Rack a domácí rozvod sítě

brk

Re:Rack a domácí rozvod sítě
« Odpověď #75 kdy: 30. 07. 2013, 17:08:23 »
server je ve skříňce našroubovaný na zdi
Tyjo to je dobrý, to se mně líbí :)
Až na ty SATA kabely (bez pojistek?). Počkej, až z toho bude někdo ometat pavučiny smetákem :-)

Až na tomhle bude někdo ometat pavučiny smetákem, tak raději ať vytrhne SATA kabel bez pojistky, než s pojistkou. Ta plechová pojistka ti v tom konektoru při škubnutí udělá drážku raz dva a reklamační ti pak řekne "sorry, to máte mechanicky poškozené".

tommm

« Odpověď #76 kdy: 31. 07. 2013, 10:20:45 »
Při pročítání příspěvku od Withy14 mám pocit, že se tu probírá zapojení nějaké serverovny pro střední firmu s nějakou technologií pro nepřetržitý technologický provoz. Např. switch za 8,5 tisíce pro zapojení domu je naprostý overkill. Tak drahé switche v síti Pilsfree nepoužíváme ani pro připojení celých panelákových vchodů.

Overkill? Jak se to veme, jestli si mám zapojit celý barák, tak radši obětuji těch 8 tisíc a mám na pár let pokoj, než koupit nějaký TP-Link nebo podobnou blbost a pak každý týden nebo dva řešit jeho zahlcení (nehledě na to, že tam mám NBD záruku a limited life-time a to jen tak něčím nevykompenzujete). Taky je rozdíl ve switchovací kapacitě těchto switchů oproti těm levnjším (a to nemluvím o tom, že některé switche a dokonce routery mají "sdílené" porty, tudíž se například tváří jako 5x100MBitps (x2 U/D), ale switchovací kapacita celého zařízení je jen 100Mbitps (x2 U/D). Takže ne - nemyslím si, že to je overkill, pokud tohle vydrží 10-15 let, tak je to podstatně výhodnější než ty levná zařízení (a nezlobte se na mě - TPLink, Tenda, ASUS a další podobné nejsou switche, které bych si dal do baráku a už vůbec ne, abych na nich stavěl metropolitní síť).

Takze si chtel od nas slyset, ze tvoje reseni/rada je nejlepsi hned na zacatku? To si mel napsat do dotazu, treba by se tolik lidi, kteri uz to radu let provozuji doma jak psali, tolik nesnazili s radama. Ono vubec, na co domu takovej srac jako tplink kdyz tam potece dat, ze to switch ani nebude stihat...

Se tady bavime o domacim rozvodu site, kde si pretahnes obcas nejakej film na koukani do telky a ocbas nahravani fotek na NAS atp. Neresime tady sit pro stredne velkou firmu. Ja sem z toho tveho komentu teda v rozpacich ...
Nasekat sem udaje o tom kolik kterej switch toho zvladne pusobi sice mozna chytre, ale to bych cpal do tematu, kde to ma smysl, protoze (ted se budu opakovat) se resi rozvod DOMA.

Jimmy

« Odpověď #77 kdy: 31. 07. 2013, 12:27:09 »
TPLink, Tenda, ASUS a další podobné nejsou switche, které bych si dal do baráku a už vůbec ne, abych na nich stavěl metropolitní síť).

Tomu woe nerozumis, nejlepsi je antena z plechofky vod parku.  :-*
Zkuste si najít co je to Pilsfree. Jedná se o "amatérskou síťku", která má nějakých 17 000 členů, cca 60 000 zaregistrovaných počítačů plus další tisíce za domácími NATy, s hlavní páteří na 10 Gbps, disponující 2x 10 Gbps spoji do Prahy do NFX a tedy NIXu a dalších sítí, rozkládájící se na ploše cca 60x40 km a existující už 10 let. Tedy rozhodně víme co děláme a antény od plechovek u nás už opravdu nenajdete. Ačkoliv se u nás najdou i switche od Ciska za více než čtvrt mega kus, tak nevidíme důvod vyhazovat peníze za swiche do paneláků za skoro 9000 Kč, když SMC za méně než polovinu odvede stejnou práci.

Pro zapojení rodinného domu je ale i ten chytrý switch za nějaké cca 4000 Kč pořád zbytečný ovekill. Pokud netrpíte rozšířenou paranoiou a nebo nejste tajný agent KGB, či neco podobného tak funkce chytrého switche nevyužijete. A co se týká problémů s propustností, jak často doma přetahujete několik MKV ripů mezi více PC a ještě najednou ?

Lol Phirae

« Odpověď #78 kdy: 31. 07. 2013, 12:47:47 »
Tedy rozhodně víme co děláme a antény od plechovek u nás už opravdu nenajdete.

Fakt? Ani s plechovým lavórem?  ::) ;D

Jimmy

« Odpověď #79 kdy: 31. 07. 2013, 16:28:10 »
Tedy rozhodně víme co děláme a antény od plechovek u nás už opravdu nenajdete.

Fakt? Ani s plechovým lavórem?  ::) ;D
1. Vzhledem k tomu, že daný odkaz je více než 8 let starý, tak už je irelevantní. Pro dnes používané pásmo 5 GHz vyrobit plechovkovou anténu dostatečně přesně by bylo výrazně obtížnější než na 2,4 GHz, ale především se to vůbec nevyplatí.

2. V této diskusy je to těžce off topic.

MKzB

« Odpověď #80 kdy: 31. 07. 2013, 18:47:32 »
A samo, taky neni od veci, specielne ve fazi budovani, vytvorit dostatek rozvodu po baraku .... videl sem nazivo a nekolikrat, jak majitel/stavitel pindal "ze to prece je zbytecny" a pak chodil vopruzovat, kolik APcek si ma koupit...  protoze prece nebude znova kopat a tahat po zemi v liste je hnusny ...

=> co 2 metry by mela bejt dvojzasuvka + elektrika. A az budete mit nutkani tvrdit, ze "tam bude prece skrin, a televize bude na druhy strane" .... tak si nafackujte, protoze to presne tak na 100% nebude.
A co použít husí krky, kterými můžeš časem protáhnout jakýkoli kabel? Doma mám elektriku dělanou starou metodou - volné vodiče v husím krku. Když je potřeba někde někde dodělat zásuvku, tak před malováním najdu vedení a s minimálním sekáním do zdi zásuvky dodělám. Stejně tak se dá zásuvka zrušit (vratně).

Jimmy

« Odpověď #81 kdy: 31. 07. 2013, 21:16:32 »
A co použít husí krky, kterými můžeš časem protáhnout jakýkoli kabel? Doma mám elektriku dělanou starou metodou - volné vodiče v husím krku. Když je potřeba někde někde dodělat zásuvku, tak před malováním najdu vedení a s minimálním sekáním do zdi zásuvky dodělám. Stejně tak se dá zásuvka zrušit (vratně).
Tohle bohužel u strukturované kabeláže na rozdíl od elektriky fungovat moc nebude. Elektriku je možné zapojit sériově, takže v krku může být pořád stejný počet kabelů. UTP ale musí být dotažené až ke switchy. Takže vytvoření nové dvojzásuvky znamené protáhnout celou trasou dva nová kabely až ke switchy. Vzhledem k tomu, že husím krkem o vnitřním průměru 25 mm lze protáhnout maximálně 5 UTP kabelů, tak přidat další dva už nemusí být možné. Ono už představa že ke 4 kabelům později přidávám další jeden kabel mě přijde jako dost scifi. Další rozměr husích krků je asi 40 mm, ale to už nemusí jít zasekal do mnoha příček pokud nemají spadnout. Takže je to bohužel nutné pečlivě plánovat.

Ideální řešení by bylo co se používá v kancelářských budovách. Šachta kolem dokola alespoň 10 x 10 cm, ale to si doma udělá málokdo :-)

txt

« Odpověď #82 kdy: 31. 07. 2013, 23:26:44 »
Tohle bohužel u strukturované kabeláže na rozdíl od elektriky fungovat moc nebude. Elektriku je možné zapojit sériově, takže v krku může být pořád stejný počet kabelů. UTP ale musí být dotažené až ke switchy. Takže vytvoření nové dvojzásuvky znamené protáhnout celou trasou dva nová kabely až ke switchy. Vzhledem k tomu, že husím krkem o vnitřním průměru 25 mm lze protáhnout maximálně 5 UTP kabelů, tak přidat další dva už nemusí být možné. Ono už představa že ke 4 kabelům později přidávám další jeden kabel mě přijde jako dost scifi. Další rozměr husích krků je asi 40 mm, ale to už nemusí jít zasekal do mnoha příček pokud nemají spadnout. Takže je to bohužel nutné pečlivě plánovat.

Ideální řešení by bylo co se používá v kancelářských budovách. Šachta kolem dokola alespoň 10 x 10 cm, ale to si doma udělá málokdo :-)

Při protahování oněch 4rech kabelů nezapomenout přidat provaz, pomocí kterého se bude protahovat v budoucnu. Jinak budete nuceni např protáhnout dva nové kabely pomocí vytažení jednoho starého. A jak už jsem psal, nepřekouřit rádiusy ohybu.

Btw podhledy doma opravdu nemá každej.