Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?

vyvojar

Re:Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?
« Odpověď #120 kdy: 24. 12. 2017, 13:31:45 »
Senior na HPP v Praze počítejte tak 80 tyček + služební auto, na švarc přes 100 tyček.

To si delas srandu? Za 80 v Praze zadny senior nenastoupi, ledaze tim myslis duchodce. Minimalne dvojnasobek a i to je _malo_.

Sluzebni auto, to je dneska v IT standard. Vyvojar si dneska muze snadno dojednat 3 dny v tydnu home office a k tomu auto vyssi tridy, aby se mel do prace jak ty zbyle dva dny dostat.

Jenže, ta firma byla plná zevlujících lidí, že jako rodinná, kde prostě seděli ti lidi už hlavně ze zvyku.

Jenze presne tak to zamestnavani ve vetsine pripadu funguje...

děda mráz

« Odpověď #121 kdy: 24. 12. 2017, 13:50:39 »
Co je to zase za blbosti? Auto pro vývojáře? 3 dny HO? Kámo, běž někdy do práce, abys viděl, jak to chodí :D

Anonym to napsal přesně a ty zase píšeš nesmysly.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #122 kdy: 24. 12. 2017, 14:04:07 »
Co je to zase za blbosti? Auto pro vývojáře? 3 dny HO? Kámo, běž někdy do práce, abys viděl, jak to chodí :D
Já mám 100% homeoffice. V práci jsem možná tak 10 dní v roce.

vyvojar

« Odpověď #123 kdy: 24. 12. 2017, 14:06:55 »

Senior na HPP v Praze počítejte tak 80 tyček + služební auto, na švarc přes 100 tyček.

Kamo, udelej si v tom poradek, anonym tady pise o sluzebni kare a ja s nim souhlasim, akorat ten plat silne podstrelil, ale tak zase ja chapu, ze nekteri kolegove jsou i mene uspesni, pripadne jak to opet hezky vystihl predrecnik, "delaji ve firmach plnych zevlujicich lidi"...

děda mráz

« Odpověď #124 kdy: 24. 12. 2017, 14:09:30 »

A? Lopato, my se tu bavíme o pozicích za 160 na švarc a nebo 120 na HPP. Tam HO bývá po nějaké době. Takže máš 120 na HPP a HO byl od začátku? To auto máš také, co? Tak to se máš.

Není problém sehnat 100 % HO, ale nebude to korporace a nebo to nebude hned od prvního dne. A nebo to bude třeba jen za 80.

Kamo, udelej si v tom poradek, anonym tady pise o sluzebni kare a ja s nim souhlasim, akorat ten plat silne podstrelil, ale tak zase ja chapu, ze nekteri kolegove jsou i mene uspesni, pripadne jak to opet hezky vystihl predrecnik, "delaji ve firmach plnych zevlujicich lidi"...

Auto obvykle není potřeba, proto ti ho nikdo nedá. Jenže plno vývojářů jsou dnes konzultanti, kteří jezdí za blbečky autem. Tam je to pak samozřejmost.

A mzdy jsou celkem jasné, takže jen píšeš nesmysly.

vyvojar

« Odpověď #125 kdy: 24. 12. 2017, 14:14:32 »

A? Lopato, my se tu bavíme o pozicích za 160 na švarc a nebo 120 na HPP. Tam HO bývá po nějaké době. Takže máš 120 na HPP a HO byl od začátku? To auto máš také, co? Tak to se máš.

Není problém sehnat 100 % HO, ale nebude to korporace a nebo to nebude hned od prvního dne. A nebo to bude třeba jen za 80.

Auto obvykle není potřeba, proto ti ho nikdo nedá. Jenže plno vývojářů jsou dnes konzultanti, kteří jezdí za blbečky autem. Tam je to pak samozřejmost.

A mzdy jsou celkem jasné, takže jen píšeš nesmysly.

Ujasni si, co chces vlastne tvrdit, protoze puvodne jsi tady reagoval na prispevek o 80 kKc v Praze. Ted to je najednou 120 az 160 a to auto je teda tedka vlastne uz taky mozny? Boze, to je jak v politice...

pepazesklepa

« Odpověď #126 kdy: 24. 12. 2017, 14:36:18 »
jeste se pridam k mistnimu vanocnimu trollingu.

CLOVEK CO NECO UMI = 100k. A jako umi - co ? :) B-Tree ? :) Piskvorky v SQL ? :) spring ? je spolu-autor RequireJS ? :) googlit stack o. ?

Obvykle ma kazda firma nejaky nakonec svuj "framework" nebo domain-know how a mozna by i 100 dala - nekomu kdo prijde z venku a jaksi tu firmu pozvedne. Jenze vy ten nekdo nejste.  IT a programovani je nyni vysoce spec. cinnost .. aha prvne vezmi ten diagram trid ve visiu, na nej spust ten VBS skript tady z me flashky, to ti vygeneruje kostru zdrojaku, potom preloz ty obrazovky...

Takovy nekdo muze prijit tak maximalne od prime konkurence a mozna ani to ne. A napriklad ja vim v CZ o 4 lidech co delaji v jinych firmach to co ja, jsou na cca stejne urovni. Z toho dva znam osobne. A to je v CZ vse. Oni ke me do firmy pracovat nepujdou, ja se stehovat 200km taky nebudu abych dostal o 8000 vic a pokud vezmeme nejakyho absloventa, nema smysl mu dat vic jak 28k hrubeho - Brno !! - protoze proste neni schopny generovat zisk ktery by se dal dale prodavat. Urcite ne drive jak za 2 roky.

Trolete si zde dal :) Sluz. auto ma tak max muj sef, protoze jezdi po zakaznicich. Ja vlastni sl. auto na nic nepotrebuju.

děda mráz

« Odpověď #127 kdy: 24. 12. 2017, 14:44:14 »
Trolling je to od vás, pokud mi tu tvrdíte, že máte vývojáře za 50k :D

Umí vyvíjet? Třeba navrhnout a udělat ten streaming? Když ho bude vývíjet, tak ho nezkurvit? Jde o výkon, takže malá chyba a konec. Vše musí sedět.

Tvůj framework a know-how vývojáře vůbec nezajímá. Řekni mu, co chceš postavit a to ti udělá.

Prostě jste 4 lopaty, které umí málo, a proto mají málo. Ale ne všichni jsou na tom tak špatně. To je vše. A vývojář znamená, že umí vyvíjet a ne že si na to jen hraje. Proto je to 80+ na HPP.

S autem souhlasím a nebo konzultanti, kteří se ve firmě moc neohřejí.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #128 kdy: 24. 12. 2017, 14:48:10 »
Prostě jste 4 lopaty, které umí málo, a proto mají málo.
Těžko říct, kolik toho umí jako programátoři. Ale pokud jim programátor nevydělá na 28k výplatu, tak málo umí jako podnikatelé. To už jsem tu psal, že české IT firmy neumí podnikat, ale je třeba to napsat znovu.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #129 kdy: 24. 12. 2017, 14:50:00 »
Třeba navrhnout a udělat ten streaming? Když ho bude vývíjet, tak ho nezkurvit? Jde o výkon, takže malá chyba a konec.
Tohle je pěkný příklad jalové práce za málo peněz.

anonym

« Odpověď #130 kdy: 24. 12. 2017, 14:51:28 »
jeste se pridam k mistnimu vanocnimu trollingu.

CLOVEK CO NECO UMI = 100k. A jako umi - co ? :) B-Tree ? :) Piskvorky v SQL ? :) spring ? je spolu-autor RequireJS ? :) googlit stack o. ?

Obvykle ma kazda firma nejaky nakonec svuj "framework" nebo domain-know how a mozna by i 100 dala - nekomu kdo prijde z venku a jaksi tu firmu pozvedne. Jenze vy ten nekdo nejste.  IT a programovani je nyni vysoce spec. cinnost .. aha prvne vezmi ten diagram trid ve visiu, na nej spust ten VBS skript tady z me flashky, to ti vygeneruje kostru zdrojaku, potom preloz ty obrazovky...

Takovy nekdo muze prijit tak maximalne od prime konkurence a mozna ani to ne. A napriklad ja vim v CZ o 4 lidech co delaji v jinych firmach to co ja, jsou na cca stejne urovni. Z toho dva znam osobne. A to je v CZ vse. Oni ke me do firmy pracovat nepujdou, ja se stehovat 200km taky nebudu abych dostal o 8000 vic a pokud vezmeme nejakyho absloventa, nema smysl mu dat vic jak 28k hrubeho - Brno !! - protoze proste neni schopny generovat zisk ktery by se dal dale prodavat. Urcite ne drive jak za 2 roky.

Trolete si zde dal :) Sluz. auto ma tak max muj sef, protoze jezdi po zakaznicich. Ja vlastni sl. auto na nic nepotrebuju.

Jsou firmy, které mají třeba zákazníky v USA. Ti zákazníci něco chtějí udělat a chtějí to mít pořádně - žádnou splátaninu po juniorech kteří se na tom projektu střídali jako na běžícím pásu. Teď se nebavím o nějakém eshopu pro magalevnepneumatiky.cz nebo něčem takovém, mluvím o pořádném systému. V takových firmách se prostě nezevluje a zaplatí slušně.

TO je jako s autem. Jsi závislý na fungujícím autě ve 100% stavu. Půjdeš do AAAuto si ho koupit? Ne, koupíš nové. A proč koupíš nové, když můžeš mít ojeté za 1/6 ceny? Vždyť přece jen občas někde zůstaneš stát, občas někde něco bude potřeba opravit a nebudeš ho na 2-3 týdny mít. A za 1/6 původní ceny máš auto a to bude přece jezdit taky! No PROTOŽE to "JEN OBČAS SE TO POSERE" je naprosto zásadní nedostatek pro člověka, kterému na té věci stojí business.

Tak neříkej, že těch 100k je trolling. Když potřebuješ udržovat nějakou klikačku pro Kaufland, tak si tam klidně ty juniory dej. Budeš to mít sice zprzněné, ale tomu zákazníkovi to asi vadit nebude. Ale pořádné firmy potřebujou mít udělané pořádné věci, protože pořádné firmy si spočítaly, že se jim to tak vyplatí nejlépe.

Kiwi

« Odpověď #131 kdy: 24. 12. 2017, 14:54:10 »
Mě opravdu fascinují některé názory tady a že dokonce i Kiwi...

Já jsem Junior. Na linkedin mi nedávno psali, źe hledají Angular programátora za 5-6000,- / den do Prahy na živnosťák. Pak jsem psal asi do 4 firem v Praze, jenom. Z jedné mi hned volal borec, že má pro mě nabídku pro americkou vývoj firmu, pro kterou jako firma doporučují. Práce by byla z Prahy, mzda začínala na 120000,- , jednalo by se opět o projekt na nějakou dobu. Netroufl jsem si pač jsem junior. Dělal jsem ve finanční sektoru. Senior na HPP v Praze počítejte tak 80 tyček + služební auto, na švarc přes 100 tyček. Viděl jsem ale i firmu, kde mnoholetí programátoři měli max tak 55k a juniory tam brali i jen za 18k. Jenže, ta firma byla plná zevlujících lidí, že jako rodinná, kde prostě seděli ti lidi už hlavně ze zvyku. Ale co je normálnímu člověku po takových gumácích, totál introvertních a neprůbojných melancholiků? Je to prostě tak, v IT pracuje spousta gum.

Spousta IT dokonce zevluje na úřadu práce, to by mě nenapadlo jít někam pracovat z toho místa. Takové ty korporáty často zaměstnávají juniory, kteří neumí vůbec ale vůbec nic. Pokud někdo vystudoval VŠ VUT, tak ať se vůbec nedívá na průměrnou mzdu, spadá daloke výš, protože už tím předběhl dobrých 60% programátorů svými schopnostmi. Můj názor z toho co jsem viděl. Kolega s praxí 1.5roku si našel v Praze za 50k na hpp a to v tom angularu kdoví jak neumí, a na nic si nehrál. Každému je jasné, že když junior dostane v Praze 50k, tak kolik asi tak sakra fix dostane člověk, který v tom dělá už jako opravdový profík?

Já se tady u těch témat akorát vždycky naseru. Prostě ty platy v IT jsou, ale když je někdo debil, tak prostě má po zásluze i tskový plat. Zbytečné se kvůli tomu rozčilovat. Nejde o to, že někdo neví, ale že sakra se neumí podívat ani na ten pitomý glassdoor, kde lidi ty platy píšou.
Vždyť jsem psal, že je dost velký rozdíl mezi HPP a ŽL, včetně přepočtu. Pracoval jsem v Praze postupně ve dvou nadnárodních korporacích - C++, C#, Java. Na seniory a juniory se tam nehrálo. Do první jsem byl dohozen přes personální agenturu, s dvacetiletou praxí v C++, ale byl jsem nucen zvládnout i ty další dva jazyky, protože mi prostě přidělovali práci i na projektech v nich napsaných (ne že by to byl takový problém, obráceně by to bylo podstatně horší). Hrubé mzdy se tam pohybovaly od 40 do necelých 60k, tedy pokud člověk neměl nějakou speciální funkci. Tam jsem bral necelých 50k (situace před 6 lety).
Pak jsem přešel do jiné korporace sídlící v Praze, opět přes HR agenturu, na HPP, tam jsem začal na 50k a ročně přidávali asi 15 stovek. Vedl jsem pak i několik pohovorů a mohu říci, že ty, kteří si představovali statisícové mzdy na HPP (sice jich moc nebylo, ale i tací se našli), jsem alespoň mohl slušně odmítnout s výmluvou, že tolik u nás zdaleka dostat nemohou, ale ve skutečnosti měli v těch hlavách naprosto duto. Opravdu mi nebylo jasné, kde brali tu drzost chtít tolik peněz, když u pohovoru nic nepředvedli. Položka v životopise "schopnost učit se pracovat s různými aplikacemi" u jednoho z nich mi připadala tragikomická.
Ale i jinak zájemci o zaměstnání udávali mzdy kolem 50k a dotazováním vícero známých z jiných firem jsem dospěl k závěru, že těch 50-80k je dnes skutečně na HPP v Praze běžná mzda. Rozdíly mezi "seniory" a "juniory" prakticky mizejí, firmy nechávají odejít lidi s desetiletou praxí s jejich vlastními proprietárními technologiemi, často upřednostňují nové zaměstnance na uvolněné pozice místo povýšení dlouholetých apod. Ale jestli někde nabízejí na HPP přes 80k, tak to jsou opravdu výjimky. Inzeráty se nenechte zmást, sám vím, jak HR takový inzerát tvoří - horní mez se vyrobí jako to lákadlo, aby vás přitáhli na pohovor, kde vám pak personalistka v minisukni vysvětlí, že po pár letech byste se třeba těm penězům, když budete mít štěstí, mohli vzdáleně přiblížit, možná. Ale zásadně se dívejte na tu spodní mez, protože to je tolik, kolik vám dají při nástupu. Rozdíly jsou malé, +-2 tisíce. Oni by s tím i mohli mít problémy kvůli zákoníku práce, který vyžaduje za stejnou práci stejnou mzdu.
Jenže všichni jsou přesvědčeni o tom, že v IT se pod 100k nevstává z postele, a tak se lidé mnohdy stydí přiznat, že ke stovce má jejich mzda opravdu daleko. Jenže když jsme se pak s bývalými kolegy z první zmiňované korporace sešli u piva po té, co už jsme většinou pracovali jinde, tak vyšlo najevo, že 43k+-2k jsme měli všichni. V druhém případě už jsem tyto informace měl z titulu své pozice k dispozici.
Znovu opakuji, že ŽL je úplně jiná kategorie. Pracuji takto nyní i já sám a tam už zakázky přes 100k měsíčně nejsou výjimečné. Ale znovu opakuji, že když si vezmete tu mzdu na HPP, zkorigujete na superhrubou mzdu a připočítáte 5 týdnů placené dovolené a transakční a administrativní náklady, tak to zhruba odpovídá. Ovšem nevím, jak ostatní, ale já nepracuji kontinuálně. Tj. 8 měsíců mám kontrakt, zbylé 4 si udělám volno, nebo klidně déle, nebo méně, podle toho, jestli se mi chce. To je to, co považuji na ŽL to nejzajímavější - že mám mnohem víc času na své zájmy, na rodinu... Takže ačkoliv fakturuji za 6 měsíců přes 600k, tak reálně jsem na těch svých 50k měsíčně, protože volný čas v mém stále poměrně nevysokém věku považuji za něco, co si v důchodu za žádné peníze už nekoupím a nehodlám se udřít k smrti. Alespoň nanový projekt nastupuji vždy odpočatý, s čistou hlavou a pln elánu. Což byl u mě na HPP čím dál větší problém.

děda mráz

« Odpověď #132 kdy: 24. 12. 2017, 14:58:07 »
Třeba navrhnout a udělat ten streaming? Když ho bude vývíjet, tak ho nezkurvit? Jde o výkon, takže malá chyba a konec.
Tohle je pěkný příklad jalové práce za málo peněz.

Tak určitě, běž jim to říct do Nangu.TV, když jejich řešení používá plno jiných. Každý to totiž chce dnes mít. Ale určitě platí 50 tisíc, protože to zvládne kdokoli. A oni nejsou jediní, další si staví svoje řešení.

děda mráz

« Odpověď #133 kdy: 24. 12. 2017, 15:19:55 »
Pracoval jsem v Praze postupně ve dvou nadnárodních korporacích...

Díky za tvůj pohled. Máš pravdu, ale problém je s tím, že s tebou prostě vyjebali. Když mi někdo řekne málo, tak ho akorát vyfakuju a jdu dělat jinam. Kdyby to dělali všichni, tak tam nikdy nemůžeš brát po 20 letech pod 50. To je prostě blbost. To berou lidi bez praxe.

jj

« Odpověď #134 kdy: 24. 12. 2017, 15:22:46 »
Praha, HPP, Java, trojclenka maximalne, korporatni lopata: 80 - 110k