to Smoothy: Co se tyce internshipu, tak ti doporucuji RedHat.. Ja uz na internship nemohu, protoze nejsem student, ale maji tam docela pekne projekty. Navic me urcite RedHat prijde vice jako "rodinna" firma, ne jak IBM. Tam kolega sedi pred tebou nebo vedle a ne, ze by se otocil a zeptal, napise to pres Sametime. To me fakt prijde na hlavu. Jinak prace v IBM neni zadne terno, znam par lidi, kteri sou hodne dobri (jak na L2, tak na L3), ale financne sou na tom jen o neco malo lip, nez ja, asi 30 tisic hrubeho, jenze se k IBMku upoutali hypotekou na byt a podobne (viz jedne z predchozich prispevku), to se pak tezko odchazi, js sem tady 8 mesic a hledam si praci jinde a to z nekolika duvodu:
1. Variabilita prace - naprosty stereotyp, malokdy (to je tak jednou za mesic dva) delam neco jineho (to sem na L2)
2. Naprosty nedostatek pohybu - v tak velke firme se to asi da cekat, ale rikam si, ze sem jeste moc mlady na to, abych sedel 8 hodin denne na zidli u pocitace
3. Zadna skoleni - kdyz sem nastupoval, tak slibili, ze po novem roce pujdu na skoleni AIXu, HA a par dalsich. Skoleni se sice otevrela, ale rekli mi, ze daji prednost lidem, kteri sou v tymu delsi dobu (jinak na ITIL zapomen, protoze je pry primo soucasti novych ISO norem, a pokud je splnuje firma, tak ITIL ma i kazdy zamestnanec firmy, tak mi to vysvetlili, kdyz sem se ptal, zda si jej mohu udelat).
Co se tyce platu, manazer mi rikal, ze po trech ctyrech letech budu mit dvojnasobek sveho platu, coz mi prijde divne, kdyz vsichni v tymu mame podobny plat (rozumej +/- 5 tisic, L2/L3 podpora), a pritom nekteri sou v tymu (na L3) i 5-6 let. Ten muj dvojnasobny plat ma focal point a team leader.
IBM je na zacatek asi dobra firma na zauceni se urcitych principu (byrokracie, procesy), ale pokud to myslsi s IT vazneji a chces jit do opravdu velke firmy, tak se ohlidni v jine firme (AT&T, RedHat, IBM v Nemecku a podobne).