Tak na to bacha! Jsem absolventem jedne takové školy a můj subjektivní názor: Cisco ok, asi to nejlepší co mě tam potkalo, bohužel ho udělá max 10% studentů a z těch to to udělaj tomu slušně rozumí míň než polovina (tady se projeví absence pořádné praxe). Co se programování týče tak za 2 roky se probralo prakticky prd (nebo jasně, probraly se podmínky, cykly, ... ale na tak mizerný úrovni, že to nestojí za řeč). Bohužel sami vyučující tam moc nerozumí OOP (a to se učil C#), psát si vlastní funce je ani nenapadlo atp. Jine IT-releated dovednosti? Microsoft word, excel, powerpoint a vrcholnym dílem byl access. Faktem navíc je, že nebyl problém školu absolvovat a neumět z IT skoro nic. Takže takhle: oni ty střední zněj hrozně fajn a dalo by se to fakt dělat líp ale praxe je (bohužel!) jiná. Škoda.
Tak to je stále ovela lepšie ako na gympli, kde sme mali 2 roky "teoretickú informatiku" - tak sa to teda volalo. A bolo to len o tom, že niekto niekedy dávno preložil predpotopnú učebnicu Pascalu do slovenčiny a my sme sa museli učiť od slova do slova "definície", čo ktorý príkaz robí. Slovenský preklad bol záväzný a keď si niekto poplietol kľúčové slovo (namiesto "keď" dal "ak"), tak sa to neuznávalo. Učiteľ sa s programovaním nikdy nestretol a tak to v rámci povinnej výuky skončilo pri bazírovaní na definíciách. Neprogramovali sme ani na tabuľu a do hlavy nám vtĺkali, že toto je tá zlá teoretická informatika.
Keby som už predtým neprogramoval, tak by som mal asi problém preliezť cez tento predmet. Toto by sa podľa mňa dalo odstrániť.
No super, že se někdo s touhle zkušeností ozval, díky. Jasně, dalo by se to dělat líp - jenže to už by pak nebyla (svou podstatou) střední škola. Nechápu, kde kdo bere, že učňák je všechno, kde není (dost) matiky.
V Česku je podstatou strednej školy robiť niečo zle? Alebo kde je ten rozdiel v podstate školy?
U nás bolo z môjho pohľadu (žiaka) najdôležitejšie "vypadnúť" z nudných hodín, kde som sa až na dejepis a literatúru nedozvedel nič nové, lebo som si všetko ostatné zo záujmu už dávno predtým našiel v encyklopédiách a učebniciach. Tak som chodil po súťažiach, ale aj to mohlo mať lepší základ. U nás na strednej škole povinnosti učiteľa (až na pár výnimiek) začínali zvonením na hodinu, nasledovali prečítaním učiva z učebnice (alebo slovami "spravte si poznámky, ja budem skúšať") a končili zvonením na prestávku.
Na vysokej škole vidím hlavne tú zmenu, že látka vyučujúcich naozaj baví a sú schopní odpovedať na otázky aj mimo prednášky a to dokonca aj na tie, na ktoré nie je odpoveď v učebnici. Dokonca ich aj teší, keď predmet niekoho zaujíma. Takúto zmenu by som určite bral aj na strednej škole.
Vždyť si propánakrále uvědomme, že na střední školu se chodí ze základky!
A na vysokú sa chodí z tej strednej školy, takže tam nie je taký rozdiel. Alebo si tým chcel povedať niečo iné?