Jako zrcadlo opravdu skvele.
Opet Jaryna, ktery se musi vyjadrit ke vsemu i kdyz o tom vi hovno.
Byl jsem dlouholety v zasade spokojeny T420. Tomu notebooku bych vycetl jen tragicky display, jinak mel uplne vse.
V praci jsem dostal moznost Macbook PRO retina.
Je to bozi. Uz nechci jinak.
1) jestli je leskly display vubec nevnimam. je tak skvely, ze i v lete venku vse v klidu.
2) velky touchpad a nechtene dotyky pri psani - apple to ma (na rozdil od lenova) tak vychytane, ze to neudela pohyb mysi. on nejak proste pozna jestli je to prst nebo takovy ten "polstarek" kde zacina palec
3) pokud delas widlous technologie tak nevim. nedokazu posoudit. ale ja delam PHP a pro me je to oproti widlim nirvana, oproti linuxu to v terminalu je nastejno, mozna lepsi diky tomu, ze copy-paste je pres klavesu cmd takze neni konflikt s ctrl+c na ukonceni procesu. Ale desktop na linuxu nema takovou pouzitelnost a ergonomii. Hodne se blizilo Unity, ale to zapichli.
4) je vhodne si poridit iphone. napr: internet pres hotspot v iphone -> macos vi, ze je na mobilnich datech a chova se podle toho.
5) vydrz naprosto neporovnatelna s cimkoliv jinym
6) konektory? a co presne potrebujes v dnesni dobe? magic mouse je bezdrat, klaveska taky bezdrat. co dal? grafika je pres usb-c. tohle vidi jako problem jen lidi co to nemaji, lidi co to pouzivaji proste jedou pres jednu redukci na vse a hotovo.
7) nekdo doporucil homebrew - to sedi. zkousel jsem tam nginx, php atd , ale radsi jsem utekl do dockeru. ale na ostatni baliky je fajn(tusim, ze pres nej mam python3, nejaky novy ruby, mc, aktualni git, git-flow atd.)
8 ) ze nejde nic vymenit? 16GB RAM a aspon 256GB storage a nejak nemam potrebu nic upgradovat. letovat toho cim dal vic zacina cim dal vic vyrobcu. je to efektivni. pro ne.
9) z jakehokoliv linuxu v siti(NAS) si udelas jednim dpkg -i stroj ktery uvidi time machine, zdrojaky aktualnich projektu mas v gitu, tech par nutnych dokumentu na kterych clovek prubezne dela poresi iCloud nebo treba Google Drive/Dropbox (toliko k zalohovani)
10) mimochodem doporucil bych bazarovej rocnik 2015 protoze Magsafe je neco neprekonatelneho (v pripade noveho modelu bych kazdopadne resil magsafe konektor pro usb-c). zvlast kdyz ma clovek deti.
Hele ja byl fakt zaprisahly bojovnik na strane thinkpadu(nez ho zkurvili verzi T430), ale s macem jsem se po par dnech citil fakt jak na jine planete. o to vic boli ted obcasny stret s widlema nebo linuxem mimo servery.