Znechutenost z IT

martin

Re:znechutenost z IT
« Odpověď #75 kdy: 15. 08. 2012, 22:33:34 »
Programátorů je velice málo a cení se zlatem, neplést si se skriptařema.

Pokud se shodneme na tom, že jobs.cz má odpovídající informace o trhu, tak výše řečené není (řečí statistiky) rozhodně pravda. Leda by cena zlata šla dost dolu :-). Ty uváděné benefiny nejsou zdale obvyklé. Spíš se jedná o výjimky. Dokonce před 1-2 lety bylo volných programátorů docela dost vzhledem ke škrtům v řadě firem.

Petr

Re:Znechutenost z IT
« Odpověď #76 kdy: 15. 08. 2012, 22:46:10 »
Já chodím na psychoterapii, jmenuje se to mimochodem také koučing pro manažery  ;) a tam si člověk tak nějak povídá co ho baví a nebaví, obas k tomu přidá co se mu zdálo pěknýho v noci. Mluví o svých hodnotách. Doporučuju
Druhá podobná možnost je chodit ke zpovědi, je li ten zpovědník zkušený. Děalt by měl, co jej baví.

Idealisto
« Odpověď #77 kdy: 15. 08. 2012, 22:50:03 »
Za svou asi 20-ti letou kariéru (původně IT Brno) asi tolik zaměstnání - IT asi 2 roky, potom technolog v komunikacích, bezpečnost objektů - certifikace, radarové technologie, testování bezpečnosti komunikací a IT, nyní ekonomika v telekomunikaci zatím. Co dál nevím. ::)
Když tě něco se...e a nebaví, tak je to zatracená, zku..vená práce. ;D

iwtu

« Odpověď #78 kdy: 16. 08. 2012, 03:18:50 »
Programatorov je vsade mnoho, tak neverim, ze jedneho volneho a schopneho nenajdete.
Bývá obvyklé že absolvent MatFyzu s červeným diplomem v oboru IT nezná věci které dřív znal každý usoplenec v počítačovém kroužku na ZŠ a které jsou pro programování nezbytné.

Prosim, mozete naznacene veci vymenovat?

KapitánRUM

« Odpověď #79 kdy: 16. 08. 2012, 08:00:02 »
Vážení pánové, nafoukánci, stejně jako lékařství není jen o špičkové chirurgii, tak ani IT není jen o programátorech, ne každý má na to, aby byl zlatem vyvažovaný programátor. Ne každého taky programování baví tak, aby to mohl dělat bez otráveného ksichtu a ne každý je tak dobrý programátor, aby po sobě dokázal rychle opravit chyby, když ho za koule drží zákazník. 

KapitánRUM

« Odpověď #80 kdy: 16. 08. 2012, 08:20:36 »
...programování je v moderním pojetí prasečina, kteréžto produkt buď funguje nebo ne, resp. pro někoho je programování umění, tak jako v mém případě. Považuji se za VELMI dobrého programátora, pod stresem dokážu řešit řadu problémů, ale vytvářet "umění" do tohoto seznamu bohužel nepatří. Stejně tak mi chybí tah na bránu, schopnost několik měsíců se soustředit na jeden konkrétní problém.
A nemění na tom ani ani to, že jsem byl za svoje schopnosti programátora několikrát oceněn. Prostě i když se naučíte vše potřebné a jste opravdu vážně dobří, tak na to "být programátor" nemusíte mít ostatní dispozice.

Jestli jste programátor s budoucností si můžete odpovědět sami:
- Umíte okamžitě zahodit zažité návyky a přistoupit k problému nově s otevřenou hlavou ?
- Umíte se okamžitě naučit něco jiného, něco diametrálně odlišného od zažité praxe ?
- Umíte jako programátor vést ostatní lidi a spolupracovat na velkých projektech ?
- Umíte psát pomalu a promýšlet kód, stejně tak jako ho ze sebe chrlit ?
- Umíte si výborně plánovat čas, neplýtvat s ním a dodržovat dohodnuté termíny ?
- Umíte si den rozplánovat tak, že domů jdete s čistou hlavou, zbavený všech problémů ?
- Umíte precizně pracovat i pod stresem ?
- Umíte se s životem vypořádat tak, že Vám nehoří vyhoření ?
....

Pokud jsou všechny Vaše odpovědi ano, pak se ptám "Vážně věříte, že se budete do 75-ti let (odchod do důchodu) jen zlepšovat, že s ostatními udržíte tempo ?"

Co zůstane 55-ti letému programátorovi?
Skládání krabic od banánů v Tesco?
Chození po firmě a roznášení svačin?
Není na tom kdejaký obvoďák lépe?

Jasně, máte do 40-ti čas si vydělat tak velký balík, abyste si mohli zařídit vlastní bar.
Tak předpokládám, že všichni, kterým je přes 25 a jste programátoři, už máte naspořeno alespoň 1/2 milionu, protože těžko naspoříte 2-3 mega za posledních pět let.

Diskobolos

« Odpověď #81 kdy: 16. 08. 2012, 08:51:24 »
Co zůstane 55-ti letému programátorovi?
Skládání krabic od banánů v Tesco?
Chození po firmě a roznášení svačin?
Není na tom kdejaký obvoďák lépe?

Jasně, máte do 40-ti čas si vydělat tak velký balík, abyste si mohli zařídit vlastní bar.
Tak předpokládám, že všichni, kterým je přes 25 a jste programátoři, už máte naspořeno alespoň 1/2 milionu, protože těžko naspoříte 2-3 mega za posledních pět let.

No nevím. Většinou je to tak, že máš vyšší výdaje do 40-ti (byt, hypotéka, malé děti). Proto potřebuješ víc peněz. Později se to stabilizuje a stačí nižší plat, takže klidně půjdu dělat závozníka spedice nebo číšníka. Dokonce jsem přesvědčený o tom, že by to tak mělo být, páč IT je pro praktický život silně degenrativní záležitost, takže tu 1/2 půlku (či 1/3) života by se měl člověk trochu srovnat a prožít ji kvalitněji.

DiGiT

« Odpověď #82 kdy: 16. 08. 2012, 09:13:09 »
Bývá obvyklé že absolvent MatFyzu s červeným diplomem v oboru IT nezná věci které dřív znal každý usoplenec v počítačovém kroužku na ZŠ a které jsou pro programování nezbytné.

Za mě cit. Věci se dají řešit technicky, ale to není 100% našich hlav a když dotyčný nemá pro psaní cit, výsledek pak nezřídka nestojí za mnoho. Ano, technicky mohu nařídit, že funkce budou nějak dlouhé, třída bude mít maximálně tolik a tolik metod, ale v praxi je to o cítění autora. Totéž mu pak brání hackovat tam, kde je třeba redesignovat, nafukovat kód, když jde věc řešit elegantně a stručně.

Většina současných "programátorů" řekně, že je to jedno, "hlavně když to funguje". A já pak uvnitř pláču.

Rax

« Odpověď #83 kdy: 16. 08. 2012, 09:43:56 »
Pokud se shodneme na tom, že jobs.cz má odpovídající informace o trhu, tak výše řečené není (řečí statistiky) rozhodně pravda. Leda by cena zlata šla dost dolu :-)

Takoví lidé nechodí na jobs.cz vyhledávat kontakty, naopak mají přetlak osobních nabídek od headhunterů.

Programatorov je vsade mnoho, tak neverim, ze jedneho volneho a schopneho nenajdete.

Namátkou mají potíže už s pochopením základních věcí, jako třeba jak se chovají datové typy char, int a long a když dojde na float a double, je to holé neštěstí že by dospělý člověk brečel.

« Odpověď #84 kdy: 16. 08. 2012, 09:47:27 »
Skusila ta vasa firma si podat inzerat na nejaky jobportal? ;)

Samozřejmě, zkuste se přihlásit
(a nezapomeňte mne zmínit v referenci)

martin

« Odpověď #85 kdy: 16. 08. 2012, 10:17:44 »
Pokud se shodneme na tom, že jobs.cz má odpovídající informace o trhu, tak výše řečené není (řečí statistiky) rozhodně pravda. Leda by cena zlata šla dost dolu :-)

Takoví lidé nechodí na jobs.cz vyhledávat kontakty, naopak mají přetlak osobních nabídek od headhunterů.

Pak to ale nebude reprezentativní vzorek IT nabídek. Znám i šéfkuchaře, co si vydělá víc než kdejaký IT manažer. Ale určitě bych netvrdil, že kuchař se dnes vyváží zlatem.

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #86 kdy: 16. 08. 2012, 11:33:43 »
Pracuji uz delsi dobu ve velke firme, a posledni dobou mam podobne pocity. V podstate me dost deprimuje, jak vypada komercni software.

Kdybys vzal co jsem ti pred dvema rokama nabizel tak bys o vyvoji rozhodoval ty a ve vlastnim.

vetsina odepisatelu (napr. Lenin) to co pises vubec nepochopila. ... to proste vidi jinak (i to co je uspech).

Uspesne ses pridal k ubrecenejm princeznam, co vini ze svych neuspechu ostatni. Zivot je o tom - das to nebo to nedas. Na nedal jsem to protoze se tu nehraje.

Ale mozna jsem jen zbytecne skepticky, urcite ostruvky existuji, ale neni tam moc penez.

Takze nejdes delat to by jsi chtel jenom proto ze tam je malo penez? Ty jeden srabe, jen se plaz pred managementem po zemi a narikej. Svobodu si nezaslouzis. Zaslouzis si celozivotni frustraci a nechopny cokoliv na tom zmenit.

1Tm 6,10  Kořenem všeho toho zla je láska k penězům. Z touhy po nich někteří lidé zbloudili z cesty víry a způsobili si mnoho trápení.

Citace

Jinak zajimavy clanek k tematu je tady: http://blog.sacaluta.com/2012/08/working-at-big-software-companies.html

Jo zajimavy? Petileta holcicka tam breci ze ji kluci nasipali do vlasu pisek, misto toho aby mu vlepila facku. Vzpomen si na to co jsem ti pred dvema roky napsal:

Vzhledem k tomu ze ses zbabelec jsou ti vsechny tvy znalosti k nicemu.

« Odpověď #87 kdy: 16. 08. 2012, 11:47:13 »
Možná nebudete souhlasit, pane Lenin POWER!, nicméně to co píšete, je jen jeden přístup k věci. Naštěstí není jediný a tak jej s vámi nemusím sdílet. Úspěšný a smysluplný život lze žít přeci i jinak.

martin

« Odpověď #88 kdy: 16. 08. 2012, 11:53:13 »
Pracuji uz delsi dobu ve velke firme, a posledni dobou mam podobne pocity. V podstate me dost deprimuje, jak vypada komercni software.

Kdybys vzal co jsem ti pred dvema rokama nabizel tak bys o vyvoji rozhodoval ty a ve vlastnim.

No já nevím. Z těch historických příspěvků to spíš vypadá, že práce s Leninem je otročina za ne moc peněz. :-)

jeden_ajtak

« Odpověď #89 kdy: 16. 08. 2012, 12:01:35 »
Lenin POWER!: nesuhlas, toto vyzera skor na prepracovanie ako na nejake nariekanie len tak. Myslim si, ze odpocinok ma svoj vyznam a prave takto sa prejavuje, ked ho je nedostatok.
Gn2: A v siedmy deň odpočíval od všetkých diel, ktoré urobil.