Hele já se s váma nechci hádat, protože mě weby neživí, dělám je jenom pro interní potřebu. Ale je jasný, že čtvrt milionu měsíčně není normální sazba webaře a půl milionu není obvyklá cena za obvyklý web, tak tady "neodorníka" nestrašte.
Redakční systém přeci nikdo neprogramuje pro každýho klienta zvlášť - buď má nějaký svůj už hotový a nasazuje ho všude, nebo používá nějaký opensource. Tahání pár údajů z databáze přece není práce na měsíc, to se na mě nezlob. Opět: buď máš vesměs všechno předem připravený (asi to nebude první zákazník, který chce přihlašování jménem a heslem žejo...), nebo použiješ nějaký konektor do databáze, ......zkraceno.......
Hrozně mě baví, jak tady pořád čtu, jak statisíce měsíčně jsou úplně normální peníze, pod který se nikoho nedá sehnat, ale když se mluví o tom, že by někdo mohl Rootovi poslat stovku měsíčně, tak jsou to nebetyčný prachy...
Takže abysme to vrátili do reality: jednodušší web běžná cena za dobře odvedenou práci: 5-20 tisíc, ..........zkráceno.......... být cena libovolně vysoká podle složitosti, ale na to se tazatel zjevně neptal.
Ale máš samozřejmě pravdu. Ale prosím o drobnost. Zkusme neplést dohromady dva údaje:
1. plat webaře
2. cena webu
Obě hodnoty jsou rozdílné. A to bez ohledu na velikost či složitost webu.
Plat webaře za udělání webu v hodnotě 300k může být klidně jen 10k, zbytek "sežere" to vše ostatní co kolem toho může být.
Jinak účtuje a chápe toto freelancer, jinak menší web firma, a jinak nějaká agentura co zajišťuje tyto práce.
Odpověď pro tazatele je jednoduchá, pokud bude dostatečně šikovný, dá se webařinou dobře uživit. Ale musí být velmi pracovitý.
Pokud to tazatel bude dělat jako freelancer může se mu po jisté chudé době dařit dobře.
Pokud tazatel to chce dělat jako živnostník, co bude zaměstnávat na to jiné webaře/freelancery, už je to jiná otázka, ale platí, že když bude dostatečně pracovitý taky může se mít dobře.
Pokud tazatel chce vytvořit agenturu, která bude dělat weby, a díky tomu "zbohatne", byl bych velmi opatrný v tvrzení, že to jde jednoduše.
Jak jsem psal, zažil jsem tvorbu webu, za "neskutečně" nechutné číslo, které mělo být na faktuře, ale že bych z toho čísla viděl více jak 10-15% za svou práci, tak to opravdu jsem více neviděl.
A bylo to taky naposled, co jsem byl ochotný do tak rozsáhlého projektu se zapojit. Během velmi krátké doby, jsem musel nasmlouvat více jak 10 dalších freelancerů, aby se to stihlo včas. A mimochodem, na počátku byla relativně dobrá dokumentace, a jednalo se o "jednoduchý" web (taková statická vizitka).
V na konci doby tvorby od původní dokumentace se to vzdálilo nechutně daleko. Cena a náklady rostly.
Stále to nebylo dost dobré pro zadavatele. Jediná má omluva byla, že jsem v té době byl mladý.... a nezkušený.
Dnes běžně nakupuji tyto věci u jiných freelancerů, či komplet u agentur. Vezmu 10% za zajištění, případně při účasti za 350-1000,-/za hod práce (či pevně stanovenou částku za něco) a tím to pro mne "hasne".
A jinak máš pravdu, že dnes velká část webařů vezme něco z "archívu" či opensource, to upraví a prodají. Ale neříká se tomu náhodou know-how ? A není to náhodou to nejdražší na té práci ?
Jistě, že webař co dělá tuto práci 10 let, tak udělá ten web dle zadání za třetinovou dobu, než kdyby to někdo měl skládat jako prvo-dílo.
Ale i ty šablony musí člověk najít, systémy "ohnout" dle sebe. A z ceny webu zatím vždy nejdražší byl design, tedy jeho návrh a odsouhlasení. Vždy design stojí nejvíce času, energie a peněz.