Vzít technický pojem (mixin) a spojit ho v jedné rovině s ontologiemi a podstatou, to chce velkou představivost, proto píšu “přitažené za vlasy.” To s těmi případky bych ještě bral jako pokus o méně technický popis, ale tos nerozvedl. Nicméně třeba by pomohlo, kdybys řekl, co si představuješ pod “nesubst. ontologií”, nějaký real world příklad?
Tak prvně nevím, jestli si úplně rozumíme v tom, že nemluvím o ontologiÍCH (v informatickém smyslu), ale o ontologII (filosofické disciplině).
Nesubstanční ontologii[1] určitě nejsem kvalifikovaný dobře popsat, ale můžu říct, čím inspirovala mě: představou, že nejsou žádné statické "věšáky" (substance), na které se věší vlastnosti (akcidenty), ale jsou prostě jenom jevy, které se tak porůznu, libovolně kombinují. Mně to (laicky) zní velice podobně buddhistické filosofii, ale nejsem sto to posoudit. Obzvlášť tragikomický ten substanční model je, pokud je substance "prázdná" (je to jenom nějaký pofiderní "zdroj bytí" nebo lépe "zdroj identity").
No a aplikace v informatice je pak nasnadě: prvně si stojí za to uvědomit, kde všude pracuju s nějakou "neměnnou identitou". A pak si můžu začít představovat jestli/jak by to šlo bez ní. Když to uděláš, zjistíš, že identity máme všude. Třeba takovej řádek v SQL tabulce. Můžeš mu libovolně měnit sloupce (akcidenty) - až tak, že je to úplně jiná tabulka, a přitom máš pořád v hlavě ten koncept, že řádek 123 je pořád "ten stejný" - tak dlouho, dokud zachováš jeho primární klíč (substanci).
No a jedna z mála věcích, které se v informatice běžně používají a přitom mají nejvíc blízko k té "nesubstančnosti", jsou právě ty mixiny - jsou to takové nějaké kusy kódu, které se dají kombinovat, volně shlukovat, dohromady tvoří nějaké "shluky" a přitom není nutně potřeba, aby ten který shluk měl nějakou identitu (substanci). (V praxi ji teda samozřejmě má - minimálně ve formě adresy v paměti - ale je zajímavý si představovat, že ji jakože nemá vůbec a je to jenom takový "obláček vlastností" bez jakéhokoli "věšáku", na kterém by ty vlastnosti byly pověšené).
Hele, já netrvdím, že to je nějaká geniální úvaha. A je dost možný, že si něco vykládám úplně špatně a filosof by se mi vysmál. Ale tak co jako, mě ta představa baví a inspiruje, tak ať si filosofové myslí co chtějí
[1] viz např.
https://tippelt.wordpress.com/tag/nesubstancni-ontologie/