V IT po čtyřicítce

Re:V IT po čtyřicítce
« Odpověď #75 kdy: 23. 09. 2023, 11:51:34 »
Já se hned na startu kariéry začal řídit tím, že pokud mě to v práci nebaví nebo nevím co bych tam dál dělal, šel jsem jinam. Nové prostředí a kolegové mě vždycky nakopli i když jsem dělal defacto pořád to samé. Po maturitě jsem dělal 4 roky onsite IT ve dvou výrobních firmách, kdy jsem pobíhal a zapojoval kolegům myšky, natahoval kabely, instaloval servery a PC, prostě taková všehochuť ve firemním IT. Nicméně ke konci už jsem měl pocit, že už vím všechno a byl to pro mne stereotyp. Tak jsem si našel job ve firmách, které dodávaly IT právě různým fabrikám a veřejným organizacím, prostě remote support postupně od L1 po L3. Takhle jsem prošel během 5 let další 3 zaměstnavatele. Ale zase na mě přišlo jakési vyhoření. Tak jsem šel dělat na půl roku tesaře. Lidi z okolí si klepali na čelo a říkali že mi hrabe. Ale během toho půlroku jsem dostal nový elán do života a hlavně do IT. Protože jsem nemusel při té manuální práci nijak zvlášť přemýšlet, měl jsem pohyb na čerstvém vzduchu a ikdyž to bylo fyzicky náročné měl jsem po práci chuť se dále vzdělávat v IT a vůbec mi bylo skvěle. Jedna firma mi dala příležitost jako junior devopsákovi a od té doby jsem chytil druhý dech. Řekl bych že mi to jde, ale hlavně mám chuť se v tom rozvíjet. Firmy oceňují můj široký přehled ikdyž defacto neumím nic pořádně a snažím se profilovat vlastně až po třicítce. Takže za mne bych řekl, že i krok zpět je někdy cesta vpřed. Chápu že někomu to ego nebo okolnosti jen tak nedovolí, ale né vždy je nutné stoupat po kariérním žebříčku výš a výš a hrát korporátní rat race jak se nám snaží "všichni" namluvit.

alex6bbc

• 1 751
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 23. 09. 2023, 14:42:49 »
jak to mate s pocitem viny, kdyz mate opustit projekt a mate radi kolegy i sefa, kteri jsou fajn a v pohode.

« Odpověď #77 kdy: 23. 09. 2023, 14:52:40 »
jak to mate s pocitem viny, kdyz mate opustit projekt a mate radi kolegy i sefa, kteri jsou fajn a v pohode.

S pocitem viny? Proč by jej měl mít? Zaměstnanecký poměr je v první řadě jen obyčejný obchodní vztah. Pokud někdo do obchodu tahá city (a není za ně dostatečně zaplacen) tak to není správný obchodník.

Ink

• 674
    • Zobrazit profil
« Odpověď #78 kdy: 23. 09. 2023, 15:44:27 »

S pocitem viny? Proč by jej měl mít? Zaměstnanecký poměr je v první řadě jen obyčejný obchodní vztah. Pokud někdo do obchodu tahá city (a není za ně dostatečně zaplacen) tak to není správný obchodník.

Zaměstnanci nejsou obchodníci. A jak si kdo nastaví hierarchii hodnot, je přece jen na něm.

« Odpověď #79 kdy: 23. 09. 2023, 16:15:03 »

Zaměstnanci nejsou obchodníci. A jak si kdo nastaví hierarchii hodnot, je přece jen na něm.

A co tedy podle vás jsou? Zaměstnavatel kupuje vaše schopnosti a znalosti, vy jako zaměstnanec/dodavatel je prodáváte.

« Odpověď #80 kdy: 23. 09. 2023, 16:43:19 »

A co tedy podle vás jsou? Zaměstnavatel kupuje vaše schopnosti a znalosti, vy jako zaměstnanec/dodavatel je prodáváte.

Přesněji - kupuje hlavně čas člověka se schopnostmi, které potřebuje. To je důležité si uvědomit protože čas nahradit ani odkoupit zpět nelze.

Pokud si budete nalhávat,  že  prodáváte schpnosti, které vám při prodeji neubudou, nebo se dokonce zvětší, budete špatně stanovovat cenu.

« Odpověď #81 kdy: 23. 09. 2023, 17:02:59 »

Přesněji - kupuje hlavně čas člověka se schopnostmi, které potřebuje. To je důležité si uvědomit protože čas nahradit ani odkoupit zpět nelze.

Pokud si budete nalhávat,  že  prodáváte schpnosti, které vám při prodeji neubudou, nebo se dokonce zvětší, budete špatně stanovovat cenu.

Děkuji za doplnění, považuji to za samozřejmé a tak mě nenapadlo to zmínit.

Ink

• 674
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: 23. 09. 2023, 21:22:26 »

To ale nikdo nezpochybňuje, jenže jsou i jiné hodnoty. Jít do jiné firmy, vydělat víc a každý den tam nenávidět práci, kolegy a šéfa je například věc, která má taky svoji váhu. Neříkám, že změna MUSÍ být k horšímu, ale pokud je třeba někde fakt super parta, je pro někoho těžké ji opustit. Dělat ze zaměstnance jenom robota, který nemyslí na nic než na výši platu, je notné zjednodušení.

« Odpověď #83 kdy: 23. 09. 2023, 22:23:42 »
Já se hned na startu kariéry začal řídit tím, že pokud mě to v práci nebaví nebo nevím co bych tam dál dělal, šel jsem jinam.
Tak jsem šel dělat na půl roku tesaře.
Ten pocit poznam :) Nastastie ja som dlhe roky pracoval vo firme, kde sef bol za takmer kazdu blbost. Takze za 10 rokov som robil hotline, skladal pocitace, programoval weby, neskor desktop apky, potom trocha hw v C, internetove radio (sw sme si robili my), casopis, kedze mal aj kapelu, tak som riesil osvetlenie cez DMX...
Ale vsetko raz skonci a tak zmena prace a stereotyp. A tiez som sa drzal hesla, ktory raz povedal sverak vo filme vratne lahve (a to som casto pouzival ako dovod, preco koncim), nieco v zmysle: "protoze tady nejsem stastny". takze za 3 roky 3 firmy. Kolektiv vsade super, s viacerymi som doteraz v kontakte, ale praca nebola to, co ma robilo stastnym. Teraz som vo firme, kde par kolegov uz poznam roky (boli subdodavatelia v jednej firme, kde som pracoval) a sice to nie je ideal, ale je tam silny tlak tie zle veci urobit inak a to ma tu drzi.

Nijak. Chapu dovody a stretnut na pive sa vieme aj ked nie sme kolegovia. A mne sa uz stalo to, ze kolega, ktory odisiel do inej firmy casom stiahol do tej firmy par dalsich byvalych kolegov.
Stale to musis brat tak, ze je to pracovny vztah, nemaj pocit, ze robis nieco zle, ked menis pracu. Je to normalna vec, ako ked roky nakupujes v jednom obchode a potom zacnes nakupovat v inom.

« Odpověď #84 kdy: 24. 09. 2023, 09:38:46 »
Kazdy z nas je obchodnik. Obchodnik s vlastnim casem.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #85 kdy: 24. 09. 2023, 09:39:32 »
Kolegové jsou především většinou jen kolegové, a po pracovní době má člověk jiný okruh přátel. Pokud jsou kolegové jedinný mezilidský konktakt, který někdo má po pracovní době, tak je mi ho líto.

A i kolegové se pořád mění, v jiné práci si najdou jiné kolegy a obohatí jiný kolektiv, zatímco na jejich místo nastoupí jiný kolega, který obohatí ten náš.

Jestliže někdo nechce měnit zaměstnání kvůli tomu, že by ostatní zůstali na všechno sami, tak to je opět k zamyšlení. Na první místě musí vždy člověk myslet na sebe, jako když třeba vidím tonoucího, tak se pro ně taky přece hned po hlavě nevrhám.

Před změnou je ale třeba dobře zvážit, zda změna nabízí řešení současných problémů.

« Odpověď #86 kdy: 24. 09. 2023, 15:06:13 »
Jenom podotykam, ze kdyz mam 140 000, tak mohu opovrhnout nabidkou 160 000.
Pokud mam rodinu a 50 000, tak by mel byt pocit stesti meho soucasneho majitele nekde a 70 000 odmitnout proste nesmim.

p.s. jsem tuhle na novinkach ci kde cetl, jak Nemcum dochazi trpelivost s vysokymi cenami potravin atd.
no, ted jsem se vratil ze (zapadniho) Nemecka a kdykoli jsem odchazel ze supermarketu, tak jak premyslel, jeslti me neco nenamarkovali, protoze ten soucet byl tak malo.

alex6bbc

• 1 751
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 24. 09. 2023, 16:57:03 »
Jenom podotykam, ze kdyz mam 140 000, tak mohu opovrhnout nabidkou 160 000.
Pokud mam rodinu a 50 000, tak by mel byt pocit stesti meho soucasneho majitele nekde a 70 000 odmitnout proste nesmim.

p.s. jsem tuhle na novinkach ci kde cetl, jak Nemcum dochazi trpelivost s vysokymi cenami potravin atd.
no, ted jsem se vratil ze (zapadniho) Nemecka a kdykoli jsem odchazel ze supermarketu, tak jak premyslel, jeslti me neco nenamarkovali, protoze ten soucet byl tak malo.

dik za prvni cast odpovedi.

dcera se vratila ze svedska a menu co je u nas mc donalds za 200 czk je ve svedsku za 80 czk.

Tom5

• 117
    • Zobrazit profil
« Odpověď #88 kdy: 24. 09. 2023, 17:04:22 »
dcera se vratila ze svedska a menu co je u nas mc donalds za 200 czk je ve svedsku za 80 czk.

To mohlo být spíš 80SEK: https://www.foodora.se/chain/ci1kh/mcdonalds

Vždyť ty kraviny se dají jednoduše ověřit…..

alex6bbc

• 1 751
    • Zobrazit profil
« Odpověď #89 kdy: 24. 09. 2023, 17:33:50 »

To mohlo být spíš 80SEK: https://www.foodora.se/chain/ci1kh/mcdonalds

Vždyť ty kraviny se dají jednoduše ověřit…..

i tak je to levnejsi, sek je 2.2 czk