Kontrola práce na home office

Re:Kontrola práce na home office
« Odpověď #30 kdy: 01. 03. 2022, 08:36:53 »
To je tady koukám endemické.
Čas od času se tu někdo zeptá na SW na monitorování zaměstnanců a nastane smršť spravedlivých a moudrých, kteří mají pocit, že na počítačích pracují výhradně programátoři. A to programátoři, kteří jsou natolik pracovně vyspělí, že nemá smysl je kontrolovat.

Představ si, že by si někdo chtěl koupit elektrické křeslo nebo kyanid a ptal se na fóru. Bylo by fakt divné, kdyby "spravedliví a moudří" řešili legitimitu takové poptávky?

Jaký je smysl tvého příspěvku? Ukázat, že ty jsi z těch spravedlivých ten nejvíc spravedlivý?
Ale pozor - někdo může napsat, že kontrolování, co dělá zaměstnanec, dělá "literálně Hitler" a tím tě trumfne.

« Odpověď #31 kdy: 01. 03. 2022, 08:41:58 »
Nie je podstatnejsie to, ze ta praca je hotova v termine a kvalite podla zadania?

Tohle funguje tak někde v pásové výrobě, která se dá jasně normovat. U SW těžko budeš vědět, jestli ten problém řešil dva dny, jak tvrdí, nebo to měl za dvě hodiny hotové a zbytek doby pařil hry. Samozřejmě je možné každý problém sám prozkoumat, odhadnout jeho časovou náročnost a pak sledovat, jak se s tím dotyčný popasuje, ale to už si to pomalu můžeš udělat sám.

(Disclaimer: Tím neříkám, že sledování zaměstnance je dobrá volba, jen že "práce hotová kvalitně a včas" může být v SW poněkud problematická metrika.)

Tak to si asi nikdy neprogramoval. Spravny projekt manager vie cca odhadnut, kolko to bude trvat. ci den, alebo tyzden. Ano, stava sa, ze to na prvy pohlad vyzera, ako hodinova zalezitost a zrazu zistis, ze je na tom kopec zavislosti. Vtedy sa staci ozvat nadriadenemu, ze ups, toto je horsie, nez som myslel a bude to trvat asi tolko. mam to riesit, alebo nie.
Roky riesim vyvoj, tiez mame plany ale vzdy sa tam pocita s rezervou a ked je problem, tak sa oznamuje hned, aby sa vedel upravit plan.
A stale je to o tom, ak obe strany akceptuju navrhunty pocet hodin na opravu, a tebe sa to podari skor, tak ok, mas chvilu pre seba, resp. ten cas mozes vyuzit na iny projekt, kde si zle odhadol. Ale stale ide o vysledok: ak to dodam v dohodnutom case, tak nikto nebude nic riesit.
V kancli sme tiez presedeli 1-2 hodky pri kave, ale debata vzdy bola o tom, ako danu vec riesit, a takmer vzdy niekto prisiel s jednoduchym riesenim. Natukas za hodinu, ale premyslas nad tym pol dna - o tom je vyvoj.

« Odpověď #32 kdy: 01. 03. 2022, 09:04:52 »
Tak to si asi nikdy neprogramoval. Spravny projekt manager vie cca odhadnut, kolko to bude trvat. ci den, alebo tyzden.
Proc by mel projektak delat odhady?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #33 kdy: 01. 03. 2022, 10:13:33 »
To je tady koukám endemické.
Čas od času se tu někdo zeptá na SW na monitorování zaměstnanců a nastane smršť spravedlivých a moudrých, kteří mají pocit, že na počítačích pracují výhradně programátoři. A to programátoři, kteří jsou natolik pracovně vyspělí, že nemá smysl je kontrolovat.

Představ si, že by si někdo chtěl koupit elektrické křeslo nebo kyanid a ptal se na fóru. Bylo by fakt divné, kdyby "spravedliví a moudří" řešili legitimitu takové poptávky?

Jaký je smysl tvého příspěvku? Ukázat, že ty jsi z těch spravedlivých ten nejvíc spravedlivý?
Ale pozor - někdo může napsat, že kontrolování, co dělá zaměstnanec, dělá "literálně Hitler" a tím tě trumfne.
To je všechno moc super, ale povedzte mi Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom literálně? https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=liter%C3%A1ln%C4%9B

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 01. 03. 2022, 10:15:35 »

Tomu se říká "ad absurdum", jelikož Ti nedochází, že každé kontroverzní téma vede k podobným off topic poznámkám nebo Ti nedochází, že permanentní šmírování zaměstnanců je kontroverzní, chtěl jsem Ti dát šanci to pochopit na extrémnějším příkladu.  :P

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 01. 03. 2022, 10:17:26 »
To je všechno moc super, ale povedzte mi Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom literálně? https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=liter%C3%A1ln%C4%9B

Narazil jsi asi na "Inglišmena", ehmmm, jak se tohle řekne česky...

« Odpověď #36 kdy: 01. 03. 2022, 10:36:04 »

"Literally Hitler" je ustálená anglická fráze, která se při "signalizaci ctnosti" často používá. Její doslovný překlad jí svou nesmyslností přidává na kráse.
Neznáte? Neznáte. Byl to pokus vystupňovat absurditu, ale Ink mě tím šmírováním i tak trumfnul.

« Odpověď #37 kdy: 01. 03. 2022, 10:53:13 »

Tomu se říká "ad absurdum", jelikož Ti nedochází, že každé kontroverzní téma vede k podobným off topic poznámkám nebo Ti nedochází, že permanentní šmírování zaměstnanců je kontroverzní, chtěl jsem Ti dát šanci to pochopit na extrémnějším příkladu.  :P

Permanentní šmírování? Bomba. Ale proč se zastavovat v půli cesty. Co takhle permanentní vykořisťování? Proč kritizuješ takovou podružnost, že zaměstnavatel zaměstnance šmíruje, když je v první řadě nutí pracovat a obírá je od nadhodnotu jejich práce?

« Odpověď #38 kdy: 01. 03. 2022, 11:08:54 »
Tak to si asi nikdy neprogramoval. Spravny projekt manager vie cca odhadnut, kolko to bude trvat. ci den, alebo tyzden.
Proc by mel projektak delat odhady?
Tak niekto iny. Ja som vyvojar, ja neriesim tych milion ludi vyssie.
Proste nadriadeny mi povie co potrebuje, a ja mu poviem kolko to bude trvat. A on by mal zhodnotit, ci je to cca ok, alebo nie.

Ink

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 01. 03. 2022, 11:27:18 »
Permanentní šmírování? Bomba. Ale proč se zastavovat v půli cesty. Co takhle permanentní vykořisťování? Proč kritizuješ takovou podružnost, že zaměstnavatel zaměstnance šmíruje, když je v první řadě nutí pracovat a obírá je od nadhodnotu jejich práce?

Hele fajn, jsou lidi, kteří tyhle věci mají rádi, jsou lidi, kteří to nemusí. Přeju Ti hodně štěstí ve firmě, která na tomhle ujíždí, s ostatními lidmi stejně zaměřenými.

« Odpověď #40 kdy: 01. 03. 2022, 12:18:13 »

Hele fajn, jsou lidi, kteří tyhle věci mají rádi, jsou lidi, kteří to nemusí. Přeju Ti hodně štěstí ve firmě, která na tomhle ujíždí, s ostatními lidmi stejně zaměřenými.

Hele fajn. Jsou lidi, kteří dokáží normálně diskutovat. A pak jsou lidi, kteří z jakékoliv kontroly zaměstnanců udělají šmírování. A když jim někdo naznačuje, že to přehání, tak ho označí za milovníka šmírování. Nepřeji ti nic.

« Odpověď #41 kdy: 01. 03. 2022, 12:25:24 »
No, ber to takhle: Když sedíš v kanclu, může tě šéf kontrolovat osobně - ale typicky o tom víš (ponechme stranou, jak je to příjemné, pokud by to přeháněl). Když budeš pracovat z domu a někdo ti bude moct třeba kdykoliv koukat na obrazovku - navíc aniž bys o tom třeba věděl, bude ti to příjemné? I kdyby to nedělal vůbec nebo jednou za týden - bude ti příjemné pracovat s vědomím, že tě v každé chvíli může někdo na dálku šmírovat? Mně teda ani v nejmenším. Jak už tady padlo - řešit se má odvedená práce a ne jestli chvíli brouzdáš po netu nebo koukáš do zdi (ve skutečnosti třeba přemýšlíš) a podobně. Musí tam být nějaká vzájemná důvěra, jinak to bude stát za houby.

« Odpověď #42 kdy: 01. 03. 2022, 13:14:35 »
Pokud dovedu to, co ty řešíš celý den za hodinu, není důvod, proč bych potom nemohl hrát celý den hry. Co je za metriku, že má někdo celý den pracovat?

Nie je podstatnejsie to, ze ta praca je hotova v termine a kvalite podla zadania?

Tohle funguje tak někde v pásové výrobě, která se dá jasně normovat. U SW těžko budeš vědět, jestli ten problém řešil dva dny, jak tvrdí, nebo to měl za dvě hodiny hotové a zbytek doby pařil hry. Samozřejmě je možné každý problém sám prozkoumat, odhadnout jeho časovou náročnost a pak sledovat, jak se s tím dotyčný popasuje, ale to už si to pomalu můžeš udělat sám.

(Disclaimer: Tím neříkám, že sledování zaměstnance je dobrá volba, jen že "práce hotová kvalitně a včas" může být v SW poněkud problematická metrika.)

L..

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 01. 03. 2022, 13:19:47 »
Pokud dovedu to, co ty řešíš celý den za hodinu, není důvod, proč bych potom nemohl hrát celý den hry. Co je za metriku, že má někdo celý den pracovat?

No, pokud se s někým domluvíš, že budeš "celý den" (*) pracovat a neděláš to, tak porušuješ dohodu.

*) Předpokládám, že to původně bylo myšleno "celých osm hodin" a samozřejmě datlit osm hodin v kuse se stejně nedá, ale snad si rozumíme.

« Odpověď #44 kdy: 01. 03. 2022, 13:23:14 »
Nedovedu si představit pracovat ve firmě, která mi nevěří. To bych taky mohl v kanclu s končit s koulí na noze, abych v náhodou v pracovní době neutekl.

Osobně neberu ani píchačky.

Já pracuji tím stylem, že moje práce je hotová v normálním čase. Když něco hoří, člověk přidá, udělá hodinu přes čas a ani ji nevykazuje a na druhou stranu očekává, že když je tempo volnější, tak se může sebrat a jít ještě za světla ven na vzduch. Tak jako tak si v průměru svých 8 hodin odpracuji, někdy méně, někdy více. Hlavně no stress.

V kanclu to často vypadá tak, že všichni předstírají práci. Spousta lidí je zbytečných - produkují nějaké excely, grafy a prezentace, které často ani nikdo nechce. Spousta lidí není shopná odpovědět na otázku, co je výsledekm jejich práce.

Já když jdu jednou za čas do kanclu, jsem akorát nasranej. Přijdu tam, špinavej stůl, rozhozený monitory, případně rovnou něco z vybavení nefunguje. Místo toho abych pracoval se to musím snažit dát do hromady. Takže radši udělám během dne deset kafí, pokecám s každým koho potkám a ve výsledku práci neudělám.

Doma ráno vstanu, zapínám notebook, jsem okamžitě k zastižení a ještě než vylezu z postele mám projeté nové tickety.