Práce v IBM

Franta.

Re:Práce v IBM
« Odpověď #30 kdy: 04. 04. 2013, 14:44:30 »
Řekl sem ji že bych se chtěl dál vzdělávat jak v jazyce tak programování a taky správě serverů... Na to jsem dostal odpověď, že takové programy existují a je možné se do nich zapojit.

Nedoporučuji míchat víc věcí dohromady. Firmy/HR běžně uvažují v kategoriích manažer, analytik, programátor, tester, admin… Přesvědčit je, že si teď půjdeš sednout do jiného týmu a budeš programovat, když jsi doteď dělal admina, moc dobře nejde.

Obvykle je potřeba vystoupit a nastoupit – dát výpověď (nebo se nechat vyhodit, to aspoň dostaneš nějaké peníze na odchod), dovzdělat se, případně pracovat na nějakém svém projektu nebo přispívat do svobodného softwaru, a pak nastoupit – pravděpodobně do jiné firmy – na novou pozici, nezatížený tolik svojí historií (předešlá pozice, plat).

hyza

« Odpověď #31 kdy: 05. 04. 2013, 12:37:36 »
K jednomu z předchozích příspěvků.
Tak mzdu jsem personální sděloval s důrazem na to že jde o čistou složku.

Pokud budu jenom sosat data z logu, nebo "recoverovat" servery, tak to je zase práce pro "crona+grep+awk a pár pomocných skriptů".
Prostě nic co bych si představoval. Nechci chodit do práce a zevlit tam. To co teď umím (myslím že mám co nabídnout i když nemám školu) sem pracně získával a makal na tom, abych to pořádně ovládl a nehodlám to zahodit.

Řekl sem ji že bych se chtěl dál vzdělávat jak v jazyce tak programování a taky správě serverů... Na to jsem dostal odpověď, že takové programy existují a je možné se do nich zapojit.

Teď sem absolutně na pochybách a nevím co dělat. Každopádně na ten pohovor půjdu. Alespoň si to vyzkoušet.
Uvidím jak obstojím, jestli třeba nemám přehnané nároky. Pak se uvidí. Ale z toho co tu čtu mám obavy tam jít.
Chci se dále rozvíjet v tomhle směru, ale nechci chodit a prohazovat si "tasky" a řešit, že nejede nějaký přístup protože enforce=1.
Nebo snad, že je něco ze zásuvky... To řeším dnes a denně a už mi z toho hrabe....

dneska je myslim kazda vetsi firma sprocesovana kvuli zisku urciteho ISO certifikatu. s tim je potreba se smirit. tlaci se proste na to aby byla cela administrace vykonavana cim nejvetsim moznym procentem cim nejmene placenych a lehce nahraditelnych lidi. takovych pozic kde bys realne vyuzil to co delas, je minimum. jsou proste deleni na technologie atd..

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 05. 04. 2013, 13:13:03 »
Citace
tak mzda se vzdycky sjednava v hrubem. Chodim na pohovory i kdyz praci zrovna nehledam a ze bysme se bavili v cistem, to tedy nikdy - ciste z duvodu, ktere uvadeji ostatni - dane se u kazdeho lisi a z hlavy ti to personalista pocitat nebude, protoze to ani neumi a navic se predpoklada, ze kazdej zhruba asi tak privlizne vi, kolik plati. Jestli jsi jeste nedelal a nevis, tak existuji k tomuto ucelu orientacni kalkulacky.
A kdyz jsem nastupoval do posledni prace, tak personalistka taky rikala, ze pozadovany plat neni problem, ale f2f to bylo o 5k min...
Ja se bavim v cistem vzdycky. Je mi uplne volny, kolik za mne kdo komu a kde plati. Zajima mne jedine to co uvidim na uctu po vyplate a nevidim tedy duvod, pro bych to mel pocitat ja za personalistu, u nehoz je to navic jeho prace a ty orientacni kalkulacky muze pouzit on sam.

« Odpověď #33 kdy: 05. 04. 2013, 14:30:40 »
nevidim tedy duvod, pro bych to mel pocitat ja za personalistu, u nehoz je to navic jeho prace a ty orientacni kalkulacky muze pouzit on sam.
Takze mu reknes, kolik mas deti, kolik platis uroku z hypoteky, jestli zena vydelava, jestli zena, ty nebo deti maji ZTP, jake mas prijmy z kapitaloveho trhu a pronajmu, jestli mas zivnostak a kolik na nej vydelavas atd.? Proste projdes s nim cely danovy priznani, akorat opacne nez se to obvykle dela a az se dostanete odzadu ke kolonce "prijmy ze zavisle cinnosti", teprve oba vite, o cem je rec? :))

Ivan

« Odpověď #34 kdy: 05. 04. 2013, 14:44:35 »
Ja se bavim v cistem vzdycky. Je mi uplne volny, kolik za mne kdo komu a kde plati. Zajima mne jedine to co uvidim na uctu po vyplate a nevidim tedy duvod, pro bych to mel pocitat ja za personalistu, u nehoz je to navic jeho prace a ty orientacni kalkulacky muze pouzit on sam.
Aby te nekde neprekvapili a nezeptali se te na hrubou rocni mzdu. Tzn. o okolik se musi navysit budget jejich oddeleni aby te mohli zamestnat a hlavne: "Jake hodnoty musis vytvorit aby se jim vubec vyplatilo te zamestnat".

karol

« Odpověď #35 kdy: 05. 04. 2013, 17:53:33 »
Prýmek:

Si děláš srandu nebo nechápeš jak funguje zdanění? Nikomu nebrání říci tolik dám hrubého tolik dostanbeš čistého, děti atd. jsou daňové odpočty, které ale vůbec nesouvisí se zaměstnavatelem, tj. nezvedá ani nesnižuje náklad na zamšstnance.

Tedy pokud zdělím "čistou mzdu" a budem vždy vycházet, že nezapočítám žadné odpočty(které si může udělat člověk sám) pak docela slušně vypočtu i hrubou i superhrubou mzdu.

Buď tedy nemáš žadnou představu, nebo úmyslně mateš.

Pavel

« Odpověď #36 kdy: 05. 04. 2013, 19:15:24 »
Tedy pokud zdělím "čistou mzdu" a budem vždy vycházet, že nezapočítám žadné odpočty

dost neortodoxna predstava, esteze ju s Vami nik nezdiela :)

kazdy normalny clovek si pod pojmom "cista mzda" predstavuje to co mu pride na ucet, co ani nahodou nie je to co pisete.

« Odpověď #37 kdy: 05. 04. 2013, 19:41:36 »
Tedy pokud zdělím "čistou mzdu" a budem vždy vycházet, že nezapočítám žadné odpočty(které si může udělat člověk sám) pak docela slušně vypočtu i hrubou i superhrubou mzdu.

Buď tedy nemáš žadnou představu, nebo úmyslně mateš.
Úmyslně nematu. Jenom čtu, co smoofy psal:

Zajima mne jedine to co uvidim na uctu
Např. pokud má nezaměstnanou manželku, "uvidí na účtu" měsíčně o dva tisíce víc. Na jedno dítě o tisícovku víc. atd.

Pokud pojmem "čistá mzda" myslíme hrubou mínus odvody plus sleva na poplatníka, tak to není čistá mzda, ale jakási položka, která se nikde nevyskytuje (ani na tom DP ne, tím míň na účtě). 

« Odpověď #38 kdy: 05. 04. 2013, 19:49:20 »
Nehledě na to, že pokud by měl jiné příjmy (z pronájmu, z akcií apod.), může mít klidně i slevu na poplatníka už částečně vyčerpanou, takže to bysme pak měli už úplně nereálné hauznumero.

Proto jsem to přece zmiňoval. Takže debaty o tom, kdo tady nemá vůbec představu, bych si nechal od cesty :)

Ja

« Odpověď #39 kdy: 05. 04. 2013, 20:02:54 »
Je to celkem zabavne cist.. jsem v te firme hodne let a predstavy zde prezentovane jsou dost zabavne. Predevsim bez skvele anglictiny ani ranu. Zadnym jinym jazykem se nemluvi (vcetne pohovoru). Je treba znat ale vsechny dialekty. Rozumet kanadanovi stejne jako zaucenem indovi z call centra a samozrejme po telefonu. Dal nepocitej s tim, ze Te nekde podrzi. Psychicky jsou lidi dost vycerpani Pravidla sou tvrda a attrition to potvrzuje. S Linuxem nevystacis ani ve snu. Nocni znamena mit plnou zodpovednost, sam a bez kryti. Spoluprace je temer stale mezinarodni a casto narazi na radu potizi. Jako kazda velka firma - hromada postupu, nerizeni, norem internich ,skoleni tech predpisu (temer porad), vykazovani, vse se sleduje a je tam armada uredniku, ktera z toho zije a pronasleduje Te za kazde opomenuti, nemluve o auditech..  administrativa prevazuje technickou praci a predpoklada se ze to stihnes.  Ted panuje krize.. boj o koryto. Nikdo nic neodpousti a s nicim nepomuze.  Uspesnost prijeti neni vysoka. Kazdy uchazec prochazi radou pohovoru a vetsinou na odborne pozice ma nahradit seniora ktery utek, barak neni nafukovaci a pocty se naopak spise celkove snizuji. Vyvojari vetsinou neprezijou.  Vetsina systemu je super draha, slozita a kriticka a naprosto se s ni nikde jinde v takovem rozsahu nesetkas = neprenositelna zkusenost. Nejaky zavineny vypadek, pretazene okno vyluky, nedokumentovane, neschvalene cinnosti = rovnou odchod. Skody mohou byt opravdu vysoke..  Mezi Brnem a jinymi lokacemi neni moc velkej rozdil. Az na to, ze v CR zadna technicka centra nejsou, jen lidi. Obcas se hledaj lidi na prvni uroven. To samozrejme neni administrace. Tam sedis a klikas do prohlizece = vytvaris tickety predevsim. Technicky temer nic.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 05. 04. 2013, 20:07:24 »
Jenomze to, ze uvidi o litr ci dva vic na ucte za trpaslika nebude platit zamestnavatel ale bude o to snizena dan. Takze zamestnavatel bude platit porad stejne.  Kde je teda problem, pokud mu reknu kolik chci cistyho, aby si od toho vypocital, kolik bez odpoctu to dela v hrubem a kdyz pak budu uplatnovat slevy na dani je to jenom plus pro mne? Resit tady ze si to muzu spocitat sam na internetu nejakou kalkulackou je uplnej nesmysl, protoze to zrovna tak muze udelat ten personalista etc. a navic je to jeho prace.

« Odpověď #41 kdy: 05. 04. 2013, 20:13:40 »
Jenomze to, ze uvidi o litr ci dva vic na ucte za trpaslika nebude platit zamestnavatel ale bude o to snizena dan. Takze zamestnavatel bude platit porad stejne. 
Jenze misto statu ty penize prijdou tobe na ucet.

Kde je teda problem, pokud mu reknu kolik chci cistyho, aby si od toho vypocital, kolik bez odpoctu to dela v hrubem a kdyz pak budu uplatnovat slevy na dani je to jenom plus pro mne?
Ano, tak to jde. Ale to neni cista mzda. To je jakesi hauznumero, kteremu ses rozhodl rikat cista mzda. Je to zhruba tak stejne jako kdybych rekl, ze "cista mzda" rikam hruba mzde + kolim mesicne vyhraju v automatech.

« Odpověď #42 kdy: 05. 04. 2013, 20:18:21 »
Jednoduchej priklad:

Predstav si, ze pronajimas velikej barak po teticce a mas z toho presne tolik penez, ze ti to zaplacne celou slevu za poplatnika.  No a ty personalistce reknes: "Chci 20tis cistyho". Tak ona si z toho vypocitam ze je to nejakych cca 27 tisic hrubyho a placnete si. A myslis, ze ti tech 20 fakt prijde na ucet? Neprijde. Protoze tu slevu na poplatnika sis uz uplatnil. Cili ti prijde nejakych 18.

Uz si rozumime?

dcc

« Odpověď #43 kdy: 05. 04. 2013, 20:42:53 »
Ja, tak to musíš mít minimálně sto tisíc měsíčně, ne? Jinak si nedovedu představit, že by tam někdo dobrovolně šel.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: 05. 04. 2013, 21:07:16 »
No, jenomze kdyz ja jsem u pohovoru a bavime se o platu, tak reknu castku, ktera je pro mne proste a jednoduse spodni hranice toho co jsem ochoten akceptovat. Pro normalniho smrtelnika a zamestnance je totiz hruba mzda etc. uplne stejne nesmyslny a zbytecny hauznumero, jak ty rikas a navic drtiva vetsina ani nema barak po teticce. Co se snazim rici neni co je a neni cista mzda a honit tady nejaky pojmy, ale fakt, ze mne, jako obycejnymu cloveku, je guma tuzka co kde kdo komu plati, ale kolik mam ja a tak vubec nechapu, co je spatnyho na tom, rici svoji predstavu platu takhle tedy v "cistym".
V neposledni rade bych rekl, ze sleva na poplatnika se neuplatnuje mesicne ale rocne, tak to tezko ovlivni asi tvuj mesicni plat ale az celkovej rocni prijem.