Ja mam nieco podobne ako $SUBJECT v pracovni vo vstavanej skrini (vzadu je diera, kde zo steny vedie kabelaz). Ta skrina ma cca 50 cm hlbku.
Patchpanel je priskrutkovany vzadu dole (aby zbytocne nezavadzal a aby nebola zbytocna splet kablov).
Pred nim "volne" stoji server (micro-ATX doska, kisna Silverstone SG02F - taky "kvadrik"), na nom je polozeny este jeden taky isty. Kisne su otocene o 90% okolo vertikalnej osi (predne celo nesmeruje k dveram skrinky ale k bocnej stene - inak by sa nevosli.
Nad druhou kisnou mam k bocnym stenam priskrutkovane svojpomocne vyrobene uchyty - kvazi 19" rack - tam mam len rozvodny panel na elektriku a nad nim 24 portovy switch do 19'' racku (tie maju integrovany sdroj v tele, takze do nich vedie len klasicky 220V kabel, ziadna dementna krabicka s externym zdrojom). Nad tym je este trocha miesta, takze na switchi je len tak polozeny domaci router. Na bocnej stene je prisrobovany (opticky) modem. Kvoli chladeniu su dole na spodnej doske 4x 6cm ventilatory (po kazdej strane 2), ktore fukaju vzduch zospodu nahor, v prednych dvierkach hore su 4 ventilatory vyfukujuce vzduch von. Este su tam nejake drobnosti (zosik na hudbu co hra zo servera po drote v kupelniach a kuchyni - domaci "rozhlas po drote", nad tym je otvorena polica kde stoji tlaciaren cez USB napojena na server, ktory ju sharuje na domacu siet, takze z tlaciarne idu dovnutra USB kabel a napajaci kabel, takisto je este vzadu na boku priskrutkovana predlzovacka so 6 zasuvkami, a samozrejme notebookovy adapter na napajanie tych 8 ventilatorov).
Patchkable z patchpanela su vyviazane po stranach (kedze idu zozadu zdola dopredu hore).
Tiez som na zaciatku pokukoval po rackovych skrinkach na servery, ale vsetky boli brutalne hlboke, takze sa mi nevosli do toho obmedzeneho priestoru, co ma skrinka (kludne by som bral 4U na vysku, ale nie taky priserne hlboky 1U, ako sa bezne robia). Dokonca aj vselijake tie "HTPC-skrine" su prilis hlboke. Tie SG02F sa mi tam krasne vojdu a okolo nich je este nejake miesto, kde moze prudit vzduch, pripadne sa tam daju strcit zviazane kable.
Do ziadnej bytovej miestnosti sa podla mna klasicky rack nehodi, to je velka opacha, maximalne tak niekde do pivnice alebo na povalu - a cena racku je tiez brutalna, snad len keby sa clovek nahodou dostal k nejakemu vyradenemu kusu za babku, tak by to malo vyznam.
Cize v podstate mam to, co tu odporucalo viacej ludi: Tam, kde to ma vyznam, su rackove veci, ostatne su bezne domace zariadenia.
Funguje mi to tak uz cca 8 rokov.
Patchpanel rozhodne odporucam. V stene musi byt drot (zasuvky su stavane spravidla na drot, lanko by prerezali/narezali pri krimpovani). Sice su aj samcie RJ45 konektory na drot (ktore sa "nezapichuju" ako klasicky konektor do lanka, ale namiesto toho "obopinaju" drot, ale bezne klieste sa takym krimpovanim celkom rychlo znicia, pretoze treba pouzit o dost vacsiu silu)... a par patchkablov mi za tie roky uz odislo - lebo sa s nimi skratka manipuluje - ci uz vonku od zasuvky k zariadeniu, alebo v skrinke od patchpanela k switchu. Vymena patchkablika je trivialna vec, keby som nemal patchpanel a musel prekrimpovavat kabel zo steny, to by bola vacsia otrava.
Odisli mi uz aj dva switche (boli obzvlast lacne: D-Link a Netgear, takze az tak neva; teraz mam Linksys ktory stal viac nez tie dva lacne dohromady a drzi zatial najdlhsie).
Droty v stenach su OK, ako som ich pred tymi osmimi rokmi nakrimpoval a otestoval, tak funguju dodnes. A vselico okolo uz bolo vymenene (bud z dovodu poruchy, alebo skratka obmena zariadeni).
Ventilatory su trocha hlucne (to je asi najvacsia nedokonalost mojho riesenia), ale vacsinou mam nasadene sluchadla, takze mi to az tak nevadi. Samozrejme je to spotrebny tovar, zanasaju sa prachom, takze treba ich obmienat. Bohuzial medzi spodnou doskou skrinky a dlazkou je malo miesta a nemam tam ako uchytit protiprachovy filter (a skrinka je zabudovana, takze s tym uz moc nenarobim).
So servermi sa trocha tazsie manipuluje (ak chcem vybrat spodny server, treba shutdownnut obidva, roznej kabelaze je tam prekvapivo vela v malom priestore), ale pri domacom pouziti to je akceptovatelne.
Je to take na kolene riesenie, dnes by som niektore detaily spravil inak, ale celkovo som spokojny (keby sa mi to nepacilo, tak odtial vyberiem servery, a necham tam iba sietove veci a nemuselo by tam byt tolko elektriky a ani ventilatory).