Práce v IBM

Ondřej

Práce v IBM
« kdy: 03. 04. 2013, 13:17:09 »
V pátek jdu na pohovor do firmy IBM.
Vím, že každý má na tuto firmu smíšené pocity. Můj cíl je zde nabrat nové zkušennosti, zdokonalit se v AJ, poznat nové prostředí.
Rád bych se zeptal někoho zdejšího, kdo má s něčím podobným zkušennosti jak takový pohovor přibližně probíhá? Jaký je jeho obsah?
Hlasím se na pozici "Správce serveru UNIX/Windows.

Díky za odpovědi.

DiGiT

Re:Práce v IBM
« Odpověď #1 kdy: 03. 04. 2013, 14:22:58 »
Dám Ti jedinou radu. Dokud tam budeš, ujisti se, že můžeš kdykoliv odejít. Žádné hypotéky, úvěry, děti... jinak skončíš jako kamarád, který tam dodnes trpí.

Ondřej

« Odpověď #2 kdy: 03. 04. 2013, 14:28:31 »
Na jaké je pozici? Co se mu nelíbí?

Je tu třeba někdo, kdo tam je a je spokojený?

hyza

« Odpověď #3 kdy: 03. 04. 2013, 14:32:02 »
Co vim tak hrozne zalezi jestli ma dotycny smlouvu s IBM primo, nebo s agenturou ktera ho IBMku preprodava. IBM samo o sobe je pry dobry zamestnavatel...

Ondřej

« Odpověď #4 kdy: 03. 04. 2013, 14:39:58 »
No já jsem tam přímo přes IBM. Do žádné agentury jsem se nehlásil.
Tak snad to bude ok.

A neabsolvoval někdo pohovor?

Ivan

« Odpověď #5 kdy: 03. 04. 2013, 14:40:49 »
A ta prace by byla v Praze anebo v Brne?
Delal jsem s par lidma, kteri "utekli" ze support centra v Brna. Prestoze to byli hodne chytry lidi, tak je IBMka prijala na 1st level support a oni tam delali uplne primitivni praci na serverech zakazniku (Aktulizuj ovladace, zkopiruj logy, ...).

I takovouhle praci musi nekdo delat, a je dobre dopredu si ujasnit jesli mas ambice nejak se v IT prosadit anebo ti to staci delalat 1st lvl support. A zaroven musis zjitit co po tobe zamestnavatel chce.

PS: Pisu to proto, ze se mi zda divny, ze chteji nekoho na Unix a Windows zaroven. Takovy lidi vetsinou "klikaji" podle predem pripravenyh "workbook-u".

3ugeene

« Odpověď #6 kdy: 03. 04. 2013, 14:44:14 »
Kamarád tam dělá, začal tam s praxí na VŠ, po které mu nabídli v práci. Moc se o tom nechce bavit, ale rozhodně z toho není vůbec nadšený. Vím, že moc neporadím, ale fakt se mi moc nelíbilo, jak se ohledně práce IBM tvářil.

Ondřej

« Odpověď #7 kdy: 03. 04. 2013, 14:51:12 »
No je to second-level Admin.
Nic méně pokud to je práce pro "crona" tak to se na to můžu vy***.
Počítám s tím, že ze začátku mě asi hned ke všemu nepustí (pokud projdu).
Aktuálně se starám o 20 serverů jak Linux tak Windows.
Řeším VPN, RDP, SSH přístupy, MYSQL návrhy a správu databází, stavím bezdrátové spoje (Mikrotik) vč. routingu, zálohování, log analýza, vytvářím informační systémy v php, sem tam něco malého v C++ (program pro kontrolu /dev při změně zašle echo do MYSQL atd..), snmp dohled, helpdesk,AD servery, Samba....
Je mi 22 baví mě to. Ale teď mám pocit, že tenhle "píseček" je pro mě malý (mzda je 15 000,- po 3 letech je to smutný) a rád bych si rozšířil obzory. Třeba nikdy jsem neměl možnost si vyzkoušen NLB clustery, repliklaci MYSQL, nebo práci s ORACLE, taky bych rád pronikl do Asterisku...
Bohužel na VŠ mi přišlo, že mě učí lidi co v praxi moc nepobrali a znají jenom učebnicové poučky. Tak jsem toho nechal a praxí jsem se naučil podstatně víc.
IBM mi přišlo jako vhodný krok. Doufám, že se tu dostanu k něčemu takovému co mě dál bude rozvíjet.
Pořád se je co učit....

A jinak jde o IBM v Brně. Původně jsem chtěl do Vodafone, ale tam je teď stop stav.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 03. 04. 2013, 15:35:13 »
Bohužel na VŠ mi přišlo, že mě učí lidi co v praxi moc nepobrali a znají jenom učebnicové poučky. Tak jsem toho nechal a praxí jsem se naučil podstatně víc.

Asi chyba. Dnes po vas kazdy chce hezkou bumazku s diplomem, i kdyz je na hovno a nic o vas a vasich znalostech nerika.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03. 04. 2013, 15:46:41 »
Pred par lety jsem delal pohovor na 2nd level support do Brna telefonicky ze zahranici. Tenkrat nabizeli relokacni bonus 30k na rocni smlouvu, ubytovani na share byte za 5000 mesicne a 20k/mesic a bylo to pres agenturu. Delal jsem online casove limitovany UNIX test co maji univerzalni pro vsechny kategorie. Tenkrat chteli tusim 30% na juniora a 80% na seniora. Dal jsem to na neco kolem 67% presto ze sem se v te dobe v oboru pohyboval jen narazove a byla mi nabidnuta pozice neco mezi 2nd a 3rd level supportem po zaskoleni cca 3 mesice. Do finaloveho kola jsme se dostali dva a ja se potom rozhodl zustat v zahranici. Test byl, rekl bych, celkem rozumne sestaveny od zakladnich po slozitejsi veci, kde uz se neresilo, co ktery prikaz resi, ale jake parametry. To ze byl online bych taktez nikterak nezatracoval, nakolik stejnak kazdy kdo v IT dela ma pristup na internet a pokud si umi informace rychle a spravne vyhledat tak je to jen jeho plus.
Jeden muj byvaly kolega z Polska tam taky sel a co si pamatuju, tak si to ze zacatku moc chvalil, na druhou stranu jsem se o to ale v jiste dobe dost zajimal a hledal info po netu a lidi vetsinou nadavaji na penize a na podminky osobniho rustu etc. Co jsem tak mohl vypozorovat, tak je to urcite dobra praxe a polozka v CV a multilingual environment, jehoz dulezitost kdo nezazil nepochopi a i za cenu nizsiho nastupniho platu.
Nejvice mne ale zarazilo, ze stejna agentura, hledala lidi pro pobocku v Brne i ve sve zahranicni pobocce na uplne stejne pozice, nicmene za dvojnasobny plat!!! plus relokace etc. Dle toho ci clovek asi domysli, ze lokalni zamestnanci budou mit daleko horsi podminky nez-li zahranicni takze na to pozor.

Co se tech widli-linuxu tyka, tak ten kolega tam tenkrat sel delat Windows admina a mel jenom zakladni znalost linuxu a rekl bych ze poweruser widli, takze zadnej powershell etc. Co ja vim, tak to meli rozdelene na tymi  a kazdy delal to, co mu bylo blizsi a bylo zrovna potreba.

qk

« Odpověď #10 kdy: 03. 04. 2013, 16:13:00 »
Trochu jsem se o IBM zajimal, takze co jsem zjistil od znamych - budes mit vic nez 15k.
Nevyhodou IBM je, ze ma uzce specializovany tymy. Urcite je to dobrej zamestnavatel pro ne prilis velky odborniky, odornici nejsou dost ohodnoceni a proto utikaji jinam. Zahranicni pracovnici mivaji vyssi platy.
Malo se pridava, takze co si uhadas na zacatku, s tim defakto pujdes do duchodu - moc se nepridava ani pri prechodu na kvalifikovanejsi misto.
Pohovor bude zalezet na tom, kam se budes hlasit a s kym to budes delat.
Do vzdelani se "diky krizi" zrovna moc neinvestuje.
Zamestnanecke bonusy snad jen tyden dovolene a prescasy + nocni lip placeny nez uklada zakon.
Klasicky nevyhody velky firmy - hodne manageru a papirovani (ovsem vse elektronicky).
Defakto se nevyhazuje - pouze presouva na jinou pozici.

konik

« Odpověď #11 kdy: 03. 04. 2013, 18:08:42 »
Pod 20K nejdi pokud umis hovno a jsi chopny, 30K pokud uz neco umis a 35K pokud umis vice, otazka je jestli to v tom poslednim pripade za ty prachy ma cenu tam chodit a nejit jinam a rict si vice.
Pocitej s silenou byrokracii, velke firmy jsou neco jako stat, plno lejn co nic neumi a par lidi co za ne delaji praci. Spatna posvest co se siri po Brne neni jen tak.

Ondřej

« Odpověď #12 kdy: 03. 04. 2013, 18:22:31 »
No tak to je mi teda ... divně z toho čtu.
Já si řekl o 22 000 čistého.Pod tuto hranici už nechci. Při dnešních cenách ani tohle není žádný zázrak, ale tak na start dobrý.
Personální řekla, že to nevidí jako problém.
Té práci v zahraničí se vůbec nebráním. Po roce bych to tam klidně rád zkusil, nebo jak se rozkoukám a uvidím co a jak.
Upřímně Brno se mi nelíbí. Jdu tam jenom kvůli tomu, že tam IBM sídlí. Pokud by vyšlo něco v Praze, asi bych raději tam.
Ale tak "vem to čert" pokud ta práce bude stát za to. Opravdu se děsím toho, že to bude tak, že budu sedět jako k***t za stolem a klikat si v Outlooku... To fakt neeeee ...
No dneska sem našel ještě něco u VF tak sem poslal CV i tam, tak uvidím.

bwbw

« Odpověď #13 kdy: 03. 04. 2013, 18:30:02 »
vyhni sa oblukom, obzvlast tomu brnenskemu centru. IBM v CR v Brne a v Polsku (mesto neviem) zamestnava hlavne ludi na poziciu http://wiki.en.it-processmaps.com/index.php/Roles_within_ITIL_V3#IT_Operator - tzn. lopatu, ktora sa drzi priruciek, prilis nepremysla, nepotrebuje prilis skolit, na nic sa nepyta a nepotrebuje vela penazi. Osobna skusenost s 'absolventami' brnenskej IBM je u mna hrozna, zatial to je na 100% nasledovne - neschopny nepouzitelny traged (i ked to je mozno tym, ze vsetci boli zaroven z Rumunska) ;D inak vsetci sli prec z IBM preto, ze v ramci IBM 'uz nemali kam dalej rast', co mnohe vysvetluje.
moj sucasny chlebodarca prcha od IBM, co to ide (vyuziva polske aj ceske centrum) - taka uroven neschopnosti sa len tak lahko nevidi.
firma riadena procesmi a procesmi, ktore riadia procesy, eventualne procesmi, ktore riadia procesy, ktore riadia procesy. proste nic pre normalneho cloveka. dalej doporucim glassdoor.com (http://www.glassdoor.com/Reviews/Employee-Review-IBM-RVW2271248.htm a ine, momentalne glassdoor vracia 500).

tym nechcem povedat, ze neexistuju v IBM oddelenia, ktore by neboli super - ale nie su v Brne.

proste a dobre, existuju lepsie moznosti.

PS: ex-post to vyzera, ze nemam IBM rad.
(volne citovane)
"Tak ja vam neco reknu a mozna z toho budete v soku.
Mate pravdu. Nemam ji rad." :D

PPS: plat sa pyta v hrubom a v Prahe su ovela lepsie moznosti

konik

« Odpověď #14 kdy: 03. 04. 2013, 18:35:13 »
To sis spis rekl o 22 hrubeho... protoze cisty prijem je po zdaneni a to muze byt odlisne. 22 cisteho to je tak 29,5 hrubeho