Grafy opotřební Li-ion baterek ukazují, že opotřebení baterky od začátku jde pomalu lineráně a pak najednou bum se začne opotřebovávat dost rychle od určitého okamžiku , který je individuální, záleží na kvalitě článku, šetrnosti vybíjení,nabíjení (proudy a meze nabíjení a vybíjení ; proto je důležité baterii nepřebíjet ani hodně nevybíjet a nenechávat v obou extrémech dlouhou dobu) a teplotě. Ná se to najít na stackoverflow, souvisí to ,že při velkých proudech v baterce se částice anody či katody přemění na vodivé a jednak tím už ztrácí funkci jako donor/akceptor elektronů a za druhé tím vlastně dělají malý zkrat. Každým cyklem se snižují množství náboje v mAh, které je možné baterky dostat (lépe řečeno prohnat ve směru proudu, který má smysl nabíjení), před překročením bezpečného napětí. Když se tyto částečky zvětšují, prostoupí až k druhému konci a udělají velký zkrat. A začíná řetězová reakce, fáze rychlého opotřebování baterky případně Samovznícení.
Koupil jsem ho s hruba 300 cykly s 93-94%. Mohu říct, u jiných výrobců 90% nastane za rok, 80% do 2 let. U pár notebooků baterka po 3 letech chcípla na 50%.
Pokud tedy apple má po 5 letech, 380 cyklech 90%, o něčem to svědčí.
> Lojza
aféra vypalování obrazu byla dokumentována na v roce 2013, údajně se používaly panely od LG, tímto trpící, Samsungy tím netrpí. Čili displejová loterie. Já nevím, jak zjistit, jakým mám v Macbooku. Ovšem obraz se vypaluje i na AUO i LG, co ještě mám.
duchy v sítnici jsou vada člověka a né notebooku a jsou to pohyblivé skvrny nazývané v US English floaters.