Pokud řeším problém, tak nedatluju, ale čumím do zdi.
Tady se bavíme o programování, ne o vypalování díry do zdi pohledem
Čumět do zdi můžu i v kanlu.
Jenže to drtivou většinu lidí velmi rychle omezí. Zato doma si mohou zařizovat spoustu soukromých věcí.
A. Neřešit záseky, protože je stejně zákazník nezaplatí. B. zaplatit chytřejší lidi.
Jako že je teda danému člověku nezaplatíš? No, to asi nebude moc populární řešení. A i chytrý člověk má občas prostě zásek.
Pracnost bez záseků je úměrná velikosti zdrojových textů.
No, úplně není. Když třeba přejmenuju nějakou používanou propertu, tak to v IDE mám za pět sekund a vygeneruji klidně desítky řádků změn.
Dám jeden příklad z praxe: Jistý můj kolega měl za úkol udělat featuru do jednoho produktu. Ten produkt jsme převzali poměrně krátce předtím, takže nikdo neměl přesnou představu, kolik to tak zabere. On stále reportoval, že na tom dělá, že už to skoro má ... a jéje, zjistil jsem, že ten přístup nakonec nepůjde, budu to musel udělat trochu jinak ... jo, dobrý, už to skoro mám ... a jéje, zas to úplně nefungovalo, no tak ještě jinak ... Tak nás tahal za nos asi dva týdny, až byla situace opravdu kritická, tak jsem se na to mrknul sám. Za dvě hodiny jsem to měl hotové.
I po tom tvrdil, že na tom fakt dělal a že měl prostě smůlu, že žádné jeho řešení nefungovalo. Samozřejmě jsme si byli skoro jistí, že se flákal, ale důkaz samozřejmě nebyl. Na hodinu vyhozený nebyl, další měsíc mu končil kontrakt, takže mu nebyl prodloužen, jen s námi ještě ten měsíc něco dělal. To už trochu dodával, ale vždycky až večer. Podle mě měl prostě druhé zaměstnání. Kdyby byl v kanceláři, tak by mu to neprošlo, ale vzdáleně na homeoffice to dělat klidně mohl a nebyla šance, jak mu to dokázat.