není potřeba, pokud si na kabely přilepíš štítky s nápisy „dětský pokoj“ a „pracovna“, bude to fungovat OK. Technicky v tom žádný problém není.

« Odpověď #3 kdy: 14. 07. 2013, 22:32:25 »
Doma to skutečně není potřeba, pokud si na kabely přilepíš štítky s nápisy „dětský pokoj“ a „pracovna“, bude to fungovat OK. Technicky v tom žádný problém není.
Nemohl by to být problém, kdyby se s tím častěji hýbalo? Přece jenom afaik ty kabely nejsou dělané na to, aby se s nima manipulovalo a ještě když tam budou nějak trochu zalomené při vstupu do switche, použijí se třeba ne moc kvalitní kabely a do toho ještě nějaké všelijaké teploty... Než pak dumat nad tím, kde se to zlomilo, to už snad radši tu tisícovku za patch panel obětovat, když už se to dělá načisto a s tímhle množstvím portů...

Kolemjdoucí

« Odpověď #4 kdy: 14. 07. 2013, 22:40:36 »
Na tom není co vymýšlet, kabely, tedy UTP dráty, z celého domu zakončíš v patchpanelu a dál pokračuješ UTP licnou kam potřebuješ. Rack, tedy ani komponenty do racku, nejsou do domku nutné, naopak se s úspěchem používají obyčejné home/office komponent. Mechanicky se to zvládne s obyčejnou policí z bauněco, skutečně není nutný rack.

« Odpověď #5 kdy: 14. 07. 2013, 22:48:02 »
Nemohl by to být problém, kdyby se s tím častěji hýbalo?

Samozřejmě, ale doma s tím nebudeš pravděpodobně hýbat tak často, abys to zlikvidoval.

mi-LAN

« Odpověď #6 kdy: 14. 07. 2013, 22:53:02 »
Ahoj, hlavne sa vyvaruj roznych spojkam a zbytocnym aktivnym prvkom. Najlepsie je priamo od racku zakablovat kazdu zasuvku samostatne. Pokial by si v buducnosti riesil nejaku IPTV, tak by ti to mohlo robit blbosti.

Kabelaz by som dal cat6a.

insider

« Odpověď #7 kdy: 14. 07. 2013, 23:07:04 »
Pokud mate v lete na pude klasickych 50 stupnu asi by to chtelo jine reseni :)
Komplet strecha se predelava, takze si nejsem uplne jisty, jake tam budou v lete/zime teploty.

Rack, tedy ani komponenty do racku, nejsou do domku nutné, naopak se s úspěchem používají obyčejné home/office komponent. Mechanicky se to zvládne s obyčejnou policí z bauněco, skutečně není nutný rack.
To byla taky moznost, ale nechtel jsem z nich stavet piramidu(dole switch jako zakladna, na tom NAS a nevim, co vsechno bych v budoucnu pridal), chtel jsem to mit vsechno po kupe a napadl me rack. Rikal jesm si, ze to neni tak spatny napad. Jestli to ale financne vyjde o 100% draz, tak pujdu cestou domacich zarizeni.

Ahoj, hlavne sa vyvaruj roznych spojkam a zbytocnym aktivnym prvkom. Najlepsie je priamo od racku zakablovat kazdu zasuvku samostatne. Pokial by si v buducnosti riesil nejaku IPTV, tak by ti to mohlo robit blbosti.

Kabelaz by som dal cat6a.
Samozrejme k tomu mirim, 1 switch na propojeni vseho a v pokojich kabely primo do zarizeni. Uz jsem uvazoval i o pocitaci s TV kartou(kartami), ktery by do site poustel programy, ale to necham nekdy do budoucna.

Dost mi do duse promluvilo i video http://www.youtube.com/watch?v=uNseo7UguYQ - jasne, necekam, ze budu mit gigabit internet(domek je na vesnici), ale interne bych na to rad byl pripraven.

« Odpověď #8 kdy: 14. 07. 2013, 23:19:37 »
To byla taky moznost, ale nechtel jsem z nich stavet piramidu(dole switch jako zakladna, na tom NAS a nevim, co vsechno bych v budoucnu pridal), chtel jsem to mit vsechno po kupe a napadl me rack. Rikal jesm si, ze to neni tak spatny napad. Jestli to ale financne vyjde o 100% draz, tak pujdu cestou domacich zarizeni.
Dá se jít i kombinovanou cestou - udělat/koupit nějakou konstrukci, kde těch 19" je a pak kombinovat originál rackové komponenty s ne-rackovými na poličkách. Já jsem si to tak v kanclu udělal - částečně z hecu a částečně proto, že to je pak všechno nějak rozměrově standardizovaný a vyhneš se právě té piramidě: https://plus.google.com/109540561880466469418/posts/UBxeMrEn6pi

Poličky za pětikilo se mi taky zdály moc, tak jsem si rožky vytiskl na 3D tiskárně a doplnil překližkou :)

Pomoct může i IKEA http://wiki.eth0.nl/index.php/LackRack :)

Když zadáš do googlu něco jako "diy rack", inspirace získáš neurekom.

wtf

« Odpověď #9 kdy: 14. 07. 2013, 23:36:02 »
popr jen par cm kolem zasuvky),
aspon 50cm od antennich kabelu bez kompromisu. ani na jednom bodovem miste nepriblizit. a taky ne pobliz rozvodu, kde bude jakykoliv reprak nebo ze site napajene audiozarizeni

ES

« Odpověď #10 kdy: 15. 07. 2013, 09:09:13 »
>> kde bude jakykoliv reprak nebo ze site napajene audiozarizeni

No pokud by to mela byt pravda tak jsem skutecne rad ze zadne "audiozarizeni" z konzumni smejd ery poslednich let nemam....

tommm

« Odpověď #11 kdy: 15. 07. 2013, 10:58:53 »
Stejnou vec jsem resil pred par mesici a tedy pomerne nedavno.
Zasuvky v mistnostech (pocet a rozmisteni je dle libosti samozrejme :) ), od nich kabel veden ve zdi v chranicce, nevest tesne vedle kabelu ele. vedeni vice nez 1 metr soubezne (idealne vubec pokud mozno), snazit se nedelat ostre ohyby (k vuli pripadne vymene kabelu, aby sel protahnout), vse vyvedeno na pudu, uprava kabelaze, prozvoneni (popisoval jsem, ale dvakrat mer ...), sestaveni 19" racku, do nej 24port switch, 24 port patch panel, nacvakat do patch panelu, provazat do switche, do switche pripojen router

Koupil jsem rack cca za 2,4k vat included (neprijde mi za nej tech cechokreditu hodne, bude vecnej ...)
19" rozvaděč Triton / jednodílný / 9U / 400 mm

Switch pro domaci uziti, nic jsem nehrotil - nejaky TP-LINK TL-SF1024

Patch panel podobne jako switch - Datacom, 24x RJ45, přímý, CAT5E, UTP, černý, 1U

Router poskytl za beznou cenu poskytoval meho wifi pripojeni a je to bezna spotrebni zalezitost.

Tento rok jsem dle namatkoveho mereni a pocitoveho odhadu mel na pude max cca 36°C. Puda (to je ta cast nad krokvema) neni aktualne zaizolovana vatou - v budoucich planech. Predpokladam tedy minimalne nezhorseni aktualni situace.
Tepltou nevidim jako zasadni pro zivotnost komponent.

Vesel bych se i do 16ti portu, ale bylo by zaplneno a chtel jsem rezervu - ta se vzdy hodi a kdyz ne, tak tech penez navic to bylo par set.

TomBA

« Odpověď #12 kdy: 15. 07. 2013, 11:31:45 »
Nemohl by to být problém, kdyby se s tím častěji hýbalo?

Samozřejmě, ale doma s tím nebudeš pravděpodobně hýbat tak často, abys to zlikvidoval.
No, radiť niekomu priame ukončenie drotového kábla RJ45 koncovkou je podľa mňa minimálne nezodpovedné. Aspoň potom treba kúpiť konektory na to určené. Cena patch panelu je v podstate smiešna oproti problémom ktoré vzniknú pri nepoužití RJ45 na drôtový vodič určite do roka-dvoch.

Alebo bude celý rozvod lankový? Dĺžka káblov?? A nebudú ani v miestnostiach zásuvky?

Každopádne je vhodné pri kupovaní racku kúpiť podstatne viac pozícií, ako si teraz myslíte. V dohladnej dobe Vám do racku môže pribudnúť alarm, UPS, kamerový systém, TV+Media server, volajaká regulácia, .....

NAS do 19" je asi zbytočný. Stačí polička a normálny standalone.... Otázkou ale je, či je to lepšie riešenie ako malý server, ktorý bude plniť aj iné funkcie (vid vyššie). Ak máte v dome viacero TV prijímačov, skuste sa zamysliet na plexom či mythtv. Ak chcete streamovať fullHD obsah, transkodovat na klientov, doplnat titulky, tak coskoro narazite na omedzenia NAS. A nakoniec je ten NAS s trosku normálnym výkonom aj drahší ako malý server....

Zimy by som sa nebál, skôr leta.

j

« Odpověď #13 kdy: 15. 07. 2013, 11:55:15 »
Je treba si uvedomit, ze cena baraku vs cena rozvodu ... pricemz ten rozvod, pokud se udela solidne, tak je vecnej (minimalne 30let+). => resit nejakou tisicku sem nebo tam .... => urcite nejakej slusne naddimenzovanej rack (jak bylo receno, mista neni nikdy dost) + patch panel (tisicovka nic nevytrhne ...).

A samo, taky neni od veci, specielne ve fazi budovani, vytvorit dostatek rozvodu po baraku .... videl sem nazivo a nekolikrat, jak majitel/stavitel pindal "ze to prece je zbytecny" a pak chodil vopruzovat, kolik APcek si ma koupit...  protoze prece nebude znova kopat a tahat po zemi v liste je hnusny ...

=> co 2 metry by mela bejt dvojzasuvka + elektrika. A az budete mit nutkani tvrdit, ze "tam bude prece skrin, a televize bude na druhy strane" .... tak si nafackujte, protoze to presne tak na 100% nebude.

« Odpověď #14 kdy: 15. 07. 2013, 12:17:25 »
Ja pre par zasuviek v dome (cca 12-15) neplanujem kupu racku. Switch pripojim priamo na stenu do podkrovia. Ked boli horucavy, tak tam az tak horuco nebolo. Ziaden patch panel, ale koncovky do toho switcha. NAS hodim do pracovne pod stol. Shaping, firewall, dhcp mi bude robit mikrotik station box, ktory bude zaroven wifi pre privod internetu (jedina moznost, v ulici nie je ani telefonny kabel). Spotreba minimalna, naklady nizke.

Co sa tyka zasuviek, presne ako pisal j. Na kazdu stenu aspon 2 zasuvku elektrika, k nej 2x ethernet, a pre istotu aj koax (telka, satelit). Radsej vo faze budovania potiahnut kabel navyse, ako potom neskor ich tahat v liste.