Bezvadná debata se tu rozjela... možná jedno moudro bych utrousil, poznamenán dávným studiem na VŠE: recese a inflace se navzájem nevylučují. Dokonce pro ten scénář existuje termín "stagflace" = máte inflaci, tzn. ceny rostou, ale reálný HDP spíš klesá. Popravdě... jak jednou znáte ty primitivní poučky o protnutí křivek nabídky a poptávky, a nuance ohledně jejich elasticity, vidíte některé věci dost jasně. Třeba když přišel COVID a začlo se mluvit o tom, že vláda zakáže lidem chodit do práce a zároveň jim bude nutit nově vytištěné peníze, bylo naprosto jasné, co musí být výsledkem. Zaškrtíte nabídkovou stranu (zákaz pracovat, potažmo vyrábět) a zároveň nafukujete poptávku. O výsledném efektu na rovnovážný objem produkce (HDP) lze debatovat, ale zcela jasným výsledkem bude růst rovnovážných cen! Ty dodatečně vytištěné peníze se prakticky přelijí rovnou do růstu cenové hladiny. A protože spoustě lidí je to jasné, budou se snažit zbavit hotových peněz investicemi do čehokoli jiného - například do nemovitostí. A zrovna nemovitostí je na trhu prakticky fixní objem (nabídka totálně neelastická), takže zvýšená poptávka (soustředěná na nemovitosti) opět znamená, že příliv volných peněz do tohoto oboru se přímo přelije do růstu cen :-(
Naše centrální banka před COVIDem snad několik let lstivě "změkčovala" korunu prodejem korun na měnových trzích. Aby byly naše "montovny" v zahraničním srovnání konkurenceschopné - zároveň se prodejem korun "do zahraničí" snažili uniknout proinflačnímu působení nově tištěných korun. Už tehdy rostly ceny nemovitostí, hlavně v Praze. Pak přišel COVID a naše vláda rozjela největší rozpočtový schodek co paměť sahá = napůjčovala si a rozdala vagón hotových peněz. A centrální banka se rázem začala zajímat o svůj jmenovitý inflační cíl, a začala razantním zvedáním úroků stahovat peníze zpátky do bank a pod svá křídla... a je tu EURO za 24 korun. Kdo si ještě pamatuje západní Marku za 10 Kč? :-) BTW k těm úrokům, teď se možná ukáže, na jak dlouho má kdo fixovanou hypotéku. A jak rychle při té inflaci komu porostou platy.
Co s tím? Asi nic moc. Pokud nemáte insider informace, abyste vydělal na měnové burze, musím souhlasit s tím, co říkali ostatní: pokud Vás COVID připravil o část práce, a nudíte se doma, tak hajdy študovat něco užitečného, nebo se opřít do hobby projektu, který léta čeká v šuplíku na tu chvíli "až bude nuda"... Nicméně mám dojem, že zrovna ajeťáci si na nudu nemohli stěžovat ani při COVIDu.
BTW, VŠE... s Vaším dravým přístupem by Vám myslím mohla vyhovovat. Koukal jsem na aktuální studijní plány a nabízené obory a zas tak moc se toho za těch 25 let nezměnilo. Jenom je mi trochu smutno, že jsem mezi volitelnými předměty na IT nenašel některé "věci pod kapotou", na které rád vzpomínám (operační systémy zevnitř, úvod do správy sítí, C/C++ apod.) Ale vidím tam silný důraz na datové a procesní modelování, nějaký ten management atd. Jako vedlejší obor na magisterském stupni jsem měl logistiku, ale třeba projektový management taky nezní špatně... Echtovní management coby studijní obor mi jakožto šroubovákovi připadá trochu jako vábnička na ambiciózní rychlokvašky, ale pravda taky je, že každému vyhovuje něco jiného.