@OP ten levný patchpanel co jste zmínil mi připadá jako paznačka/neznačka - aniž bych tento konkrétní produkt držel v ruce, obával bych se zvýšené zmetkovitosti krimpovaných spojů. Za mě: docela široký sortiment levnějšího materiálu má Krup. Budu se opakovat - Digitus
patch panel a nějaké
patchcordy by se taky našly. Od Digitusu to aspoň půjde smontovat bez vztekání (s trochou nepohodlí, protože to nejsou keystony). Sám jsem z tohoto materiálu už něco vydrátoval. Patch kabely přece nemusíte kupovat ty nejdražší a plný počet - klidně si tam nasázejte CAT5e nestíněné, Vašim momentálním potřebám to vyhoví, a pokud jednou přidáte nějaké 10Gb propoje, tak holt si koupíte jeden-dva slušné patchcordy pro ten konkrétní spoj. Vyměnit patchkabel je sranda a jde to kdykoli. Problém je s tou pevně umístěnou kabeláží - palec nahoru, že jste na tomto úseku vsadil na jistotu.
Natahal jste CAT7 kabeláž - ta nebyla levná. Škoda to znehodnotit nekvalitním patch-panelem. Je fakt, že já jsem si v jednom případě natahal páteře CAT7 kabelem a panel dal jenom CAT6 - protože jsem to dělal spíš na 1Gb a víceméně jsem chtěl mít jistotu ohledně delší kabeláže (metalický 10Gb v té době nevypadal moc použitelně). Krimpovat RJčka na drát a nechat to plandat... za mě palec dolů. Vznikne Vám tam vrabčí hnízdo. Patchpanel je hezké čisté zakončení, svazek kabelů přicházejících ze zdi si do toho hezky úhledně poskládáte. Drát je materiál pro pevnou instalaci a patří zaříznout do hlubokých LSA+ vidliček (apod.), příchozí kabel fixovat příchytkou. Krimpovacím RJčkům na drát moc nevěřím - jasně dělají se s trojzubcem speciálně na drát, ale ta "pružná délka kontaktu" je minimální, bál bych se vývoje vaklů při následné manipulaci. Kromě toho drát není určený na pohyblivý přívod - k tomu je licna. Licna vydrží opakované ohýbání, je ohebnější = nepáčí tolik na konektorový spoj, a RJčko krimpované do licny (skrz žílu) má na každém pinu několikanásobný kontakt - pokud nemáte vadné kleště nebo materiál, tak tam vakly moc nevznikají.
Natažené dráty pokud možno všechny zakončit do panelu hned na začátku. Abyste napříště už jenom přišel s patchcordem a zapíchnul do dvou zásuvek (a nemusel nic krimpovat Krone kleštěmi). Pokud v tuto chvíli ušetříte na switchi, je v podstatě nulový opruz ho později vyměnit, ve srovnání s tím, že byste se musel později vracet k drátování pevných přívodů do patchpanelu. Každopádně je normální, že switch bude mít citelně menší počet portů, než kolik máte tras ve zdi, zakončených v patch-panelu. Protože budete mít v každém okamžiku využitou polovinu zásuvek kdoví jestli. Nevíte předem, která polovina to bude - v tom je to kouzlo přiměřeného předimenzování.