Znechutenost z IT

Re:Znechutenost z IT
« Odpověď #60 kdy: 15. 08. 2012, 09:56:39 »
Do situace, kterou popisuješ se může kdokoliv libovolném oboru.  Já sám jsem se dostal do podobné situace. A rád se podělím s ostatnímu.

O počítače se aktivně zajímám od 14 let. Dnes už to je rovných 12.let co se zajímám o počítače. Věnoval jsem jim veškerý svůj volný čas cca. 95%. V každém programu, který jsem stáhl z internetu. Jsem se i naučil aspoň základy abych měl později na čem stavět.  V některých programech jsem středně pokročilý.  Učil jsem se tvorbu internetových stránek. Někdy jsem se dostával do situací limitu schopnosti se na učit některé věci.

Dnes kybernetický koníček, který mě dříve bavil. Je pro mě v současnosti spíše za trest. Nedokážu se bavit o ničem jiným.  A nic jiného mě nebaví. Umím si sice ledacos na počítači udělat ale má to i svá rizika pro reálný život. V současnosti si myslím že jsem na konci poutě ve světě počítačů a mám pocit že jsem k ničemu. A vše co jsem se naučil. Je mi na nic a přineslo to spíše mnoho problémů.

Mám v sobě nechuť ke všemu. Učit by se dalo neustále na počítači ale pocit méně cennosti a nechutnosti. My to málokdy dovolí.

ferren

« Odpověď #61 kdy: 15. 08. 2012, 10:41:07 »
vypadnout z enterprise prostredi, z pitomych b2b, open spacu a meetingu. je spousta malych kreativnich tymu,co si delaji po svem skutecna r&d (ne takova na co si hrajou velke firmy), kde je prace zabava. kde spis vic casu premyslis nad vecmi co nikdo nikdy nezkusil,nez ve finale neco do toho zertovneho stroje zapisujes.

kdyz se kreativne vyradis v praci,nebudes mit tendence delat jeste neco doma pro sebe, odpadne domaci programovani, a spis si najdes totalne neajtacke konicky. kreativni lidi snadneji poznaji kreativni lidi z uplne jinych oboru...

za sebe,momentalne to mam trochu naopak,kdy z kreativniho prostredi jsem si odskocil do nudne velke firmy,ale dovody byly jine,je to jen prechodna zalezitost:-)

KapitánRUM

Re:znechutenost z IT
« Odpověď #62 kdy: 15. 08. 2012, 11:50:33 »
Tohle mě dojali
KDE??!!! PROBOHA KDE JE PŘELIDNĚNO? JÁ MÁM NABÍDKU, ŽE DOSTANU 50k PRÉMII K PLATU, KDYŽ DO FIRMY PŘIVEDU PROGRAMÁTORA. TUHLE NABÍDKU TAM MÁME VŠICHNI, ALE ZATÍM NEBYLA VYPLACENA. NIKDO O ŽÁDNÝCH IT ODBORNÍCÍH NIC NEVÍ.

...že ty sis nevzal prášky?

A) IT není jen o programátorech ...
B) Musíš být opravdu zkušený, když jsi na klávesnici našel dokonce i CapsLock ...
C) Divím se, že nebereš 50 mega ročně, protože různých PHP-like programátorů se všude válí plno a každý den bys do firmy mohl přivést jednoho mamlasa ...
D) Doporučuji ti silnější prášky, ano, rozhodně silnější prášky ...

« Odpověď #63 kdy: 15. 08. 2012, 12:14:48 »
kapitane, zpravidla takova premie byva vyplacena kdyz vydrzi 3 mesicni zkusebku a je to programator a ne cerstvy absolvent co zna jen skripta... pracoval jsem v jinem oboru, byly tam vypsany premie na stejnem principu a to dokonce i na SKLADNIKY. I na takove pozice je nedostatek svedomitych a aspon trochu myslicich lidi.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

KapitánRUM

« Odpověď #64 kdy: 15. 08. 2012, 12:47:19 »
Já samozřejmě vím, jak to chodí, taky jsem pracoval ve firmách, kde něco podobného bylo zavedeno.
Existence takovéhle prémie nijak nesouvisí s tím, jestli je v IT přelidněno nebo ne.
Vlastně to jen potvrzuje moje slova, protože tu prémii může urvat jen celkem kvalitní člověk, ale já přece neříkám, že je v IT přelidněno kvalitními lidmi, já říkám, že je v IT přelidněno. Ondrášek třeba asi ani neumí vypnout CapsLock a přesto dělá v IT.

orioniker

« Odpověď #65 kdy: 15. 08. 2012, 13:37:40 »
Mívám trochu podobné pocity.

Jako koníček mě programování hrozně baví, ale živit se tím bych nechtěl, zkazí to časem všechno to nadšení. Mám zkušenost že to co mi bylo koníčkem na základní škole se po absolvování střední stalo otravnou činností. Když se občas stane, že po mě někdo chce něco na zakázku, hnusí se mi to, nemám na to chuť, raději to odmítám (když můžu). Zvlášť když je to něco co je v rozporu s mojí životní filozofií. Třeba práce na nějakém projektu který v důsledku většině lidí spíš škodí a pomáhá jen té firmě. To jsou pak pocity znechucení, marnosti, nesmyslnosti, nechci to dělat. Nejraději věci dělám prostě pro zábavu a zadara, ta věc pak jde přímo ze mně bez jakéhokoli pokřivení a přetvářky a ne pro sobecké potřeby jiného. Bohužel se člověk musí nějak uživit, tak je to vždycky kompromis mezi děláním toho co člověka baví a o čem si myslí že má smysl a mezi mrzkou prací pro peníze.

Ale, když si z životního koníčku někdo udělá práci, co pak bude mít jako koníček? Nemusí to tak být vždy, někomu se podaří že mu ta práce je opravdu dlouhodobě koníčkem, ale to je asi málokdy. Dříve nebo později to většinu lidí otráví a utíkají od svého kdysi milovaného koníčku zase k něčemu jinému.

Moje rada zní, že pokud někdo máš podobné pocity a pokud si chceš zachovat své klukovské nadšení a lásku k nějakému koníčku, nedělej si z toho Job. Připraví tě to o smysl a stane se z toho otravná, zbytečná, nudná, stresující, samoúčelná činnost, kterou děláš jen pro tu mzdu. Když už něco dělat pro mzdu tak ať je to spíš něco na čem ti v životě zase tak moc nezáleží (práce sice uvědoměla, poctivá, ale bez toho nadšení), odbydeš si svý, a můžeš se těšit a věnovat tomu co pro tebe má opravdový smysl.

Diskobolos

« Odpověď #66 kdy: 15. 08. 2012, 14:38:04 »
Zajímave počtení. Moje zkušenost je taková, že jako zaměstnání je třeba dělat to, v čem je člověk fakt dobrý a cítí se v tom nejjistěji. Záměrně nepíšu to, co ho nejvíc baví. Dnešní doba je náročná na jedince a jen tak mezi námi, vzpomente si na mě - bude to ještě mnohem horší (po všech stránkách). K tomu se samo přidávají charakterové/inteligenční vlastnosti/schopnosti, které případného jedince posouvají/srážejí v žebříčku pracovního uplatnění. To víme a z toho je třeba reálně vycházet.

Problém vyhoření či ztráty iluzí/motivace je reálná záležitost. Sám jsem to několikrát v životě zažil. V jednom případě se mi to spojilo s rozchodem a to jsem pak řešil hledámím práce v Londýně. Nakonec jsem zkončil zpět v ČR, ale 400 km od domova. Kupodivu změna lokality nepřinesla kýžený efekt. V tu dobu jsem vážně zvažoval, že půjdu dělat taxikáře. Cítil jsem, že profesně stagnuji ale že je třeba jít dál. Takto jsem přešlapoval další 2-3 roky až jsem narazil na technologii, která mě zaujmula a která mě hlavně nakopla. Byla to (pro mě) nová věc, ale díky její kvalitě a existující komunitě jsem tomu přišel na chuť. Stačilo jen na pár týdnů zatnout zuby, vydržet. Zjistil jsem totiž, že to není o nějakém novém frameworku, ale o tom, že mě tato technologie "nutí" přemýšlet zásadně jinak než dříve - lépe, objektově, v souvislostech. Najednou mě práce začala opět bavit. Kód je čistý, přehledný a testovatelný. K tomu následně jako bonusem přišel kvalitní vztah s (dnes již) manželkou atd...

No a pak je tu prostředí dookola. S tím moc neuděláš aje třeba se s tím smířit. Vedení firmy bývá často omezené (osvícených šéfů je jako šafránu), užvanění obchodníci v zájmu tržeb naslibují cokoli (bez konzultace s IT) a spících kolegů po kancelářích je taky dost. Už jsem prošel několik firem, které se z venku tvářili profi a skutek utek. Tak to prostě je a dlouho ještě bude. Najít firmu, kde to šlape jako z partesu, se rovná výhře v loterii (pokud nejsi opravu nadaný IT). Co pomůže je kolega podobného ražení jako Ty, se kterým se v práci lépe přežívá.

Zpětně po 15-ti letech práce v IT jsem hrubě podcenil 2 věci:
- studium kvalitních zdrojů informací v angličtině
- otázku školení a konferencí (vedení firem to moc nepodporuje)
Člověk nemusí být ani moc důsledný, ale když někde narazí na něco zajímavého, co mu "zavoní", samo ho to chytne a nastartuje. Je to jako s ženskou. Koketuješ s různýma, ale těch co tě dostanou do chomoutu není (= nemělo by být) moc.

PS: Zrovna nedávno jsem byl na vývojářské konferenci, kde neustále nabízeli práci - právě ty firmy, které mají v ČR renomé.

ja

« Odpověď #67 kdy: 15. 08. 2012, 16:20:22 »
... až jsem narazil na technologii, která mě zaujmula a která mě hlavně nakopla. Byla to (pro mě) nová věc, ale díky její kvalitě a existující komunitě jsem tomu přišel na chuť. Stačilo jen na pár týdnů zatnout zuby, vydržet. Zjistil jsem totiž, že to není o nějakém novém frameworku, ale o tom, že mě tato technologie "nutí" přemýšlet zásadně jinak než dříve - lépe, objektově, v souvislostech. Najednou mě práce začala opět bavit. Kód je čistý, přehledný a testovatelný...

mohl by jste být prosím konkrétní o jakou technologii se jedná? děkuji :)

Ander

« Odpověď #68 kdy: 15. 08. 2012, 18:17:25 »
Tohle mě dojali

Problém je v tom, že v IT je PŘELIDNĚNO.

KDE??!!! PROBOHA KDE JE PŘELIDNĚNO? JÁ MÁM NABÍDKU, ŽE DOSTANU 50k PRÉMII K PLATU, KDYŽ DO FIRMY PŘIVEDU PROGRAMÁTORA. TUHLE NABÍDKU TAM MÁME VŠICHNI, ALE ZATÍM NEBYLA VYPLACENA. NIKDO O ŽÁDNÝCH IT ODBORNÍCÍH NIC NEVÍ. Všichni mají spoustu práce, hromadu zakázek až nad hlavu ... a vůbec.

Skusila ta vasa firma si podat inzerat na nejaky jobportal? ;)
Programatorov je vsade mnoho, tak neverim, ze jedneho volneho a schopneho nenajdete.

Rax

« Odpověď #69 kdy: 15. 08. 2012, 20:00:26 »
Programatorov je vsade mnoho, tak neverim, ze jedneho volneho a schopneho nenajdete.

Programátorů je velice málo a cení se zlatem, neplést si se skriptařema. Samozřejmostí bývá služební auto 100 % k dispozici se štědrým limitem na CCS, neomezený paušál na telefon, pravidelný přísun nového hardware a telefonů a podobně a to se pak velmi špatně přetahuje jinam. Od té doby co se ve školách přestalo s ASM, Pascalem a C/C++ a místo toho se dělá C# a Java, tak prakticky nevznikají programátoři noví a na trhu je to hodně znát. Bývá obvyklé že absolvent MatFyzu s červeným diplomem v oboru IT nezná věci které dřív znal každý usoplenec v počítačovém kroužku na ZŠ a které jsou pro programování nezbytné.

The_P

« Odpověď #70 kdy: 15. 08. 2012, 20:26:12 »
No, ono popravde najit i slusneho skriptare je dnes docela dost problem - a to i v tom blbem PHP. Kazdy mlady si mysli, ze kdyz nekdy videl Nette + jQuery, udelal v tom jeden dva weby co vypadaji jak z prospektu Applu, ze jsou to programatori. Ale pak jim da jeden nejaky vetsi projekt, nebo neco co framework ani jeho pluginy sami neumi a najednou je to problem na mesice nebo to vubec nejde ;/. Oni nechybi jen ty zaklady v nizsich programovacich jazycich, oni chybi zaklady obecne. Mam pocit, ze dnes nejsou novi programatori, jen lepici a google copypastori (protoze trend je znovu nevynalezat kolo, coz si spousta lidi vyklada tak, ze to kolo ani nezna a nevi, jak funguje).

KapitánRUM

« Odpověď #71 kdy: 15. 08. 2012, 20:36:18 »
Přesně, v IT je přelidněno, kvalita byla nahrazena kvantitou ::)

BLEK.

« Odpověď #72 kdy: 15. 08. 2012, 20:38:00 »
Koketuješ s různýma, ale těch co tě dostanou do chomoutu není (= nemělo by být) moc.

S ženskýma nekoketuju, protože mi psycholožka diagnostikovala poruchu osobnosti :-(

aaaaaaaa

« Odpověď #73 kdy: 15. 08. 2012, 21:36:28 »
Bleku! Ty zijes? Preco uz nepises o poruche pod komixy? Mal si nejaku psycholozku?

me again

« Odpověď #74 kdy: 15. 08. 2012, 22:23:03 »
Ja bych nerek, ze je v IT prelidneno. Rekl bych spise, ze poptavka prevysuje nabidku. Cely vyspely svet jde smerem komputerizace, tzn. poptavka je obrovska, jenze to mnoho lidi neumi a podle toho to tak vypada.