Dá se tvorbou webových stránek vydělat?

DrX

Dá se tvorbou webových stránek vydělat?
« kdy: 22. 07. 2012, 08:38:39 »
Poslední dobou mě trápí jedna otázka. Dá se tvorbou webových stránek vydělat na slušný život?  Teď myslím, třeba v případě, kdy nepracujete u firmy, která má z jiných činností statisíce ročně k dobru, ale začnete sami případně v malé skupině lidí. Příjde mi, že webové stránky jsou součástí reklamy, případně služby(různé online aplikace) a člověk pokud zrovna nespadl do některého ze "startupů" (na které já si osobně moc nehraju) si nemá šanci přijít na stálý příjem. Přecijen tvorba nebo úprava stránek je víceméně jednorázová záležitost ve, které jde o to jestli zrovna máte klienta nebo ne. Těžko najdeme člověk, který bude platit 40 000,- měsíčně aby pokryl třeba dvoučlenný tým (programátor, grafik) a jejich náklady.
Nebo se jen pohybuju ve špatných kruzích?

Tsukasa

Re:Dá se tvorbou webových stránek vydělat?
« Odpověď #1 kdy: 22. 07. 2012, 08:50:07 »
IMHO to záleží na schopnostech a na cílovém trhu. Tudíž odpověd je ano.

aaaaaaaaaaaa

« Odpověď #2 kdy: 22. 07. 2012, 10:41:04 »
Da, ale zalezi aj na znamostiach a pouzitych technologiach. Znamosti boli asi treba napriklad na tojecool.cz - 2mil CZK a sng.sk - 25 tisic EUR - inak by sa prihlasil aj niekto lacnejsi. Za zlepenie webu v cistom HTML ti nezaplati asi nikto nic. Na druhu stranu za Javovsku enterprise aplikaciu s web interfaceom sa da dostat aj viac.

DrX

« Odpověď #3 kdy: 22. 07. 2012, 12:39:40 »
O tom sng.sk jsem četl. Hrůza co se to děje.
Aby se ale člověk dostal k něčemu velkýmu potřebuje mít dobrý reference. Nový kvalitní web ale stojí víc úsilí než běžně vyvijený "spotřebák". U klientů narážím na to, že nejdůležitějším parametrem je cena a s takovým "spotřebákem", který pouze vypadá tak jak má se klienti často spokojí. Věci jako přístupnost, použitelnost na více zařízeních, sémantika, aby byl web čitelný i bez obrázků apod. jsou pak vyžadovány především státnímy nebo městskými zakázkami. A opět pokud bude probíhat nějaké takové výběrové řízení přihlédne se k referencím a věcem jako je třeba předchozí spolupráce a zkušenost atd.
Takže podtrženo sečteno mi z toho vychází, že člověk musí ukázat všechno co umí na svoje náklady (weby pro mateřské školy, charitu, známé) aby to mohl později někde uvést jako svou referenci nebo dokonce života vyvijet jen ty levné spotřebáky.

« Odpověď #4 kdy: 22. 07. 2012, 15:13:40 »
tak treba drupal developera dneska sehnat je dost velky problem... taky tomu pak odpovida cena kterou si muze rict clovek ktery umi aspon zakladni API...

takze ano, da se tvorbou webu velice slusne vydelavat. a zalezi jen na tom co umis.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

tomfi

« Odpověď #5 kdy: 22. 07. 2012, 21:59:20 »
No takhle... záleží určitě na "trhu" ... musíš sehnat kšefty, musíš zjistit co lidi chtějí, můžeš třeba začít vývojem stránek, postupně poznáš firmy ve svém regionu, nebo v oblasti kterou chceš oslovit, třeba pak najednou zjistíš že potřebují trochu něco jiného a najdeš "díru na trhu" která nakonec bude přímo pro tebe.
Zezačátku (to můžou třeba být i 2 roky) ti to spíš bude připadat jako koníček a práce "zanic"... ale když budeš dělat pro charity a pod, tak se určitě na různých akcích dostaneš do podvědomí, třeba se seznámíš i s vlivnými lidmi z jiných firem... ale je to jistě běh na delší trať.

nikdo ti nezaručí že se něčím uživíš (obecně ale pokud něco dobře umíš a nezáleží ti na tom kde pracuješ tak si práci najdeš)... to si piš že kdyby byla v něčem jistota výdělku a někdo na to přišel, tak tam ta díra nebude dlouho.

PS: pokud budeš dělat vývoj, tak určitě hodně hledej zákazníky (tím nemyslím čekat u emailu a telefonu až se někdo ozve)

eiffel

« Odpověď #6 kdy: 23. 07. 2012, 08:03:01 »
Vydělat se na tom v pohodě dá, ale nesmí to být obyčejné "malování".
To umí každý blbec. Jak to nemá redakční systém pro klienta a další služby, nemáte ve firemním sektoru šanci.
A to nemluvím o SEO.
Znám dost firem, co se tím velmi slušně živí.
Nicméně Češi ještě ten správný význam www stránek nepochopili.

« Odpověď #7 kdy: 23. 07. 2012, 09:00:37 »
Podle mě se na tvorbě internetových stránkách moc vydělávat nedá. Záleží samozřejmě i na tom jaké technologie při vývoji použiješ. Se samotným HTML a CSS si nevystačíš. Na hotových řešeních Joomla, Drupal, Worpdress + doplňky se také moc spolehnout nedá.

Musíš znát dobře PHP, javascriptové frameworky aby si když tak mohl, cokoliv vytvářet individuálně. Bez referencí a bez kreativní grafiky nejseš nic.

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 23. 07. 2012, 10:13:38 »
No takhle... záleží určitě na "trhu" ... musíš sehnat kšefty, musíš zjistit co lidi chtějí, ... postupně poznáš firmy ve svém regionu, nebo v oblasti kterou chceš oslovit, třeba pak najednou zjistíš že potřebují trochu něco jiného a najdeš "díru na trhu" která nakonec bude přímo pro tebe.
Zezačátku (to můžou třeba být i 2 roky) ti to spíš bude připadat jako koníček a práce "zanic"... ale když budeš dělat pro charity a pod, tak se určitě na různých akcích dostaneš do podvědomí, třeba se seznámíš i s vlivnými lidmi z jiných firem... ale je to jistě běh na delší trať.

nikdo ti nezaručí že se něčím uživíš (obecně ale pokud něco dobře umíš a nezáleží ti na tom kde pracuješ tak si práci najdeš)... to si piš že kdyby byla v něčem jistota výdělku a někdo na to přišel, tak tam ta díra nebude dlouho.

tohle platí pro libovolné podnikání. ať už autoservis, pekárna, kadeřnice.. každý začátek je těžký a ne každý na trhu uspěje :) jen IT má oproti ostatním jednu výhodu - nízké počáteční náklady.

« Odpověď #9 kdy: 23. 07. 2012, 12:56:25 »
Podle mě se na tvorbě internetových stránkách moc vydělávat nedá. Záleží samozřejmě i na tom jaké technologie při vývoji použiješ. Se samotným HTML a CSS si nevystačíš. Na hotových řešeních Joomla, Drupal, Worpdress + doplňky se také moc spolehnout nedá.

Musíš znát dobře PHP, javascriptové frameworky aby si když tak mohl, cokoliv vytvářet individuálně. Bez referencí a bez kreativní grafiky nejseš nic.
je snazsi do zacatku se nekam "vecpat". nemusis umet vsechno jak pises. ja treba neumim v javascriptu napsat ani carku, nechavam to na jinych...

u tech hotovych reseni si vydelas balik kdyz pro ne budes umet psat rozsireni primo na miru abys pokryl to co neni napsane.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #10 kdy: 23. 07. 2012, 14:19:27 »
Těžko najdeme člověk, který bude platit 40 000,- měsíčně aby pokryl třeba dvoučlenný tým (programátor, grafik) a jejich náklady.
S tema nakladama trochu pritlac. Pokud to teda nebudete delat vylozene doma v obyvaku, tak nejmin tohle:

1. kdyz budete zivnostnici, tak vam vyjdou nejspis nulovy dane, takze navic jenom odvody: cca 2x3000
2. mala kancelar: cca 4000 + par stovek za internet
3. komply: cca  2000 (jednou za dva roky novej stroj pro kazdyho kolem 20kKc)
4. nejaky to auto, benzin - ???
5. obcas mozna pronajem nejake zasedacky pro jednani s klienty (kdyz to nepujde v te male kancelari) -- cca nula nula nic
6. do zacatku nejakej ten nabytek do kanclu - jednorazove 20 az 50 tisic, podle toho, jak budete rozezrani :)

Takze pocitej mesicni naklady spis tak mezi 50 a 60 - a to v tom nemate nijak zazracny platy (neni lepsi se za dvacku nechat zamestnat a mit klid?). Jasne, muzete zacinat doma, ale to nejde delat moc dlouho (chce to hodne discipliny a je to po delsi dobe hrozna otrava) a navic to docela komplikuje ziskavani lepsich zakazek.

Tim te nechci odrazovat, jenom abyste nebyli potom zklamani...

Rejpal

« Odpověď #11 kdy: 04. 10. 2014, 16:11:36 »
Podle mě se na tvorbě internetových stránkách moc vydělávat nedá.
Musíš znát dobře PHP...
Nerozumím tomu, proč pro výrobu kvalitních webových aplikací musí někdo znát dobře zrovna PHP. Na druhou stranu chápu, že pokud si něco zdlouhavě namatláte právě v tom, tak že pak toho moc nevyděláte...
Já mám zkušenosti opačné, a tak tvrdím, že k tomu nejen nepotřebujete znát PHP dobře, ale nepotřebujete ho znát vůbec.

NPE

« Odpověď #12 kdy: 04. 10. 2014, 17:19:52 »
Jeden čas jsem se pokoušel shánět zakázky na různých poptávkových serverech typu aaapoptavka, přišlo mi ale, že tudy cesta nevede. Jak sháníte poptávky vy? skrze známosti?

A když už jsme v tom, poprosil bych Vás o vyplnění krátkého dotazníku co se týče webdesignu: http://www.survio.com/survey/d/C7Y3I3A6S8T6V5C6P

free

« Odpověď #13 kdy: 04. 10. 2014, 17:23:13 »
Poptávka je co? Najdeš první dobře placenou Javu a jdeš dělat weby. Toho je dnes mraky a většina lidí v tom patlá jako v PHP, protože to stačí.

« Odpověď #14 kdy: 04. 10. 2014, 18:10:25 »
Jeden čas jsem se pokoušel shánět zakázky na různých poptávkových serverech typu aaapoptavka, přišlo mi ale, že tudy cesta nevede. Jak sháníte poptávky vy? skrze známosti?

A když už jsme v tom, poprosil bych Vás o vyplnění krátkého dotazníku co se týče webdesignu: http://www.survio.com/survey/d/C7Y3I3A6S8T6V5C6P

Můj webmaster zakázky neshání, chodí za ním samy.

Nevím, ale PHP se vyhýbá, ale neděláme velké weby, není důvod. Malých je taky dost. Takže živit se tím dá, ale ve dvou lidech moc ne. Každý k tomu děláme ještě něco dalšího.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---