Z kyberpunku by tě mohlo zajímat Ergo Proxy a Serial Experiment Lane. Rychlovka spíše k zamyšlení je Pale Cocoon. Možná by stálo za to i Texhnolyze, ale zatím to mám teprve v plánu, nestáhl jsem to v dostatečně vysokém rozlišení a již jsem se stihl rozmlsat, takže preferuji BD ripy.
Pokud jde čistě o to aby seriál nebyl dětinský a zároveň přehnaně intelektuální, tak doporučuji Requiem for the Phantom, to rozhodně není pro dětí, a byť první asi 3 díly mi přišly slabší (prostě akčnák), tak to co hlavní protagonisté následně předváděli mě celkem dostalo. Jedno z mála anime, kde si autoři opravdu neberou servítky, a divák má z hlavních hrdinovů opravdu rozpolcené pocity.
Dobrá a poněkud drsná podívaná je rovněž Rainbow: Nisha Rokubou no Shichinin, pojednávající o chovancích v polepšovně pro mladistvé, jejich osudech a hlavně zobrazující hrubé zacházení, kterého se jim tam dostane.
Kdo chce trochu kultury, nechť zkoukne Aoi Bungaku, které zpracovává klasická díla významných japonských spisovatelů 20. století. Všechny příběhy jsou zajímavé, a mnohé jsou zpracovány velmi dospěle. Druhý se sice tváří dětinsky, ale taky je to nakonec masakr, roztomilá grafika a jiné zábavné prvky jen podtrhují onen kontrast.
Dobrý, byť poněkud zdlouhavý je Sarai-ya Goyou (House of Five Leaves) , které se rovněž dá považovat za vážně zpracované anime.
Co se čistě intelektuálně laděných věcí týče, tak dobré je Kuuchuu Buranko, kde se divák dozví o všelijakých duševních chorobách a lidech, kteří jimi trpí. Velmi psychedelicky vyvedené, a přitom zajímavé. Jako většina věcí co si nesou tak Noitamin A.
Což vede k další zajímavým záležitostem, a tp Kemonozume a Yojouhan Shinwa Taikei (The Tatami Galaxy), hlavně posledně jmenované je velmi kafkovsky laděné, a onu "proměnu v brouka" můžu přirovnat ke své vlastní.
Žádné z těchto děl by němělo obsahovat přemíru nějakých divných robotů, velkých jako barák, a ani nejsou fantasy pohádkou o holčičce která spasí svět (ale jinak nic proti, Madoka je furt dobré mahou shoujo, to se musí nechat, akorát že 90% filozofie je ponecháno až do posledního dílu, až na občasné narážky na Goetheho a jednu německou říkanku..., soundtrack má poměrně dobrou trvanlivost, zvláště kousky od Yuki Kajiura, dobrý ambient). Jinak co je špatného na pohádkách o holčičkách?