Dá se tvorbou webových stránek vydělat?

j

Re:Dá se tvorbou webových stránek vydělat?
« Odpověď #60 kdy: 08. 10. 2014, 23:32:19 »
Hele, mas tam hrubou gramatickou chybu ... v nicku... na konci na byt P.

HNUP

« Odpověď #61 kdy: 09. 10. 2014, 00:01:20 »
Hele, mas tam hrubou gramatickou chybu ... v nicku... na konci na byt P.

Sorri, hnet to opravym.

Tom Liberec

« Odpověď #62 kdy: 09. 10. 2014, 02:56:39 »
Chtěl bych vidět ten sytém co rovnou vysype i PHP kód, případně něco jiného, co funguje na straně serveru. A zároveň to to bude i responzivni a všechny prohlížeče to zobrazí korektne. A do te databáze klientů se nikdo nedostane.

Pokud tohle někomu vysype nějaký web bastlici program, lze hrave nabízet služby na stovkomat.cz

« Odpověď #63 kdy: 09. 10. 2014, 09:09:37 »
300 na hodinu je proste ulet. Ano, taky jsem na samem zacatku sel za 250,- ale nedalo se to vydrzet dele jak 3 mesice, dneska nejdu pod 500,- protoze praxe a znalosti. 12hodin denne je utopie kdyz uz ma clovek rodinu, project management, analyza, testovani a dalsi vedlejsi cinnosti zaberou nejmene tolik casu co kodovani. Proto je pri tech tak nejak normalnich slusnych 600,-/hod clovek schopen nejak vyzit.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #64 kdy: 09. 10. 2014, 09:11:21 »
databáze, platební brána, registrace = tedy nějaký ten redakční systém, nějaké klikací nesmysly....
to nazýváš statickou vizitkou ?
Hele já se s váma nechci hádat, protože mě weby neživí, dělám je jenom pro interní potřebu. Ale je jasný, že čtvrt milionu měsíčně není normální sazba webaře a půl milionu není obvyklá cena za obvyklý web, tak tady "neodorníka" nestrašte.

Redakční systém přeci nikdo neprogramuje pro každýho klienta zvlášť - buď má nějaký svůj už hotový a nasazuje ho všude, nebo používá nějaký opensource. Tahání pár údajů z databáze přece není práce na měsíc, to se na mě nezlob. Opět: buď máš vesměs všechno předem připravený (asi to nebude první zákazník, který chce přihlašování jménem a heslem žejo...), nebo použiješ nějaký konektor do databáze, nebo přinejhorším používáš framework, kterému předáš model a on ti všechno k databázi vygeneruje, včetně sql schemat (např. Django). Tak z toho nedělejte hackování kernelu, vždyť je to propánajána webařina...

A co se týče té "běžné sazby" 1K5 za hodinu, tak i ten namistrovanej Radek Hulán dělá za polovinu: http://mywebdesign.cz/nabidka/GLOBALDAT-CENIK.pdf

Hrozně mě baví, jak tady pořád čtu, jak statisíce měsíčně jsou úplně normální peníze, pod který se nikoho nedá sehnat, ale když se mluví o tom, že by někdo mohl Rootovi poslat stovku měsíčně, tak jsou to nebetyčný prachy...

Takže abysme to vrátili do reality: jednodušší web běžná cena za dobře odvedenou práci: 5-20 tisíc, pokud tam je něco _trochu_ složitějšího typu *standardní* redakční systém, *standardní* platební brána apod., tak někde od dvaceti do padesáti. Pokud je to kompletní vnitropodnikový informační systém, tak samozřejmě může být cena libovolně vysoká podle složitosti, ale na to se tazatel zjevně neptal.

tommm

« Odpověď #65 kdy: 09. 10. 2014, 09:32:02 »
Blank page s pretazenim formulare na prihlasovani a registraci: 5 minut vcetne googlovani, vytvoreni databaze: jmeno, prijmeni, adresa, email, uziv. jmeno, heslo, hodnoty X, hodnoty Y,  den zaplaceni. Propojeni s tim formularem: hodka vcetne googlovani.

To je projekt za 300k pro statni spravu?

No ja si puvodne myslel, ze se resi, zda se tim da uzivit komplexne. Ty tady uvadis priklad cviceni pro svicene opice.

Nicmene ja nevidim duvod proc ztracet cas touto praci. Nevidim jako cil sekat jak Bata cvicky tyhle webiky za par tisicovek.

Proste prachy se vydelavaj jinde a jinak. Plati se tam v eurech a nedas to za mesic.

d0ctorX

« Odpověď #66 kdy: 09. 10. 2014, 09:54:56 »
weby se nezivim,
za bezne weby se urcute podle slozitotosti , ale vice orientacne kolem 10kczk .
Je urcite rozdil mezi navrhem designu , statickymi strankami nebo plne generovanymi strankami .
Pokud jsou to ale komplexni aplikace , muze to byt i vice , ony taky treba za dva mesice vyvoje , jsou dva mesice vyvoje.
Hodinova sazba pro webare je holy nesmysl .

« Odpověď #67 kdy: 09. 10. 2014, 13:19:30 »
Hele já se s váma nechci hádat, protože mě weby neživí, dělám je jenom pro interní potřebu. Ale je jasný, že čtvrt milionu měsíčně není normální sazba webaře a půl milionu není obvyklá cena za obvyklý web, tak tady "neodorníka" nestrašte.

Redakční systém přeci nikdo neprogramuje pro každýho klienta zvlášť - buď má nějaký svůj už hotový a nasazuje ho všude, nebo používá nějaký opensource. Tahání pár údajů z databáze přece není práce na měsíc, to se na mě nezlob. Opět: buď máš vesměs všechno předem připravený (asi to nebude první zákazník, který chce přihlašování jménem a heslem žejo...), nebo použiješ nějaký konektor do databáze, ......zkraceno.......

Hrozně mě baví, jak tady pořád čtu, jak statisíce měsíčně jsou úplně normální peníze, pod který se nikoho nedá sehnat, ale když se mluví o tom, že by někdo mohl Rootovi poslat stovku měsíčně, tak jsou to nebetyčný prachy...

Takže abysme to vrátili do reality: jednodušší web běžná cena za dobře odvedenou práci: 5-20 tisíc, ..........zkráceno.......... být cena libovolně vysoká podle složitosti, ale na to se tazatel zjevně neptal.

Ale máš samozřejmě pravdu. Ale prosím o drobnost. Zkusme neplést dohromady dva údaje:
1. plat webaře
2. cena webu

Obě hodnoty jsou rozdílné. A to bez ohledu na velikost či složitost webu.

Plat webaře za udělání webu v hodnotě 300k může být klidně jen 10k, zbytek "sežere" to vše ostatní co kolem toho může být.

Jinak účtuje a chápe toto freelancer, jinak menší web firma, a jinak nějaká agentura co zajišťuje tyto práce.

Odpověď pro tazatele je jednoduchá, pokud bude dostatečně šikovný, dá se webařinou dobře uživit. Ale musí být velmi pracovitý.
Pokud to tazatel bude dělat jako freelancer může se mu po jisté chudé době dařit dobře.
Pokud tazatel to chce dělat jako živnostník, co bude zaměstnávat na to jiné webaře/freelancery, už je to jiná otázka, ale platí, že když bude dostatečně pracovitý taky může se mít dobře.
Pokud tazatel chce vytvořit agenturu, která bude dělat weby, a díky tomu "zbohatne", byl bych velmi opatrný v tvrzení, že to jde jednoduše.

Jak jsem psal, zažil jsem tvorbu webu, za "neskutečně" nechutné číslo, které mělo být na faktuře, ale že bych z toho čísla viděl více jak 10-15% za svou práci, tak to opravdu jsem více neviděl.

A bylo to taky naposled, co jsem byl ochotný do tak rozsáhlého projektu se zapojit. Během velmi krátké doby, jsem musel nasmlouvat více jak 10 dalších freelancerů, aby se to stihlo včas. A mimochodem, na počátku byla relativně dobrá dokumentace, a jednalo se o "jednoduchý" web (taková statická vizitka).
V na konci doby tvorby od původní dokumentace se to vzdálilo nechutně daleko. Cena a náklady rostly.
Stále to nebylo dost dobré pro zadavatele. Jediná má omluva byla, že jsem v té době byl mladý.... a nezkušený.

Dnes běžně nakupuji tyto věci u jiných freelancerů, či komplet u agentur. Vezmu 10% za zajištění, případně při účasti za 350-1000,-/za hod práce (či pevně stanovenou částku za něco) a tím to pro mne "hasne".

A jinak máš pravdu, že dnes velká část webařů vezme něco z "archívu" či opensource, to upraví a prodají. Ale neříká se tomu náhodou know-how ? A není to náhodou to nejdražší na té práci ?
Jistě, že webař co dělá tuto práci 10 let, tak udělá ten web dle zadání za třetinovou dobu, než kdyby to někdo měl skládat jako prvo-dílo.
Ale i ty šablony musí člověk najít, systémy "ohnout" dle sebe. A z ceny webu zatím vždy nejdražší byl design, tedy jeho návrh a odsouhlasení. Vždy design stojí nejvíce času, energie a peněz.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #68 kdy: 09. 10. 2014, 13:27:04 »

To není až tak docela pravda. Z něčeho musíš vycházet, když stanovuješ cenu webu. Většinou je pomůcka čas, který je nutný pro tvorbu tohoto webu.

A upřímně, kdyby jsi web tvořil, a udělal tedy nějakou "šablonu" použitelnou i dále, a za tvorbu této šablony (bavím se třeba o jednoduchém statickém webu) kdy toto budeš dělat 10 hodin (třeba) a tedy naúčtuješ třeba 6000kcz, tak příště když tuto šablonu použiješ, a tvorba ti bude trvat jen 1-2 hodiny, tak to prodáš za kolik ? za 600kcz ? že jsi to dělal jen 2 hodiny ? Těžko.

Takže většinou cena za hodinu je pro výpočet potřebná, vždy musíš odhadnout jak dlouho to budeš dělat. A kolik taky chceš za ten čas (a i potřebuješ) vydělat.
Jinak by se ti mohlo stát, že děláš celý měsíc 10 hodin v kuse, a máš ve výsledku 30kcz/hod .... to je pak trochu málo.
A dostat se na 1000kcz/hod trvá, ne že to účtuješ, ale že ti to po udělání práce, z toho co ti zaplatí vyjde, že tohle tak je.
Ve výsledku moc nikoho, když řekneš cenu za web celkovou, už pak nezajímá jestli jsi to dělal 2 hodiny (někde si to stáhnul) a nebo 300 hodin.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

tommm

« Odpověď #69 kdy: 09. 10. 2014, 14:01:11 »

To není až tak docela pravda. Z něčeho musíš vycházet, když stanovuješ cenu webu. Většinou je pomůcka čas, který je nutný pro tvorbu tohoto webu.

A upřímně, kdyby jsi web tvořil, a udělal tedy nějakou "šablonu" použitelnou i dále, a za tvorbu této šablony (bavím se třeba o jednoduchém statickém webu) kdy toto budeš dělat 10 hodin (třeba) a tedy naúčtuješ třeba 6000kcz, tak příště když tuto šablonu použiješ, a tvorba ti bude trvat jen 1-2 hodiny, tak to prodáš za kolik ? za 600kcz ? že jsi to dělal jen 2 hodiny ? Těžko.

Takže většinou cena za hodinu je pro výpočet potřebná, vždy musíš odhadnout jak dlouho to budeš dělat. A kolik taky chceš za ten čas (a i potřebuješ) vydělat.
Jinak by se ti mohlo stát, že děláš celý měsíc 10 hodin v kuse, a máš ve výsledku 30kcz/hod .... to je pak trochu málo.
A dostat se na 1000kcz/hod trvá, ne že to účtuješ, ale že ti to po udělání práce, z toho co ti zaplatí vyjde, že tohle tak je.
Ve výsledku moc nikoho, když řekneš cenu za web celkovou, už pak nezajímá jestli jsi to dělal 2 hodiny (někde si to stáhnul) a nebo 300 hodin.

Zalezi na kontraktu. Bud se dela fix price a nebo time and material a je to na dohode mezi zadavatelem a zhotovitelem.
Fix price se dela v pripade, ze je celkem jasne jak to bude, o co jde a neni velka sance, ze do toho vstoupi nejaka neznama nebo nejaky okolni faktor.

Pokud se rozjisdi prace na necem, kde se neda presne definovat rozsah a tedy i cena prace, jede se time and material.

Kazdy ze zpusobu muze byt prospesny pro obe strany nebo jen pro jednu.

Takze tvrzeni, ze nikoho nezajima jak dlouho si neco delal neni pravdive.

« Odpověď #70 kdy: 09. 10. 2014, 14:19:11 »
Jinak účtuje a chápe toto freelancer, jinak menší web firma, a jinak nějaká agentura co zajišťuje tyto práce.
No dyt o tom celou dobu mluvim, ne?! http://forum.root.cz/index.php?topic=4673.msg107996#msg107996

A jinak máš pravdu, že dnes velká část webařů vezme něco z "archívu" či opensource, to upraví a prodají. Ale neříká se tomu náhodou know-how ? A není to náhodou to nejdražší na té práci ?
Ani bych neřekl. To magický sousloví "know how" se u nás strašně přeceňuje. To, co rozhoduje, je marketing, kvalita produktu, cena a přidružené služby. Jak si to uděláš, to je každýmu u šosu. Na trh dodáváš produkt, ne proces jeho výroby. Argumentace "je to drahý, protože jsem do toho dal svoje know how" je úplně lichá. Jediná argumentace, která dává logiku je "je to drahý, ale levněji to ve stejné kvalitě neseženete".

Imho správnej význam know how je "bariéra proti konkurenci" - tj. jenom ty víš, jak na trh dostat produkt v dané kvalitě za danou cenu. A cenu to má proto, že to nikdo jinej nedokáže, ne proto, že jsi získáváním svýho know-how trávil noci, to je každýmu putna. Zajímavý je _vědět jak_ udělat kvalitní a _levnej_ produkt -> know how má produkt buď zkvalitňovat, nebo zlevňovat, všechno ostatní je bullshit.

Jestli si někdo myslí, že ho zachrání "know-how" typu "vím jakou vzít šablonu a jak ji upravit", tak mu moc dlouhou a zářnou budoucnost nevěštím, protože šablony, knihovny i celý systémy na správu obsahu jsou čímdál levnější, dostupnější a blbuvzdornější, takže takový "know how" žádná bariéra proti nikomu není. To se naučí každej, když tomu bude věnovat chvilku času.

« Odpověď #71 kdy: 09. 10. 2014, 14:24:14 »
To, co rozhoduje, je marketing, kvalita produktu, cena a přidružené služby.
...a samozřejmě v dnešní době megakorporací musíme do marketingu počítat i znalost toho, jakýmu bigbossovi je potřeba se jakým způsobem vnořit do zadní části těla.

j

« Odpověď #72 kdy: 09. 10. 2014, 16:55:04 »

Ve vysledku predevsim nikoho nezajima, na jaky obtize narazis. A s tim musis pocitat predem. Protoze realita je takova, ze ty si myslis, na zaklade zadani, ze to vyjde na 2-3 hodky, tak si po sichr reknes 10, ale klidne to muze byt 30. Duvody? Milion a jeden, muzu strelit z toho co si pamatuju, trebas ti ani na mysl neprijde, ze by kazdy zaznam v tabulce, mel jiny kodovani. A pochopitelne, nikde neuvedeny. Takze jakmile zacnes testovat, zjistis, ze to mrvi diakritiku, naprosto random. Pak na to prijdes, a dalsich 10 hodin stravis tim, ze hledas nejaky bazmek, ktery umi kodovani detekovat/konvertovat a zaroven ho muzes pouzit. Samo, priste si to das do smlouvy, ale narazis na neco jinyho. Treba na to, ze funcionalita kterou vyuzivas 5 let v nove verzi neni, a zaroven o tom neni ani slovo v changelogu.

Takze tvrzeni, ze nikoho nezajima jak dlouho si neco delal neni pravdive.
Plati v 90% pripadu. Vetsina zadavatelu si velmi dobre uvedomuje, ze platba od hodiny se jim muze poradne prodrazit, a navic pokud si neco objednavaji od externiho dodavatele, tak prevazne proto, ze tomu nikdo interne nerozumi => nemaji sanci mit nad tim jakoukoli kontrolu. Proto chteji vedet za jak dlouho (=termin do kdy) a za kolik penez (=maximalne). Pokud dodavatel nestihne termin kterej si sam urcil, tak se mu naprosto vklidu (a opravnene) muze stat, ze nedostane ani korunu.

...a samozřejmě v dnešní době megakorporací musíme do marketingu počítat i znalost toho, jakýmu bigbossovi je potřeba se jakým způsobem vnořit do zadní části těla.
Naprostej souhlas. Ovsem nic nepotesi vic, nez moznost tomu bigbosovi vnorit do zadni casti tela alespon spicku stojaci casti tela. A poteseni sekundarni prijde v okamziku, kdy se clovek dozvi, ze bigbosem "vybrany" realizator cely projekt totalne zmrvil. Tercialne se pak dokonce muze stat, ze bingbosovo nastupce prijde s zadosti o reimplementaci.

« Odpověď #73 kdy: 09. 10. 2014, 17:51:17 »
To, co rozhoduje, je marketing, kvalita produktu, cena a přidružené služby.

smutná a pravdivá realita .... něco co bytostně nesnáším a nedělám.
Ale taky nejezdím v posledním modelu mercedesu. Njn daň za nelezení....

« Odpověď #74 kdy: 09. 10. 2014, 18:08:36 »
No dyt o tom celou dobu mluvim, ne?! http://forum.root.cz/index.php?topic=4673.msg107996#msg107996
Ale já jsem to nepsal jako rozpor toho co píšeš ani tam ani tam.
Naopak spíše pro jiné (HNUB) a taky pro tazatele, aby si tento rozdíl uvědomil.
Setkávám se velmi často s tím, že si (hlavně mladí a začínající) slučují pojem výdělek/zisk/plat s pojmem fakturovaná částka za dílo.

Snažím se z každé zakázky/fakturované částky odkládat 20% bokem pro řešení průserů v budoucnu (no ne vždy se podaří odložit) a ze zbytku když je pouze 60% náklady, tak jsem docela rád.

Ani bych neřekl. To magický sousloví "know how" se u nás strašně přeceňuje. To, co rozhoduje, je marketing, kvalita produktu, cena a přidružené služby. Jak si to uděláš, to je každýmu u šosu. Na trh dodáváš produkt, ne proces jeho výroby. Argumentace "je to drahý, protože jsem do toho dal svoje know how" je úplně lichá. Jediná argumentace, která dává logiku je "je to drahý, ale levněji to ve stejné kvalitě neseženete".
Spíše si pod pojmem know how představuje většina lidí něco jiného než to je. U mě to je vědomosti a informace, něco co se těžko nabývá, nemá to moc dlouhého trvání (stále jsou nové technologie, vědomosti a informace) a především zkušenosti. Kdy vím jak to "drahé" udělat levněji, bez ztráty kvality. Jinak s tebou absolutně souhlasím.

Imho správnej význam know how je "bariéra proti konkurenci" - tj. jenom ty víš, jak na trh dostat produkt v dané kvalitě za danou cenu. A cenu to má proto, že to nikdo jinej nedokáže, ne proto, že jsi získáváním svýho know-how trávil noci, to je každýmu putna. Zajímavý je _vědět jak_ udělat kvalitní a _levnej_ produkt -> know how má produkt buď zkvalitňovat, nebo zlevňovat, všechno ostatní je bullshit.
JO přesně tak. A nejlepší je když to udělá obojí, Kvalitnější a levnější. V tomto jsou mistři v číně  ;D ;D ;D ;D

Jestli si někdo myslí, že ho zachrání "know-how" typu "vím jakou vzít šablonu a jak ji upravit", tak mu moc dlouhou a zářnou budoucnost nevěštím, protože šablony, knihovny i celý systémy na správu obsahu jsou čímdál levnější, dostupnější a blbuvzdornější, takže takový "know how" žádná bariéra proti nikomu není. To se naučí každej, když tomu bude věnovat chvilku času.
To sice nikoho nezachrání, neboť z něj bude padat furt to samé, a to se ohledí za chvíli. A navíc dost opensourcového materiálu který lze použít, a také dost informací.
Podstatné, je umět prodat svou práci, a tu práci udělat kvalitně a včas. A postupem času začne fungovat nejlepší reklamní systém na světě:
"Hospodská reklama na všechny způsoby"

Mimochodem, své nejlepší klienty co využívají mých služeb přes 10 let v kuse, jsem nesehnal někde na inzerát, přes agenturu, či direct marketingem, a nebo že by si mne našli díky nějakému reklamnímu spotu.
Nýbrž byl jsem doporučen jejich známým/klientem/spolupracovníke/přiřaď cokoliv/atd. jako nejlepší volba a tito noví si pozvali moji osobu, nechali si vysvětlit co dělám a jak, a od té doby platí měsíčně tisíce.

Tím se nechci chlubit, pouze podotýkám, že cesta k jakési stabilitě freelancera je běh na léta i desetiletí.

A stále musím zlepšovat svoje služby, neboť běhá hodně GoogleIT kolem těch firem, a vysvětlují jak jsou cool, lowprice, excelent..... a je pravdou, že pár klientů se nechalo zlákat, naštěstí jednotky, a většinou krátkodobí klienti.
Většina se vrátila zpět, ale už za jiných podmínek. A ten zbytek už ty GoogleIT nemá, řeší to stejně jako před mým příchodem.