Práce v IBM

Re:Práce v IBM
« Odpověď #45 kdy: 05. 04. 2013, 21:12:05 »
Já se ti jenom snažím říct, že před někým, kdo trochu ví, o čem je řeč, můžeš s tímhle přístupem působit jako trdlo :) O mzdě se prostě vždycky debatuje jako o hrubé mzdě.

V neposledni rade bych rekl, ze sleva na poplatnika se neuplatnuje mesicne ale rocne, tak to tezko ovlivni asi tvuj mesicni plat ale az celkovej rocni prijem.
No samozřejmě, daně se počítají ročně :) Ale do měsíční mzdy se slevy uplatňují předem, protože jinak bys měl zbytečně malou měsíční mzdu a po ročním zúčtování bys dostal od finančáku třeba sedmdesát tisíc, to by byl trochu hloupý systém :)

karol

« Odpověď #46 kdy: 06. 04. 2013, 11:33:23 »
Prýmek:

Hrubá mzda vubec nic neznamená. Zaměstavateli vůbec neříká skutečné náklady, zaměstnanci neřekne co dostane na ruku. Je to jeno, o.na..ie ministerstva jak nás obrat o peníze a bylo to vidět co nejméně.

Tedy když zaměstavatel rovnou bude mluvit o čisté mzdě, přestane sebe ohlupovat kolik ho zaměstnanec stojí, zaměstnanec bude vědět na čem je a personalista stratí třeba na kalkulačce (např. mesec.cz) pár sekund života.

Plést do toho různé odpočty, některé uplatnitelné měsíčně, jiné ročně? Proč do toho rovnou nepřenést i nájemné apod? Proč nevýcházet ze základu tedy "bez odpočtů atd." a pak čistá mzda je dopočitatelná stále stejně? Proč dělat neco jednoduše, když můžeme používat čísla, které neříkají nic ani jedné straně?

Adam

« Odpověď #47 kdy: 06. 04. 2013, 11:50:33 »
Delam v IBM jako second lvl UNIX support a jsem tam spokojenej. Hodne zalezi na tom jakeho managera dostane pokud dostanes dobreho managera tak tam budes vysmatej. Mas home-office vicemene kdy chces muzes delat v pohode z domu mame tam dobrej kolektiv lidi kteri kdyz potrebujes tak ti poradi s cimkoliv at se to tyka prace nebo ne. Pohovor probiha cely v anglictine a me se ptali na linux/unix co umim co jsem delal s cim jsem se setkal. Zase ten pohovor zalezi na tom kdo ho s tebou dela a do ktereho tymu delas pohovor. (necetl jsem cele vlakno jestli uz je po pohovru tak tuto informaci povazuj za zbytecnou).

OMG

« Odpověď #48 kdy: 06. 04. 2013, 12:05:45 »
Prýmek:

Hrubá mzda vubec nic neznamená. Zaměstavateli vůbec neříká skutečné náklady, zaměstnanci neřekne co dostane na ruku. Je to jeno, o.na..ie ministerstva jak nás obrat o peníze a bylo to vidět co nejméně.

Tedy když zaměstavatel rovnou bude mluvit o čisté mzdě, přestane sebe ohlupovat kolik ho zaměstnanec stojí, zaměstnanec bude vědět na čem je a personalista stratí třeba na kalkulačce (např. mesec.cz) pár sekund života.

Plést do toho různé odpočty, některé uplatnitelné měsíčně, jiné ročně? Proč do toho rovnou nepřenést i nájemné apod? Proč nevýcházet ze základu tedy "bez odpočtů atd." a pak čistá mzda je dopočitatelná stále stejně? Proč dělat neco jednoduše, když můžeme používat čísla, které neříkají nic ani jedné straně?

Jak u blbejch na dvorečku.
Hrubá mzda (a žádná jiná) bude napsána v pracovní smlouvě. Jaký má teda smysl bavit se o čisté, když jedna strana (potenciální zaměstnavatel) nezná všechny parametry nutné k výpočtu té nutné hrubé?

Hrubá mzda sice neobsahuje všechny mzdové náklady zaměstnavatele, ale zaměstnavatel si ty celkové mzdové náklady (dříve zvané "superhrubá") dokáže z hrubé snadno odvodit.
Stejně tak, jak si dokáže zaměstnanec z té hrubé snadno spočítat čistou.

Zřejmě to berete ideologicky. Já osobně bych jako zaměstnance spíše preferoval praktického člověka (který se bude bavit o hrubé mzdě, protože všechy již uvedené argumenty), než ideologa, který se chce bavit o něčem, čemu říká čistá mzda, ale to číslo neodpovídá to tomu, co bude skutečně brát jako čistou mzdu (protože odpočty).

Franta.

« Odpověď #49 kdy: 06. 04. 2013, 12:29:06 »
No, jenomze kdyz ja jsem u pohovoru a bavime se o platu, tak reknu castku, ktera je pro mne proste a jednoduse spodni hranice toho co jsem ochoten akceptovat.

Takhle jsem to dělal u prvního pohovoru ještě jako student. Personalistka měla pochopení a něco mi vypočetla a zhruba to pak i tak vyšlo. Ale od té doby jsem se naučil, že mzda se uvádí v hrubém, přesně z těch výše uvedených důvodů. Mít stanovenou hranici, pod kterou nejdeš, je samozřejmě správné – ale tohle číslo si stanovíš doma a v klidu si vypočteš (podle svých dispozic), kolik tomu odpovídá hrubá mzda – a o té se pak bavíš na pohovorech.

Fantomas

« Odpověď #50 kdy: 06. 04. 2013, 16:21:10 »
Pri pohovoru se normalne jedna o hrubou mzdu, ta bude soucasti pracovni smlouvy. Ale neni prece problem to rict primo, 30k hrubeho:-) Ostatne mzda je jenom jedna, ze na konte pristane mensi cislo, je vysledek urcitych povinnych plateb zamestnance, ktere ale probihaji formou zalohy jiz u zamestnavatele. Souhlasim, ze termin cista mzda neni vhodny:-)

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 06. 04. 2013, 23:35:49 »
Když jsem nastupoval, tak jsme se se zaměstnavatelem dohodli, že budu dostávat určitou částku na hodinu čistého. Když pak přišla daňová vratka, tak jsem pár týdnů pracoval zadarmo :( . Teď máme smlouvu na hrubou mzdu a díky tomu se můžu těšit na pěkný pozdrav z finančáku, který mi výrazně vylepší dubnový rozpočet.

dd

« Odpověď #52 kdy: 07. 04. 2013, 06:41:41 »
...

omg, tak tohle je pomala sebevrazda imho :-(

Boner

« Odpověď #53 kdy: 07. 04. 2013, 17:07:42 »
...

omg, tak tohle je pomala sebevrazda imho :-(

No nevím kde Jan pracuje ale asi ne ve stejné firmě :)

Ondřej

« Odpověď #54 kdy: 08. 04. 2013, 08:52:45 »
Zdravím po víkendu.
Tak jak to proběhlo...
Přišel jsem ve dvě hodiny přesně na čas si pro mě přišli dva pracovníci.
Přišli jsme do zasedací místnosti a začali jsme. Tady bych rád zdůraznil, že jsem se na pohovor připravoval tak, že taková ta část "Proč právě IBM atd.. bude v AJ" tak ta byla v češtině. Takže sem to moc hrotil.
Během pohovoru na technické části se mi asi 5 minut děsně třásl hlas. V tom mě "komisař" uklidnil a řekl že mi rozumí.
Pak ze mě strach opadl.
Přešlo na otázky jako co na jakým portu běží, dál na základní věci jako jak zjistit který proces požírá systémové prostředky, jak "sosat" data z logu, test na odhalení chyb v systému, taky jsme si prošli OSI model, tcp/ip, co je to a jak funguje hostname, pak hromada základních příkazů a jejich základní přepínače atp...
Co sem zvrtal tak asi to že pokud instaluji server, tak nastavím heslo na 12345, pak se na něj připojím putty a všechno si nachystám jak potřebuji. No nic méně to vše s CZ rozložením klávesnice. U pohovoru mi dali notebook s AJ klávesnicí. Takže sem minutu bojoval s tím jak se vytiskne zatracená hvězdička. Nic méně řekli mi že to není žádná hrůza.
Pak sem přesně nedovedl vysvětlit jaký je odkaz mezi hard a soft symlinkem.
Takže až na tyhle dvě věci jsem v tech. části Vše věděl, pokud si dobře vzpomínám.

V té obecné mě zasvětil manager [CZ] do všeho co ta profese obsahuje. Takže pokud to vyjde, už nebudu mít tak široký přehled o Všem možném, ale budu řešit úzce specifické problémy.
Dál mě upozornil na to jak se všechno musí pečlivě evidovat. Do služebního ntb nesmím připojit ani flash disc, vypnout iptables... to mě trošku vyděsilo....
Co se týče vlastního rozvoje. Tak nic krom toho co souvisí s tím co budu dělat si nemůžu certifikovat. Takže na CISCO opět můžu zapomenout.

Poslední co mě tak trošku znepokojilo je to že na řešení problémů jsou vyhrazeny 2 hodiny. Z toho mám trošku strach. Pokud se tento čas přesáhne (i o minutu co jsem pochopil) dochází k nějakým sankcím pokud není přesně odůvodněno proč došlo k překročení limitu.

No a plat... Řekl jsem si tedy 32 000 bruto... Pokud se musím stěhovat, zařizovat si výbavu do bytu a abych se v důchodu nepásl v parku, tak sem si řekl, že je to tak nějak adekvátní částka.

Celý pohovor trval 2 hodiny. Ani sem nevěřil, že to tak strašně rychle uteklo.
Nic méně prostředí klidné (tlumenou hudbu bych uvítal), útulné, nepotkal sem snad nikoho kdo by se vyloženě tvářil, že by nejraději odešel i skrz špatné počasí :D...
Celkový dojem za sebe můžu říct, že dobrý. Pokud mě vezmou i přes to, že jsem v technické části měl Výše uvedené problémy a přistoupí na můj platový návrh tak si myslím, že to bude dobrá zkušenost.
Závěrem nutno podotknout, jde o správu Middleware 2-3 leve supportu. Takže na serverech budu řešit omezené množství problémů.

« Odpověď #55 kdy: 08. 04. 2013, 09:04:59 »
Zajímavý, dík. Kdyžtak ještě pak napiš, jestli tě vzali a na jakej lvl. Ty otázky tak, jak jsi je popsal, mi přišly celkem snadný, zajímalo by mě, na jaký level to stačí :) Dík.

Ondřej

« Odpověď #56 kdy: 08. 04. 2013, 09:55:35 »
Jo otázky právě strašně jednoduchý, ani LVM ani otázky na crona atp. taky jsem celkem hleděl. Až na to s tou hvězdičkou a symlink/hardlink ... No snad to nebude taková katastrofa, když sem ostatní věděl.
Uvidíme, třeba mě vezmou :) Dám vědět..

« Odpověď #57 kdy: 10. 04. 2013, 14:51:38 »
Citace
V té obecné mě zasvětil manager [CZ] do všeho co ta profese obsahuje. Takže pokud to vyjde, už nebudu mít tak široký přehled o Všem možném, ale budu řešit úzce specifické problémy.
Dál mě upozornil na to jak se všechno musí pečlivě evidovat. Do služebního ntb nesmím připojit ani flash disc, vypnout iptables... to mě trošku vyděsilo....
Co se týče vlastního rozvoje. Tak nic krom toho co souvisí s tím co budu dělat si nemůžu certifikovat. Takže na CISCO opět můžu zapomenout.

Poslední co mě tak trošku znepokojilo je to že na řešení problémů jsou vyhrazeny 2 hodiny. Z toho mám trošku strach. Pokud se tento čas přesáhne (i o minutu co jsem pochopil) dochází k nějakým sankcím pokud není přesně odůvodněno proč došlo k překročení limitu.

Tak na takovouto šikanu fakt nemám povahu, toleranci a trpělivost snášet.
Michal Kolesa
29 let, Invalidní důchodce, Vyučen: elektrikářem - silnoproud, Maturita: Strojírenství, Zájmy: Počítače AOI

kolemjdouci

« Odpověď #58 kdy: 10. 04. 2013, 15:12:56 »
@ MK : nikdo Vás nenutí, stejně jako toho uchazeče. a těm vnitropodnikovým pravidlům moštárny také rozumím a chápu je.

benny264

« Odpověď #59 kdy: 11. 04. 2013, 10:40:34 »
Tie obmedzenia zasahov do ntb su v kazdej vacsej firme ktora implementuje iste poziadavky na bezpecnost.

Ak chces robit Cisco, preco neskusis AT&T v Brne? Pokial viem tak stale naberaju ludi, ak sa rychlo ucis postup z 1st na 2nd lvl je otazka max. jedneho roka.

No a k tym dvom hodinam, aj to je normalne. Jednoducho IBM ma podpisane SLA na kriticke incidenty na 2 hodiny so zakaznikom. Ale toho by som sa na tvojom mieste nebal, sankcie nebudes mat ty, ale IBM. A navyse budes mat 3rd lvl ktory ti pomoze.