Zkušenosti s Macbook Pro

kve

Re:Skusenosti s Macbook Pro
« Odpověď #15 kdy: 13. 01. 2018, 08:46:51 »
Začal bych tím, proč to vlastně chceš? Když Apple v roce 2015 představil 12" MacBook, tak to byla láska na první pohled.  Linux mám rád, ale čím jsem starší, tím mi víc vadí, že se občas něco rozbije a já to musím řešit i doma. Chtěl jsem zkusit komerční unix, ať tohle odpadne, takže cca před rokem jsem do toho šel.

Bohužel s macOS to bylo z deště pod okap. První problém nastal asi po dvou týdnech používání. Přestaly mi fungovat aktualizace. Opakované hovory s Apple v celkové délce asi 1 h. Apple umí ještě pěkně štvát, protože použivá zpětné volání. Zavolal a potom mi čtvrt hodiny pouštěl hovadiny, ať čekám operátora, který to navíc vyřešil asi až na třetí pokus.

Z nějakého důvodu se rozbila vazba mezi iTunes a AppleID. Viděl jsem vlastní nákupy, ale nemohl jsem s tím nic dělat. Soukromě jsem oficiální podporu OS za posledních 25 let nepotřeboval. Apple má u mě rekord.

Asi dva měsíce jsem čekal na redukci USB-C - klasický svět. Ta originální od Apple má jen tři porty - HDMI/USB/USB-C pro napájení. Prvně jsem koupil nějakou od A-data. Umělo to jen 1080p, obraz z toho vypadal divně. Krkolomně jsem to vracel. Koupil jsem jinou, která už zvládla 1200p, ale obraz pořád na prd. Poslal jsem kámošovi screenshot, co Macy používá pár let a ten mě poslal do prd..., ať ho neotravuji, že to vypadá normálně. Nakonec jsem zjistil, že Mac krmil můj monitor YCbCr místo RBG a tam byla značná degradace kvality. Musel jsem to restartovat do nějakého nouzového režimu a ručně si udělat konfigurační soubor pro monitor, jako v Linuxu před 25 lety. Někdy na podzim jsem přešel ze Sierra na High Sierra, což mělo za následek zase rozbití monitoru. Zatím jsem neměl sílu to znova řešit.

Periferie, drahé jak prase. Když mi fungoval monitor, tak jsem chtěl i externí klávesnici. Koupit neoriginální s naprosto identickým rozložení je problém. Vždy tam jsou drobné rozdíly a já už byl tak zmatený z nefunkčnosti některých léta používaných zkratek, že jsem raději sáhl po originálu, ať si v tom dělám co nejmenší zmatek. Notebook má jeden USB-C konektor a oni k tomu dají nabíjecí kabel USB-
Lightning. WTF!?

Ten notebook je strašně pěkný a příjemný na přenášení, mechanicky super, ale jinak mám z něj značně rozporuplné pocity. Ani ten Linux skrze SSH se mi tím nezpravuje moc dobře. Z patra mě napadá například absence klávesy insert používané v MC. Ano, je to blbost a jde to namapovat jinam, ale takových blbostí je víc a řešit pořád něco, je spíše otravné. Beru to jako zkušenost. Chce to dobrý důvod, proč do toho jít, jinak můžeš být podobně rozčarovaný.

Jenda

« Odpověď #16 kdy: 13. 01. 2018, 09:39:41 »
Ale, že když mi cokoliv na desce chcípne a musí se měnit celá deska, tak že přijdu o data na SSD, který bych si dal normálně do jinýho počítače, to je brutální. A to jsou to rádoby hi-end pracovní stroje, takže nepochybně v tom nějaká důležitá data jsou.

Na desce je prý port umožňující přímý přístup k SSD i když zbytek systému nežije, takže autorizovaný servis ti to za mírný poplatek :D vyčte a zkopíruje do nové desky.

Ale závěr je prostý - předražený HW, ve kterém nelze nic vyměnit, a omezený OS.

« Odpověď #17 kdy: 13. 01. 2018, 09:41:56 »
Jako zrcadlo opravdu skvele.
Opet Jaryna, ktery se musi vyjadrit ke vsemu i kdyz o tom vi hovno.
Byl jsem dlouholety v zasade spokojeny T420. Tomu notebooku bych vycetl jen tragicky display, jinak mel uplne vse.
V praci jsem dostal moznost Macbook PRO retina.
Je to bozi. Uz nechci jinak.
1) jestli je leskly display vubec nevnimam. je tak skvely, ze i v lete venku vse v klidu.
2) velky touchpad a nechtene dotyky pri psani - apple to ma (na rozdil od lenova) tak vychytane, ze to neudela pohyb mysi. on nejak proste pozna jestli je to prst nebo takovy ten "polstarek" kde zacina palec
3) pokud delas widlous technologie tak nevim. nedokazu posoudit. ale ja delam PHP a pro me je to oproti widlim nirvana, oproti linuxu to v terminalu je nastejno, mozna lepsi diky tomu, ze copy-paste je pres klavesu cmd takze neni konflikt s ctrl+c na ukonceni procesu. Ale desktop na linuxu nema takovou pouzitelnost a ergonomii. Hodne se blizilo Unity, ale to zapichli.
4) je vhodne si poridit iphone. napr: internet pres hotspot v iphone -> macos vi, ze je na mobilnich datech a chova se podle toho.
5) vydrz naprosto neporovnatelna s cimkoliv jinym
6) konektory? a co presne potrebujes v dnesni dobe? magic mouse je bezdrat, klaveska taky bezdrat. co dal? grafika je pres usb-c. tohle vidi jako problem jen lidi co to nemaji, lidi co to pouzivaji proste jedou pres jednu redukci na vse a hotovo.
7) nekdo doporucil homebrew - to sedi. zkousel jsem tam nginx, php atd , ale radsi jsem utekl do dockeru. ale na ostatni baliky je fajn(tusim, ze pres nej mam python3, nejaky novy ruby, mc, aktualni git, git-flow atd.)
8 ) ze nejde nic vymenit? 16GB RAM a aspon 256GB storage a nejak nemam potrebu nic upgradovat. letovat toho cim dal vic zacina cim dal vic vyrobcu. je to efektivni. pro ne.
9) z jakehokoliv linuxu v siti(NAS) si udelas jednim dpkg -i stroj ktery uvidi time machine, zdrojaky aktualnich projektu mas v gitu, tech par nutnych dokumentu na kterych clovek prubezne dela poresi iCloud nebo treba Google Drive/Dropbox (toliko k zalohovani)
10) mimochodem doporucil bych bazarovej rocnik 2015 protoze Magsafe je neco neprekonatelneho (v pripade noveho modelu bych kazdopadne resil magsafe konektor pro usb-c). zvlast kdyz ma clovek deti.

Hele ja byl fakt zaprisahly bojovnik na strane thinkpadu(nez ho zkurvili verzi T430), ale s macem jsem se po par dnech citil fakt jak na jine planete. o to vic boli ted obcasny stret s widlema nebo linuxem mimo servery.
« Poslední změna: 13. 01. 2018, 09:44:34 od to_je_jedno »
Děkuji za možnost editace příspěvku.

balki

« Odpověď #18 kdy: 13. 01. 2018, 10:37:40 »

Ale co som pocul jedna pani povedala, ze nove macbooky su strasne kazove. Ze si kupia a tesne po zaruke sa odpali grafika. Fungl novym padaju gombiky a tak. Nevidel som osobne, mozno je to FUD.

Je to uz vice nez rok co mame kolem 10ti novejch Macbooku Pro 13 i 15 a zadne uvedene symptomy nenastaly. Ale jak pisu u nas do internich klavesnic mlati malokdo, vetsinou pouzivame externi.

Mozno dotycni kupili macbooky u nejakeho lopkara, alebo to boli nejake kusy co sa zdrbali v sklade. Ale hovoril mi to jeden Trnavak ze "jeho kamarati". Ale v trnave maju nejaku otravenu vodu alebo co, su z toho nejaki divni.

macík

« Odpověď #19 kdy: 13. 01. 2018, 10:44:28 »
Mám s Macbookem velké zkušenosti, mohu srovnat oproti dalším 4 značkám, troufl bych si říct, že nejsem iOVCE a vidím chyby macbooku a OS X a nepřistoupím na ně a snažím se je nějak řešit:

Zároveň tady spousta lidí řeší tu novější generaci USB-C, já zustanu u Retina 2014.

• je velký rozdíl mezi současnou generací s USB-C, a před-retinou. Předretina je výběhové zboží, nemá cenu komentovat.
     Naopak moderní s USB-C je za plnou cenu , má displej ještě o něco lepší (i přestože nemá bootovací zvuk a větrák v idle je schopen se i vypnout); protose zaměřím na Retina(Haswell,Broadwell), která je k dostání za fajn peníze
  • Nedoporučiji 13" modely, mají pouze 2jádra s nižším TDP a podstatně horší grafikou. Tam je velká konkurence od ostatních značek. 15" modely jsou ty  vlajkové lodi.
  • Nejsou to profi přístroje, ač lidi tvrdí opak, z důvodu že možnost opravy a údržby a vyměnitelnosti vlastníma rukama je omezena na minimum.
  • Souvisí s předchozím: apple dělá věci prostě svou cestou, nedává možnost uživateli si vybrat ,například místo standardního 3 barrel konektoru dají magsafe.
  • Bídná podpora Windows, nefunguje tam powermanagement, opožděné zkratky, vyšší spotřeba
  • Dost jiný layout klávesnice, doporučuji karabiner elements a vyhrát si s ním, mám nastaveno např Fn+WASD pro PageUp,Down,Home,End ; psaní čísel pomocí písmen vpravo po togglnutí zkratkou ; Delete namapováno na |\¨ a prohozeno s `^ 
  • Výbava portů vyhovuje, dokoupit USB 3 hub+Ethernet za 400Kč není tragická. neperspektivní ale rozšířené HDMI +
     2 future proof displayporty jsou super. Redukce na DVI,HDMI+VGA v jednom za 150Kč také ujde.
  • Famózní kapacita baterie 84 Wh. Po 3 letech má baterka s 320 cykly 93%, po 5 leteh s  380 cykly 90%. Ale bohužel musí se člověk vědět, že se musí "přelepit prostřední pin", aby se macbook nedobíjel na 100% pokaždé (držet baterku mezi 20% a 75%).
  • Displej je jednoznačně bomba, ale poslední 3 roky už to nabízí i konkurence. Bez PWM, plné sRGB, bez IPS glow a famózní až nevyužitelnou hustotou pixelů. Na druhou stranu má o něco vyšší spotřebu než ostatní LCD, časy odezvy+jas černé nejsou zrovna ideální. MATNÝ VS LESKLÝ je vkus každého. Výměna LCD přijde draho, jednak kvůli tomu, že je to apple(vendor lick in,proprietární) a údajně, že se displej s víkem tvoří nerozebiratelný celek. Notebook si nepořizuji, abych čuměl na externí monitor.
  • famózní touchpad, na absenci hw tlačítek se dá zvyknout. Nemám force touchpad.

Mimochodem, můžu ti ho prodat za 25000 (8GB, 256 15" Iris Pro)

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 13. 01. 2018, 10:51:42 »
macik - ad Ale bohužel musí se člověk vědět, že se musí "přelepit prostřední pin", aby se macbook nedobíjel na 100% pokaždé (držet baterku mezi 20% a 75%).

to jsi otevrel notebook, vyndal baterku ktera je zalepena lepidlem aby to nebylo uzivatelsky vymenitelne a prelepoval pin ?

Treker

« Odpověď #21 kdy: 13. 01. 2018, 10:56:40 »
Osobna skusenost s tymto zmetkom. (2 roky teraz - developing SQL, vela virtualizacie)
Ano pokial si LEN doma alebo v PRACI a mas tam VSETKY redukcie si v pohode. V momente ked ides niekam kde nemas vsetky kable si v <> ak ho chces plnohodnotne pouzivat a nemas so sebou tie spomenute redukcie. Teda si pekne krasne do tasticky pribalis citacku SD kariet, rozdvojku pre USB - (chcel by si nabijat a aj strcit napr. USB) a dalsi balast.(ked klient podal sd disk nasemu produktakovy a on proste nevedel ako to precitat to bolo na nezaplatenie. Proste nebola tam na to "dierka") Argumentaciu vsetko je to super mam to v kanci neberiem. To je NTB a nie stolovy pocitac. Takze ked sa na to pozeras v style - je to apple budem to mat na stole pripojim k tomu xyz redukcii skvele. Fakt genialna masina ibaze za rovnaku cenu mozes ist tak 2x vykon. Pokial sa na to pozeras v style - je to kancelarska masinka tak je to super. Naozaj. Ak to chces brat po klientoch tak si do tasky pribalis zvezok kablov a si super. K tej komatibilite - ano apple ma SSD port niekde na doske a Apple support to MOZNO vie zachranit. Ale pockaj. Mas rozrobenu robotu klakne masina a si v <> znova. K datam sa NEDOSTANES, nie je ZIADNA moznost to nieako vytiahnut von bez pomoci APPLE. Takze to si zasa par dni bez masiny - nemozes pokracovat v praci a len trpnut ci to Apple zachrani alebo nie.(kolega to oblial kavou - ono to fakt nie je vodotestne) Genialne. A takto by som vedel pokracovat a pokracovat a pokracovat. Ono je to o tom ze pokial to niekto chce lebo je to pekne tak si najde dovod a obhaji to. PRECO je to skvele. Pokial sa na to pozeras racionalne zvazis +/- nikdy to nekupis lebo je to drahe, nevykonne, "neprakticke" (absencia portov, nemoznost zmeny konfiguracie ....). To je asi tak vsetko. A ano ja toho zmetka musim pouzivat denne lebo firma toho nakupila skrz nieake partnerstvo a promo za par E. Osobne MacBook Pro a celkovo pc s Apple - nie.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 13. 01. 2018, 10:59:33 »
99% hejteru ti tu bude povidat neco o lesklem displeji - s klidem je ignoruj neni to zadny problem, antiglare vrstva odvadi svou praci skvele a vetsinu casu stejne budes koukat na externi monitory.

Jo, to se vyplati. Koupi si patnacku a pak bude cumet na externi monitor. A ten by, nedej boze, mohl byt matny! Anebo si koupi predrazeny od Apple s uzasnou antiglare vrstvou.

Jenda

« Odpověď #23 kdy: 13. 01. 2018, 11:04:07 »
mozna lepsi diky tomu, ze copy-paste je pres klavesu cmd takze neni konflikt s ctrl+c na ukonceni procesu

Tady je vidět, jak k používání počítače přistupuju úplně jinak. Takovouhle kolizi bych vůbec neřešil a prostě si tu zkratku přemapoval. A vůbec by mě to nenapadlo psát jako výhodu jednoho systému oproti druhému, že má nějakou klávesovou zkratku.

Vlastně je by se to dalo použít pro rozhodnutí, jestli tazatel bude mít rád OS X - na Linuxu si spoustu věcí snadno upravíš, na OS X jsou v defaultu lepší, ale upravit jdou hůř.

Btw. v Xkách se odjakživa pastuje prostředním tlačítkem.

Protože to porovnáváš a nějakým thinkpadem s malou baterkou. Na trhu jsou běžně notebooky s 80Wh co žerou v idle 9 W.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 13. 01. 2018, 11:04:38 »
take jsem byl skepticky k lesklemu displeji ale opravdu mi to nevadi, co mi vadi jsou duchy, prejdes z jednoho webu na jiny a v pozadi jeste nejakou chvili jsou videt siluety predchoziho webu

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 13. 01. 2018, 11:05:38 »
Na desce je prý port umožňující přímý přístup k SSD i když zbytek systému nežije, takže autorizovaný servis ti to za mírný poplatek :D vyčte a zkopíruje do nové desky.

Ted je jeste otazka, jestli chcete ten krap davat do servisu i s diskem. A take to nic nemeni na faktu, ze zcela debilne vyhodite SSD, protoze ho nejaky blb prilepil a priletoval.

macík

« Odpověď #26 kdy: 13. 01. 2018, 11:08:51 »
Nevíte, jestli jde softwarově nastavit meze nabíjení nebo ručně softwarově zastavit nabíjení? musí se přelepit kontakt na prostředním pinu Magsafe (na nabíječce třeba.) . Bohužel to omezí  výkon adaptéru na 60W (právě kvůli neidentifikaci nabíječky), takže část spotřeby nad touto hodnotou jde z baterky. Ostatně i v normálním režimu zapojení nabíječky ne vždy 85W stačí.

Nekupoval jsem si apple kvůli prestiži nebo snad zařazení do vyšší kasty, ale prostě že ten notebook je v určitých ohledech skvělý.

OPAKUJI: ≤2015 mají čtečku SD, až 2016+(USB-C) nemají. Přiletované SSD je na 2015+. Ale ono je to uplně jedno, protože i 2013 má proprietární konektor(+protokol). Zlaté Latitude, s 2.5" SATA vyjímatelné 1 sroubem

Můj MACBOOK 2014 NETRPÍ DUCHY.  Nevím, které modely by tím měly trpět, ale tipl bych si 2012 Retina, což je takový hybrid s Ivy bridge. Tato generace navíc trpěla Staingate (fleky na displeji).

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 13. 01. 2018, 11:15:01 »
jj mam 2012 15 retinu, snad to nezakriknu ale staingate zatim ne, oprava by byla opravdu draha a svolavacka uz skoncila, ale bojim se na displej jen krive podivat natoz se ho necim dotknout za ucelem cisteni ..

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 13. 01. 2018, 11:18:39 »
3) pokud delas widlous technologie tak nevim. nedokazu posoudit. ale ja delam PHP a pro me je to oproti widlim nirvana, oproti linuxu to v terminalu je nastejno, mozna lepsi diky tomu, ze copy-paste je pres klavesu cmd takze neni konflikt s ctrl+c na ukonceni procesu.

To v Apple porad jeste neumi select&paste?

Citace

A az zarve baterka, tak si s tim clovek zabehne do servisu.

Citace
6) konektory? a co presne potrebujes v dnesni dobe? magic mouse je bezdrat, klaveska taky bezdrat. co dal?

Ano, staci doma mit hromadu baterek, aby clovek mel ty mrchy cim nakrmit, kdyz chcipnou. Proto mam vyhradne dratove mysi a hodlam v tom pokracovat, dokud jsou k mani. Navic se nemusi s nicim parovat a nevazi pul kila. A klavesnice? Nevim, jak je na tom ted Apple, ale bylo hafo takovych, ktere, pokud vubec sifrovaly, tak sifrovaly tak blbe, ze to kde kdo mohl odposlouchavat na desitky metru.

Citace
8 ) ze nejde nic vymenit? 16GB RAM a aspon 256GB storage a nejak nemam potrebu nic upgradovat. letovat toho cim dal vic zacina cim dal vic vyrobcu. je to efektivni. pro ne.

Ano, je to vyhodne pro vyrobce, tecka. Pro zakaznika je to ojeb. Bud si koupi hned maximum pameti, aby se mu nestalo, ze jednou zjisti, ze nestaci nebo bude jednou upgradovat koupi noveho stroje a prodejem stareho na Aukru.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 13. 01. 2018, 11:34:08 »
  • Famózní kapacita baterie 84 Wh. Po 3 letech má baterka s 320 cykly 93%, po 5 leteh s  380 cykly 90%. Ale bohužel musí se člověk vědět, že se musí "přelepit prostřední pin", aby se macbook nedobíjel na 100% pokaždé (držet baterku mezi 20% a 75%).

380 cyklu za pet let, to neni moc na cloveka, ktery by si to koupil kvuli famozni kapacite baterie. Kdyby nekdo jel jak fretka a udelal za rok tech 320 cyklu a pokazde prisel o 7 % kapacity, tak za pet let zbyde uz jen 65 % puvodni kapacity, coz uz je mene famozni. Samozrejme je otazka, jaky je realny ubytek kapacity s poctem cyklu, protoze se mozna s poctem cyklu zrychluje, mozna zpomaluje. A mozna ta baterka 1600 cyklu neudela, kdyz tusim odhaduji zivotnost na 1000 cyklu. Jaka je zbytkova kapacita po 1600 cyklech by me docela zajimalo.