Práce v IBM

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
Re:Práce v IBM
« Odpověď #75 kdy: 05. 06. 2013, 09:13:46 »
Na start by som to urcite skusil... vela veci sa tam naucis...
Kdyz se chces opravdu neco naucit tak jdi do startupu. Ve velky korporaci se naucis jenom drzet hubu a delat co nejpomaleji to co po tobe chce sef a hlavne nic nezkazit.

IBM sla dost s kvalitou dolu posledni 3 roky, hodne toho presunuli do Indie kde to delaji absolventi. To, co americani mi vyresili za mesic indove nevyresi ani za roky. Problem neni ze indove jsou hloupi, problem je ze oni prakticky vubec nepracuji.

Withy14

« Odpověď #76 kdy: 05. 06. 2013, 09:14:26 »
to Smoothy: Co se tyce internshipu, tak ti doporucuji RedHat.. Ja uz na internship nemohu, protoze nejsem student, ale maji tam docela pekne projekty. Navic me urcite RedHat prijde vice jako "rodinna" firma, ne jak IBM. Tam kolega sedi pred tebou nebo vedle a ne, ze by se otocil a zeptal, napise to pres Sametime. To me fakt prijde na hlavu.  Jinak prace v IBM neni zadne terno, znam par lidi, kteri sou hodne dobri (jak na L2, tak na L3), ale financne sou na tom jen o neco malo lip, nez ja, asi 30 tisic hrubeho, jenze se k IBMku upoutali hypotekou na byt a podobne (viz jedne z predchozich prispevku), to se pak tezko odchazi, js sem tady 8 mesic a hledam si praci jinde a to z nekolika duvodu:

1. Variabilita prace - naprosty stereotyp, malokdy (to je tak jednou za mesic dva) delam neco jineho (to sem na L2)
2. Naprosty nedostatek pohybu - v tak velke firme se to asi da cekat, ale rikam si, ze sem jeste moc mlady na to, abych sedel 8 hodin denne na zidli u pocitace
3. Zadna skoleni - kdyz sem nastupoval, tak slibili, ze po novem roce pujdu na skoleni AIXu, HA a par dalsich. Skoleni se sice otevrela, ale rekli mi, ze daji prednost lidem, kteri sou v tymu delsi dobu (jinak na ITIL zapomen, protoze je pry primo soucasti novych ISO norem, a pokud je splnuje firma, tak ITIL ma i kazdy zamestnanec firmy, tak mi to vysvetlili, kdyz sem se ptal, zda si jej mohu udelat).

Co se tyce platu, manazer mi rikal, ze po trech ctyrech letech budu mit dvojnasobek sveho platu, coz mi prijde divne, kdyz vsichni v tymu mame podobny plat (rozumej +/- 5 tisic, L2/L3 podpora), a pritom nekteri sou v tymu (na L3) i 5-6 let. Ten muj dvojnasobny plat ma focal point a team leader.

IBM je na zacatek asi dobra firma na zauceni se urcitych principu (byrokracie, procesy), ale pokud to myslsi s IT vazneji a chces jit do opravdu velke firmy, tak se ohlidni v jine firme (AT&T, RedHat, IBM v Nemecku a podobne).

« Odpověď #77 kdy: 05. 06. 2013, 09:45:24 »
hodne dobri (jak na L2, tak na L3), ale financne sou na tom jen o neco malo lip, nez ja, asi 30 tisic hrubeho
Chceš říct, že lidi na L3 mají 30 hrubýho a ty máš na L2 ještě míň? Tak to je teda hustý. (A zároveň mě to upomíná na Ruma, jakou dostal sprážku za jeho nabídku...)

ale rekli mi, ze daji prednost lidem, kteri sou v tymu delsi dobu (jinak na ITIL zapomen, protoze je pry primo soucasti novych ISO norem, a pokud je splnuje firma, tak ITIL ma i kazdy zamestnanec firmy, tak mi to vysvetlili, kdyz sem se ptal, zda si jej mohu udelat).
Tak to jsi buď špatně pochopil nebo tě ten člověk chtěl opít rohlíkem nebo se už fakt úplně zbláznili. To je jako říct, že jaderná elektrárna funguje na základě částicové fyziky, takže částicovou fyziku "mají" i všichni zaměstnanci.

OMG

« Odpověď #78 kdy: 05. 06. 2013, 10:53:32 »
Chceš říct, že lidi na L3 mají 30 hrubýho a ty máš na L2 ještě míň? Tak to je teda hustý. (A zároveň mě to upomíná na Ruma, jakou dostal sprážku za jeho nabídku...)
Rum byl kritizován v první řadě za obsah nabízené práce a potom za své chování.

Tak to jsi buď špatně pochopil nebo tě ten člověk chtěl opít rohlíkem nebo se už fakt úplně zbláznili. To je jako říct, že jaderná elektrárna funguje na základě částicové fyziky, takže částicovou fyziku "mají" i všichni zaměstnanci.

To je poměrně běžná administrativně formální věc. Prostě firma jako celek má "něco" - a to "něco" sama svým interním (a často velmi zjednodušeným) procesem zajišťuje zaměstnancům. A z hledika normy se na ty zaměstnance (kteří prošli tím interním procesem) hledí tak, jako by to "něco" měli plnohodnotné a individuální získané. Ovšem pouze po dobu, kdy jsou zaměstnanci a jednají jako zaměstnanci.
Příklad můžeme znát např. ze školy, kde na elektrofakultách si všichni studenti udělají nějaký bezpečnostní test a potom se na ně ve škole a pro školní potřeby hledí jako by měli elektrikářkou vyhlášku 50 v příslušném paragrafu (včetně paragrafu pro samostatnou práci). Tu "padesátku" pak mají studenti ale jenom na škole a když nejsou studenti, nebo pracují komerčně, tak ji musí složit jinde - a mnohem složitěji.
Další příklad by mohly být služební zbrojní průkazy - dneska už to tuším neplatí, ale fungovalo to velmi dlouho. Prostě nastoupíte k policii nebo nějaké soukromé bezpečnostní firmě a projdete nějakým jejich testem střelby a manipulace se zbraní  a tím pádem máte jako policista/zaměstnaec oprávnění nosit a používat zbraň - ale nemáte plnohodnotný zbrojní průkaz. Pokud byste policii/firmu opustil, nebo chtěl mít soukromou zbraň, tak si musíte udělat plnohodnotný zbrojní průkaz. Nebo pro policii to tak funguje dál a zrušili to jenom pro ty soukromé firmy? Možná tak.

Úplně stejně to funguje s různými certifikacemi. Jestli to takhle funguje ve vztahu nějaké ISO normy a ITIL certifikace, to nevím - ale vůbec by to nebylo překvapivé, protože podobné věci jsou běžné.

« Odpověď #79 kdy: 05. 06. 2013, 11:00:05 »
@OMG: jenže ITIL je o znalostech. Ty prostě nezískám tak, že někdo prohlásí, že je mám. Jestli Withy chtěl jít na školení, tak to asi nezná (pokud mu teda nešlo čistě o to, aby na to měl papír).

Ty příklady, co uvádíš, jsou _oprávnění_, to je dost něco jiného než znalost.

Taky nevím, jestli nesměšuješ certifikaci firmy, že _splňuje_ požadavky ITIL a certifikaci člověka, že ví, jaké požadavky ITIL na firmu klade.

sekajt

« Odpověď #80 kdy: 05. 06. 2013, 11:25:25 »
Dobrej, chci se zeptat kdyz zazadam o pozici v IBM Brne a po dvou dnech ta pozice je No longer available a muj status zadosti je stale Under review ...znamena to ze mi daji jeste vedet? nebo to znamena ze uz ta pozice je uzavrena a ze uz nekoho na tu pozici maji?

OMG

« Odpověď #81 kdy: 05. 06. 2013, 11:30:37 »
@OMG: jenže ITIL je o znalostech. Ty prostě nezískám tak, že někdo prohlásí, že je mám. Jestli Withy chtěl jít na školení, tak to asi nezná (pokud mu teda nešlo čistě o to, aby na to měl papír).

Ty příklady, co uvádíš, jsou _oprávnění_, to je dost něco jiného než znalost.

Taky nevím, jestli nesměšuješ certifikaci firmy, že _splňuje_ požadavky ITIL a certifikaci člověka, že ví, jaké požadavky ITIL na firmu klade.

No a 50ka a zbroják snad nejsou o znalostech? Jistěže jsou.
A spousta certifikací a ISO norem jsou také oprávnění - jenom nejsou nařízená zákonem, ale vyžadovaná nějakým soukromým předpisem.

A jsou dvě věci - chtít se něco naučit. A chtít mít nějakou znalost nějak oficiálně certifikovanou. Zájem je o oboje. Jestli Withy znalosti certifkované v ITILu nemá a chce se je naučit, nebo je má a chce je jenom certifikovat, to je celkem fuk.
Je interní problém IBM (pokud chce splňovat příslušnou normu), aby Withy uměl to, co má umět. A pokud něco neumí, tak aby nevykonával takovou práci, kde je to potřeba.

Já opakuji, že píši obecně, že nevím o vztahu nějaké konkrétní ISO normy a ITILu. Jenom tvrdím, že to může být pravda, aniž se někdo zbláznil.

« Odpověď #82 kdy: 05. 06. 2013, 11:45:42 »
Je interní problém IBM (pokud chce splňovat příslušnou normu), aby Withy uměl to, co má umět. A pokud něco neumí, tak aby nevykonával takovou práci, kde je to potřeba.
1. ITIL jako takový a konkrétní implementace ITILu v konkrétní firmě není totéž. Ze znalosti druhého neplyne znalost prvního.
2. Pro svoji práci potřebuje konkrétní pracovník znát procesy bezprostředně se týkající jeho pozice. A to třeba jenom formou, že ví, do kterého chlívku webového formuláře vyplnit jakou hodnotu. O zbytek se postará software. "Znalost ITIL" znamená úplně něco jiného - zejména znalost pravidel pro oblasti, kde vůbec nepracuju a nijak s mou prací nesouvisí.

Já opakuji, že píši obecně, že nevím o vztahu nějaké konkrétní ISO normy a ITILu. Jenom tvrdím, že to může být pravda, aniž se někdo zbláznil.
Pokud to nebylo jasné, tak opakuju: neumožnit někomu školení z X s poukazem na to, že je na X certifikovaná firma, ve které pracuje, je úlet. A obecné plky bez znalosti konkrétních věcí na tom nic nezmění.

OMG

« Odpověď #83 kdy: 05. 06. 2013, 12:24:09 »

1. ITIL jako takový a konkrétní implementace ITILu v konkrétní firmě není totéž. Ze znalosti druhého neplyne znalost prvního.
2. Pro svoji práci potřebuje konkrétní pracovník znát procesy bezprostředně se týkající jeho pozice. A to třeba jenom formou, že ví, do kterého chlívku webového formuláře vyplnit jakou hodnotu. O zbytek se postará software. "Znalost ITIL" znamená úplně něco jiného - zejména znalost pravidel pro oblasti, kde vůbec nepracuju a nijak s mou prací nesouvisí.
Tak to vůbec nejsme ve sporu. "Znalost ITIL" ten člověk v IBM po nějakém interním testu mít nebude. Stejně jako student nemusí mít všechny znalosti, jako má elektrikář se skutečnou 50kou. A stejně jako člověk se služebním zbrojákem nemusí mít všechny znalosti, které má člověk s regulerním zbrojákem. Pokud to nebylo od začátku jasné z mého příspěvku, že to myslím takto, pak to říkám teď.

Pokud to nebylo jasné, tak opakuju: neumožnit někomu školení z X s poukazem na to, že je na X certifikovaná firma, ve které pracuje, je úlet. A obecné plky bez znalosti konkrétních věcí na tom nic nezmění.

A proč je to úlet? Ta firma jistě nebude nikomu zakazovat aby si ve svém volném čase za své peníze udělal jakoukoliv certifikaci. Ta firma prostě nechce svému zaměstnanci zaplatit certifkaci, kterou ten zaměstnanec formálně nepotřebuje.
To přece není žádný úlet. To je zcela nudné a nepřekvapující rozhodnutí.
Primární důvod, proč firmy certifikují své zaměstnance je ten, aby se mohli prezentovat svým zákazníkům, že mají certifikované lidi. Aby splnili nutnou podmínku u některých zákazníků a aby si zlepšily obraz u jiných zákazníků, kde to podmínka není, ale zákazník to "boduje". Pokud si někdo zajistí certifikaci skrze ISO normu, tak má fakt malou motivaci to platit ještě individuálním lidem.

Pro zaměstnance, kterému možná něco slibovali (ale nevíme přesně co a jak (ne)konkrétně mu slibovali) je to nepříjemné - ale jistě to není první ani poslední případ, když od zaměstnavatele nedostane něco, co čekal, že dostane. Chápu, že to ten člověk tady zmínil - je to důležitá věc, která uchazeče o práci bude zajímat. Co nechápu, je tvoje reakce.

Já píši s obecnou znalostí toho, jak fungují různé certifikace. A bez konkrétní znalosti toho jak a která ISO norma (ne)zahrnuje ITIL. A začal jsem to psát právě proto, že jsem tady četl plky - tvoje plky. Po tvém příkladu s jadernou elektrárnou jsem se rozhodl, že věc osvětlím alespoň v obecné rovině.

Michal Kovacic

« Odpověď #84 kdy: 05. 06. 2013, 12:41:31 »
Dobrej, chci se zeptat kdyz zazadam o pozici v IBM Brne a po dvou dnech ta pozice je No longer available a muj status zadosti je stale Under review ...znamena to ze mi daji jeste vedet? nebo to znamena ze uz ta pozice je uzavrena a ze uz nekoho na tu pozici maji?

Obávám se, že Vaši žádost ještě nikdo neotevřel a pozice byla buď obsazena nebo zrušena. Ale možná budete mít štěstí...

« Odpověď #85 kdy: 05. 06. 2013, 12:49:53 »
Tak to vůbec nejsme ve sporu. "Znalost ITIL" ten člověk v IBM po nějakém interním testu mít nebude.
Po jakém zase interním testu? Já jsem to pochopil tak, že Withy14 si chtěl projít školením s výsledkem certifikát "ITIL úroveň XYZ".

A proč je to úlet? [...] Ta firma prostě nechce svému zaměstnanci zaplatit certifkaci, kterou ten zaměstnanec formálně nepotřebuje.
Propánakrále, to zdůvodnění, co tady zaznělo, je úlet. To píšu čínskofinsky, nebo kde je problém?

Tohle je fakt debata o <autocensored>. Končím.

OMG

« Odpověď #86 kdy: 05. 06. 2013, 13:43:41 »
Tak to vůbec nejsme ve sporu. "Znalost ITIL" ten člověk v IBM po nějakém interním testu mít nebude.
Po jakém zase interním testu? Já jsem to pochopil tak, že Withy14 si chtěl projít školením s výsledkem certifikát "ITIL úroveň XYZ".

Nějakém. Ten člověk nepochybně prošel nějakou formální procedurou, nějakým testem (třeba i při pohovoru), nebo nějakým interním školením - a ta formální procedura má nějaký význam v interních procesech.

A proč je to úlet? [...] Ta firma prostě nechce svému zaměstnanci zaplatit certifkaci, kterou ten zaměstnanec formálně nepotřebuje.
Propánakrále, to zdůvodnění, co tady zaznělo, je úlet. To píšu čínskofinsky, nebo kde je problém?

Tohle je fakt debata o <autocensored>. Končím.
[/quote]

Možná nepíšeš čínskofinsky, jenom já nechápu v čem je to zdůvodnění úlet. Obsahově to může být podraz (nevíme, co zaměstnancům slibovali). Ale to zdůvodnění? Je trochu neohrabané, ale v zásadě je v pořádku. To zdůvodnění jinými slovy říká -firma si formální stránku zajistila jinak a a pro firmu není přínosné vám to platit.
Nebo se vozíš na slově "VŠICHNI"? Tomu by odpovídalo, že se ptáš o jakém zase interním testu mluvím. Je myslím jasné, že to neplatí pro všechny, tedy ne pro uklízečky apod. A správně to má znít např. "všichni na těch a těch pozicích". Ale to je běžný informační šum.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 05. 06. 2013, 15:41:30 »
Co chce Mira nejspis rici je, ze problemem plosnych certifikaci je fakt, ze aby spolecnost tuto ziskala, staci jen urcity pocet zamestnancu kteri certifikaci drzi. V praxi to pak vypada tak, ze si objednate spravu MS produktu u spolecnosti s MS certifikaci a oni vam tam poslou nekoho, kdo certifikaci nevlastni.
Stejne je to ve vyse uvedenem priklade, kde sice duvod, ktery firma realne ma pro necertifikovani dalsich jedincu a cteme-li mezi radky, je samozrejme validni, nicmene oficialni verze a prohlaseni je ciste vzajemne nepochopeni se pracovnika HR a uchazece o praci.
Spolecnost chce certifikaci aby se zvysila jeji kredibilita a uplatnitelnost na trhu a je jim uprimne jedno, jestli certifikaci ma Pepa nebo Franta a zamestnanec naopak pozaduje certifikaci pro svuj rozvoj a zvyseni uplatnitelnosti v praxi.

Withy14

« Odpověď #88 kdy: 05. 06. 2013, 16:28:35 »
Ahoj, sry jestli sem svym komentem rozdmychal nejakou hadku. Na ITIL se clovek musi citit (hodne praxe, znalost urcitych procesu a podobne, nemohu tady rozebirat knihovnu ITILu, protoze ji neznam tak dobre, nehlede na to, ze to neni ramec teto diskuze). Chtel sem jen napsat, ze jakekoliv certifikaty a skoleni v IBM sou mozne, ale az po x-letech (udajne, lisilo se to teda dost o toho co mi rikali na vstupnim pohovoru) a asi bych za managerem musel chodit denne, aby mi je povolil. Nejvic sem se naucil od kolegu.

Jinak jedine skoleni, kterym sem kdy prosel, bylo GDF (a k tomu se radsi vyjadrovat nebudu, nebylo by to moc pekne). ITIL si casem udelam za svoje, ale to tak jeste dva roky praxe na jine pozici mimo IBM plus asi trochu lepsi znalosti urcitych procesu. Taky se budu orientovat smerem na Windows.

Omlouvam se vsem tady na rootu, protoze to asi bude pro nektere sproste slovo  :D , ale moje prakticke a teoreticke znalosti Windows AD a GPO sou na podstatne vyssi urovni, nez znalosti AIXu (ale slibuji, ze Linuxu a Unixu zustanu verny - Fedora, Gentoo, FreeBSD0).

« Odpověď #89 kdy: 05. 06. 2013, 17:03:11 »
Co chce Mira nejspis rici je, ze problemem plosnych certifikaci je fakt, ze aby spolecnost tuto ziskala, staci jen urcity pocet zamestnancu kteri certifikaci drzi.
Podle mě jde o dvě v podstatě principielně naprosto nesouvisející věci a nerozumím, proč se tady pořád motají dohromady.

ITIL říká _obecně_ podle jakých zásad má firma fungovat. Tyhle obecné zásady se potom _implementují_ do situace konkrétní firmy tak, že se Frantovi řekne: kdykoli budeš dělat X, musíš o tom provést zápis do deníku Y. Certifikace firmy je potom nezávislé posouzení, jestli byla implementace provedena správně a jestli ji firma dodržuje.

Na implementaci se pokud vím dost často najímají externí konzultanti, protože to je dost složitá věc, která se dělá (v principu) jednorázově. Certifikaci pak samozřejmě vždycky dělají externisti.

Když to řeknu lapidárně, přijde externista Venca a řekne Frantovi, aby zapisoval do deníku. Franta vůbec nemusí vědět proč. Nemusí o ITILu vědět vůbec nic. Stačí, když bude dělat, co se mu řeklo, a firma certifikaci dostane a udrží si ji.

Pokud se Franta rozhodne, že by chtěl vědět, proč má psát do deníku, tak si sám osobně udělá certifikaci, že on - Franta - rozumí tomu, jaké jsou ty _obecné zásady_, kvůli kterým se po něm chce, aby psal do deníku. Dělá si certifikaci z porozumění obecným zásadám. Neučí se ITIL ani implementovat, ani se neučí pravidla konkrétní implementace v jeho konkrétní firmě (to je věcí toho vnitropodnikového školení).