Protože jsem zase náhodně po nějaké době narazil na tohle vlákno, tak jen krátce reakce na WIFTův komentář. Já zastávám mírně jinak formulovaný názor na objektivitu novináře: ano, nic jako ryzí objektivita nemůže existovat, pokud nemají být texty naprostá informativní suchařina. Nic takového jsem nikdy nepsal a psát nebudu. Ve svých textech se snažím dát jasně najevo, co je můj názor na věc (a výhodou Roota je/by_mělo_být, že čtenář je nadprůměrně inteligentní a umí to rozpoznat na první dobrou) a co jsou známá fakta (jakožto že mnohdy ani nejsou známá fakta, jen drby a k původním zdrojům se nedá dopracovat, to je prostě IT specifikum).
Kdybych měl každou informaci, co dám do textu, ověřovat ze 2+ nezávislých zdrojů, tak na Rootu nic ode mě nevyjde. Totéž platí i o dalších zprávičkářích. A tak přídavná jména v textech, která mohou být terčem v oku, já používám jako stručnou charakteristiku, která často vypoví víc, než babrání se v tématu v 10 odstavcích. Stejně jako WIFT jsem nikdy nebyl "novinář" a nikdy jsem jím být nechtěl. Ne vždy jsem všemi čtenáři pochopen, ať již jde o text článku, zprávičky, či příspěvku v diskusi. Z toho plyne většina negativních komentářů, co jsou zde nad tímto přípravkem. Ale já tu nejsem od toho, abychom si tu dělali nějakou kruhovou psychoanalýzu.
Je logické, že po zhruba 10 tisících kusů textu, co jsem za posledních skoro 17 let porůznu vydal, mám "svůj fanklub", kamkoli se vrtnu. Zde na Rootu je dobře, že nade mnou dlí kontrolní mechanismus (jménem Petr Krčmář), jako soukromá osoba na tydíít si servítky neberu (a je zvláštní, že mnozí si tam ještě na po 4 letech nevšimli, že nejsem tamní redaktor). Mám na spoustu věcí svůj názor a často jsem v ostrém rozporu s mainstreamem (aktuálně třeba v oblasti AMD×Intel). A s ohledem na věk (ne, není mi 80-90) nelze očekávat, že se to nějak změní. Dokud bude Apple / Tesla / SpaceX / Elon Musk / Microsoft tak nekriticky adorován, budu poukazovat na jejich chyby / stinné stránky / svinstva. Dokud bude Linux paběrkovat, budu poukazovat na jeho výhody. Dokud bude Intel horší než AMD, budu poukazovat na to, že je sice horší, ale není to katastrofálně. Až bude objektivně horší AMD, budu zase poukazovat na výhody jeho řešení a že to není taková katastrofa (jako jsem to dělal v době Athlonů / 64 / X2 / ...). Protože jestli jsem něco poznal, tak že svět IT webů je plný čtenářů, kteří pro stromy nevidí les a mají tendenci na základě malých či přímo marginálních odlišností zcela zavrhnout jinak dobrý produkt a návazně ignorovat různé nevýhody produktu vyvoleného.
A ještě dodatek na závěr: pokud máte někdy pocit, že jsem v nějaké diskusi přestal reagovat a odůvodňujete si to tím, že mi došly argumenty, nebo nechci přiznat chybu, jste na omylu. Já jen nemám síly a chuť číst po dlouhé dny od vydání každou jednotlivou diskusi pod mými texty. Opět: už jsem toho napsal příliš mnoho na to, abych držel v hlavně 50 či 100 dílčích argumentačních linií, na to je život příliš krátký a na to považuji svůj osobní čas za příliš cenný, než abych vedl další zbytečnou hádku někde v hlubinách diskuse na internetu, natož pokud daný diskutující nepochopí, co mu moje reakce v diskusi sděluje. I WIFT jistě může potvrdit, že nemám problém v diskusi veřejně sypat popel na vlastní hlavu. Vždycky jsme to tak na CDRku dělali a byla to jedna z těch věcí, za kterou jsem byl rád.
To je asi tak pro tuto chvíli vše, teď se jdu věnovat vyvolávání filmů, přátelé.