Anglicky mluví kdejaká opice, to už se dnes bere jako samozřejmost. Přidaná hodnota angličtiny je dneska nulová, zejména v IT, kde je to opravdu většinou základní požadavek. Peníze může vydělat nemčina, nebo jazyk nekterého z bohatých severských národů. Francouzky a španělsky se člověk domluví v kdejaké díře, což v určitých částech světa platí i o ruštině, ale ta je v úpadku, a business s rusy asi teď moc nepokvete...
Rad bych tomu i veril, ale ti absolventi co obcas prijdou ( a to maji i pred doktoratem) to je tragedie. Umet anglicky = slovem i pismem. Ne ze budu blekotat jeste ve 30ti jako hotentot nebo ucitelka rustiny.
Nase generace nemela jinou moznost nez se nejaky ten jazyk naucit. Dneska decka maji vsechno prelozene vcetne skript, prednasek a ceskeho akademickeho techspeaku.
Obcas se az divim jak dany clovek mohl vydrzet v IT bez znalosti anglictiny tak dlouho, ale asi to jde.
Proto se pridavam k horde - ucit se anglictinu. Napriklad pri studiu tech programovacich jazyku to muze byt i paralelni proces.
Otázka topicku: Jaký jazyk se učit?
Odpověď: Angličtina je samozřejmost, nijak tím nezaujmeš. Nauč se (je tu doporučováno) němčina, severský jazyk, francouština, španělština.
To, že někteří lidé dokáží fungovat bez Angličtiny nijak nemění skutečnosti, že s dobrou znalostí angličtiny nijak nezaujmeš.
Angličtina je, spolu s mateřským jazykem, to nejdůležitější, co jsem se kdy v životě naučil (řekl bych že 1. Angličtina, 2. Matika (můžete prohodit, nicméně lepší zdroje na matiku jsou v angličtině), 3. Fyzika). Bez angličtiny bych byl naprosto ztracený. Doba, kdy se jazyky ohromovalo je dle mého dávno pryč. Je pravda, že s průměrnou angličtinou nikoho neohromíte, je to standard. Dobrá angličtina je bonus. Nicméně jazyky jsou za mě nástroj, předpoklad - očekává se, že je budete umět, je to prerekvisita.
Je prakticky nemožné se pohybovat v dnešním IT, nebo jako samouk se to kvalitně naučit, bez angličtiny - českých zdrojů prostě není dost a nejsou často aktuální - jediná možnost je tyto znalosti pochytit od lidí na kvalitní univerzitě, pokud člověk neumí angličtinu, a zase je v jeho zájmu se na té univerzitě tu angličtinu doučit.
K jiným jazykům - pokud to člověka zajímá a baví, je pěkné když se učí více jazyků. V praxi je to ale zbytečné, němci se dnes s developery běžně baví anglicky, francouzština (ve které mám 10 let), španělština jsou z pohledu IT naprostá ztráta času.
Jo kdyby bylo času nekonečně mnoho, smělě do toho. Ale čas je mrcha, a imho se dá strávit lépe, než se učit několik jazyků řekněmě na level B1.
Mimoto, drtivá většina lidí co o sobě tvrdí, že umí anglicky dle mého anglicky zas tak dobře neumí - a radši bych vypiloval angličtinu, než uměl průměrně 5 jazyků.
Další věc je, že ono se to v čase dost mění, a když někdo 10 let jazyk nepoužívá, dost toho zapomene, takže automaticky neplatí, že jakmile už jednou umím mám vyhráno (to možná tak na ten level B1).