me v tehle diskuzich vzdycky zarazi, jak jsou zucastneni hrozne orientovani na vydelek. samozrejme, clovek chce byt spravedlive ohodnocen... ale bude clovek s 200k mesicne v zivote spokojenejsi nez ten se 100k? silne pochybuju. 100k v cechach je castka, za kterou clovek pokryje veskere sve potreby a jeste mu zbyde balik na sporeni. pri urovni danich v cesku, ktere se zapadni evrope ani nepriblizuji, nevidim duvod proc to tu vsichni tolik resi. a uprimne mi prijde dost ostuda jak se kazdy snazi urvat co nejvic pro sebe ve smyslu vymysleni, jak platit co nejnizsi dane, pricemz castokrat prodavacka ktera nema na najem odvede na danich vic nez programator se stotisicovymi prijmy...
ja ziju uz par let v tyrolsku. kdybych tu prezentoval, kolik tu maji programatori, asi by se tu kazdy podivil, proc se stehovat, kdyz muze mit 8k eur na ico, pri minimalnim zdaneni. ja bych na to rekl, ze penize cloveku spokojenost neprinesou. chapu, ze pokud clovek vydelava mesicne 30k a ma sotva na zaplaceni najmu, je to smutny. od urcity castky ale proste penize ztraceji hodnotu. a lidi co mate 8k, nemyslete si, ze ste neco vic nez obycejna prodavacka. vsichni vime, ze programovani je hodne precenovana profese...