Přidám jeden názor seniora, programátora, integratora, ve zkratce developera. Dělám pro korporátní firmu, část zaměstnanců je inhouse software, část lidí je prodávána na projekty (a já tam patřím), sales se teď nezabývám. Ti, co jsou prodáváni, mají více peněz, méně jistoty, může přijít jeden, dva špatné feedbacks od zakazníků, a může začít sedět více na lavičce, no a korporát potřebuje aby ti lidi vydělávali.
Ti co, dělají inhouse development, administraci, mají méně peněz a více jistoty (než ti první). K té "prodávané" skupině, můžete mít hodně dobrý plat (nechci být konkrétní), můžete být hodně dobrý, ale zákazník taky může vzít levnějšího developera z Indie (ze stejného korporátu). Na projektech může být fix time fix price, a protože nejste levní, očekávání zákazníka většinou, že to, co děláte 10 dní a neflákáte se, musíte mít hotové za 2 nebo 3 dny. A taky jde o ten feedback od zákazníka. Někdo to dá, někdo ně. Nekdo už ani nechce přidat peníze, aby nebyl drahý. Někdo raději přejde to in-house aby měl už klid.
Plat není všechno. Přiznám se, že jsem i rád, že jsem v týmu lidí, kde jsou všichni mimo česko. Když jsem před lety dělal v několika českých firmách, rivalita lidí v týmu někdy byla až hodně nezdravá; neříkám, že neexistuje i týmech za hranicema, ale není tak patrná, o řád menší. Možná tím, jak jsem starší, tak plat přestává být pro mne stěžejní, přijde mi, že spíše si všímám sám sebe, abych fyzicky a psychicky byl v pohodě, a neseděl jenom na zadeki dvanáct a více hodin za počítačem. V podstatě je mi úplně jedno kolik kdo vydělává kolem mne, protože pokud bych začal přemýšlet proč ten či onen má více nebo méně, tak to znamená, že asi je něco špatně.
Jako "básník" chci napsat, že pro mne peníze nejsou všechno, ale spíše mne zajímá, v jaké týmu jsem, co dělám, a jestli mne to baví, i po těch dlouhých nocích. No a hypotéku mám ještě pořád ...
asi tak no ....